27 / 04 / 2024

1980 yılında İstanbul'da çadırlardan yeni bir semt oluşmuş!

1980 yılında İstanbul'da çadırlardan yeni bir semt oluşmuş!

1980 yılında Merkezefendi Mezarlığı civarındaki İstanbul eski hal arazisi, çadırlardan yeni bir semt haline gelmiş. Yüze yakın çadırda 500 kişi yaşıyormuş ve bulundukları yer için ayda 500 lira kiraya veriyorlarmış.



1980 yılında İstanbul da çadırlardan yeni bir semt oluşmuş!


İstanbul'da yeni bir semt oluştu: ''Çadırkent''


  ''İstanbul eski hal'' arazisi, bir yıldan beri çadırlardan yeni bir semt haline getirildi. Yüze yakın çadırın içinde yaklaşık 500 kişinin yaşadığı ''çadırkent'' sakinleri, ''buranın kendilerine, ilgililer tarafından kiralandığını'' söylediler.

  Topkapı dışındaki Merkezefendi Mezarlığı'nın Londra Asfaltı tarafına düşen geniş eski hal arazisi, ''Filistin mültecilerinin'' çadırlı dünyasına benziyor.

  Her türlü insan gereksinimlerinin koşullarından yoksun bu geniş arazi üzerine kurulan çadırlarda ve biriketten yapılmış tek odalı binalarda oturanlar:

  ''Buraya ayda 500 lira kira veriyoruz. Bizi buradan kimse kımıldatamaz. Yaptığımız iş, yasadışı bir iş değildir.'' dediler.


  Çok geniş bir alan olan bu yerin odunculara satıldığını belirten semt sakinleri ise şöyle konuştular:

  ''Bu çadırlı aileler yaklaşık olarak bir yıldan beri burada oturuyorlar. Kendileri ile yaptığımız komşuluk sırasında burası için ilgililere kira ödediklerini söylediler.

  Aslında eski hal yeri olan bu arazi 35 milyon lira karşılığında odunculara satılmış diye duyduk. Ama nedense oduncular gelmediler ve arazi çadırlı ailelere kaldı.''

  Bazı çadırlarda televizyonunda bulunduğu ''Çadırkent'' sakinleri, arazi kenarından geçen hatlardan elektrik alarak, meskenlerini aydınlattıklarını da belirttiler.


Hürriyet Gazetesi 7 Haziran 1980 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön