27 / 12 / 2024

1984 yılında Haliç turistik bölge olacakmış!

1984 yılında Haliç turistik bölge olacakmış!

1984 yılında Belediye Meclisi'nde onayladığı Yeni Haliç planı uygulanmaya başlanmış. Plana göre, Haliç'in yarısı park olacakmış. Kalan yarısına ise oteller, ticaret merkezleri, konaklama tesisleri ve alışveriş merkezleri kurulacakmış.



1984 yılında Haliç turistik bölge olacakmış!


Türk evleri mahallesi kurulacak


Belediye Meclisi'nde onaylanan Haliç planına göre, Haliç'in yarısı park olacak. Kalan yarısının bir bölümüne ise çok katlı turistik oteller, ticaret merkezleri, dinsel amaçlı konaklama tesisleri ve alışveriş merkezleri ile geleneksel Türk evlerinden oluşan mahalleler kurulacak. Bu çalışmaların tamamı 5 yılda bitirilecek.


  İstanbul'da Hizmet Vakfı kuruluyor


  Haliç 5 yıl sonra halka açılacak


  Dalan: ''Yıkım için 5 kuruş ödemiyoruz. Çünkü Haliç'in yarısı bizim'' dedi.

   İstanbul Belediye Meclisi'nin onayladığı ''Yeni Haliç Planı'' uygulanmaya başlandı.

   Haliç bölgesindeki sanayi tesislerinin Gebze'ye taşınmamasını da öngören plana göre, Haliç'in yarısı halkın gezip dinleneceği büyük parklara dönüştürülürken, yarısını da çok katlı turistik oteller, ticaret merkezleri, geleneksel Türk evlerinden oluşan mahalleler kurulacak.

   Bu çalışmaların tamamı önümüzdeki 5 yıl içinde tamamlanarak, Haliç insanlara yeniden kazandırılacak.


1984 yılında Haliç turistik bölge olacakmış!


   Haliç 5 yıl sonra halka açılacak


  ABDULLAH OĞULMUŞ


   İSTANBUL Belediye Meclisi'nde oy birliğiyle onaylanan ''Yeni Haliç Planı'' uygulanmaya başlandı. Plana göre, Haliç kıyı ve yamaçlarının yarısı halka açık park ve gezinti alanları olarak düzenleniyor. Haliç'in kalan yarısında ise çok oteller, turistik amaçlı ticaret merkezleri, dinsel amaçlı konaklama tesisleri ve geleneksel Türk evleri yer alacak.


Valiye göre


   Vali Nevzat Ayaz, ''Haliç'i kurtarma çalışmasının birinci koşulu olarak, bölgedeki sanayi tesislerinin naklini planladıklarını'' belirterek şöyle dedi:

   ''Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'mızın hazırladığı kararname uyarınca, Haliç'ten Gebze'ye gidecek 986 sanayi tesisinin sahiplerine Türkiye'de ilk kez altyapı-üstyapı kredisi verilecek. Böylece hiç kimse mağdur olmayacak. Ayrıca Gebze'ye gidecek sanayi tesislerinden çalışanlara da aynı bölgede hazır konut arsası verilecek, bu uygulamayla da çalışanların mağduriyeti önleyecek.''

   Vali Ayaz, ''Söz konusu kararnamenin bugünlerde yayımlanacağını umduğunu, taşınma işleminin de bu yıl başlayacağını'' söyledi.

  

  Dalan'a göre


   Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, ''Haliç kıyı kuşağında yıkım çalışmalarının tatil günleri de devam ettiğini'' öne sürecek, ''Yıkım için 5 kuruş ödemiyoruz. Çünkü Haliç'in yarısının belediye mal olduğunu belirledik. Kendi malımız üzerine kaçak yapılan binaları yıkıyoruz'' dedi. 

   Dalan, ''Yıkılarak açılan alanları derhal yeşillendirdiklerini'' belirterek, şunları söyledi:

   ''Yılda bir milyon Müslümanın ziyaret ettiği Eyüpsultan çevresi dinsel amaçlı büyük bir konaklama ve ticaret merkezine dönüştürülürken, yıkım çalışması devam ededursun, Haliç'in yarısı mesire yerlerine dönüştürülüyor. Çeşitli bölgelere çok katlı oteller yapılacak, ticaret merkezleri kurulacak ve uygun yamaçlarda da geleneksel Türk evlerinden kurulmuş mahalleler yer alacak.''

   Başkan Dalan'a göre, ''Haliç'i düzenleme çalışmasının tamamı önümüzdeki 5 yıl içinde bitirilmiş olacak. Çalışmalar için gerekli ise, yakında kurulacak olan İstanbul'a Hizmet Vakfı aracılığıyla sağlanacak. Ayrıca Haliç'te kirlenmeyi durduracak kanalizasyon şebekesinin yapımı için ise Dünya Bankası'nın 2 yıl önce verdiği 88 milyon dolar kredi kullanılacak.''

   

   Haliç'te plaj olur mu?  

 

   Bir santilitre suyunda 1 milyon 750 bin kolibasili bulunan ve biyolojik yaşamını tamamen yitiren Haliç'in yeniden balık gölü durumuna gelmesi ve insanların kıyılarında denize girebilmesi için de TÜBİTAK tarafından çalışmalara başlandı.

   Vali Nevzat Ayaz'ın verdiği bilgiye göre, TÜBİTAK tarafından yürütülen bu çalışma, Haliç suyunda biyolojik yaşamın yeniden nasıl başlayacağını belirleyecek. 

   Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu yetkilileri, ''Haliç suyunu kurtarmaya yönelik esasları belirleyecek çalışmayı 6 ay içinde tamamlayabileceklerini, Haliç için şimdiye dek geliştirilen çok sayıda temizleme önerilerini incelemekte olduklarını'' söylediler.

   

  Kotil'in görüşü


  İstanbul eski belediye başkanlarından Aytekin Kotil, Haliç'in temizliği konusundaki çalışmaların İstanbul su ve kanalizasyon projesi çerçevesinde yürütülmediğini belirterek, ''Haliç'in temizlenmesi çalışmalarında proje ve revizyon yaptırılmamıştır. Proje olmadan neye dayanarak, hangi sistemin uygulanacağını ben bilmiyorum ve proje yapılmadan eyleme geçilmesini de yanlış buluyorum'' dedi.


(1984 yılında Reşat Altın 30.308 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 16 Haziran 1984



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön