27 / 04 / 2024

1985 yılında İkinci Boğaziçi Köprüsü'nü STFA Grubu yapacakmış!

1985 yılında İkinci Boğaziçi Köprüsü'nü STFA Grubu yapacakmış!

1985 yılında İkinci Boğaziçi Köprüsü ve 216 kilometre uzunluğundaki ekspres yolların yapımını Sezai Türkeş-Fevzi Akkaya firması kazanmış. Japon firmaların bulunduğu konsorsiyumda yer alan STFA Grubu, 551.2 milyon dolarla en düşük teklifi vermiş.



En düşük teklifle, büyük yarışı kazandı


Köprü'yü ST-FA yapacak


İkinci Boğaziçi Köprüsü için ihaleye 551.2 milyon dolarlık teklif götüren Sezai Türkeş-Fevzi Akkaya firma grubu yarışmayı önde bitirirken, Köprü temelinin de 29 Mayıs tarihinde atılacağı açıklandı.


ANKARA, ÖZEL


   KARAYOLLARI Genel Müdürü Atalay Coşkunoğlu, dün bir basın toplantısı düzenleyerek, İkinci Boğaziçi Köprüsü ve toplam uzunluğu 216 km. olan ekspres yolların yapımını Sezai Türkeş-Feyzi Akkaya firması grubunun kazandığını açıkladı. 

   Dört kesim halinde ihaleye çıkartılan proje için ST-FA firma grubu, toplam 551.2 milyon dolarla en düşük fiyatı vermişlerdi. İhaleyi kazanan konsorsiyumda, Sezai Türkeş-Feyzi Akkaya İnşaat A.Ş., Ishikawajima - Harima Heavy Ind. Co. Ltd, Mitsubishi Heavy Ind. Ltd., Nippon Kokan K.K., Impregilo S.P.A. bulunuyor. 

   Karayolları Genel Müdürü Atalay Çoşkunoğlu, kredilerin yapım maliyetinin altında kalması durumunda ilave maliyet için kredi bulma yükümlülüğünün firma grubuna ait olduğunu belirtti. 551.2 milyon dolarlık teklife karşı sağlanan toplam 606 milyon dolarlık kredinin artması halinde kredinin bir kısmının kullanılmayacağını da kaydeden Coşkunoğlu, kredileri kullanma yetkisinin genel müdürlükte bulunduğunu, bu nedenle kredi kullanımına en ucuz kredilerden başlanacağını söyledi.

   İnşaatın zamanında bitmemesi durumunda cezai yaptırımların da sözleşmede bulunduğunu açıklayan Coşkunoğlu, temelin önceden belirlenen 29 Mayıs günü atılacağını sözlerine ekledi. Sözleşmenin dolar üzerinden yapıldığını, ancak gerek duyulan istihkakların o günkü kur üzerinden Türk Lirası olarak ödeneceğini ve kesin olmamakla birlikte, ödemenin yüzde 40 civarındaki kısmının Türk parasıyla yapılacağını bildirdi. 

   Coşkunoğlu, ihalede en düşük ikinci teklifi veren ENKA'nın içinde bulunduğu konsorsiyumun, teklifler açıldıktan sonra yeni bir öneride bulunduğunu bildirdi. Yeni teklifte, yaklaşık 75 milyon dolarlık bir indirimin yapıldığını açıklayan Coşkunoğlu, bunun dikkate alınmadığını sözlerine ekledi. Bilindiği gibi, ENKA Firma Grubu, ihaleye 676.4 milyon dolarlık teklifle girmişti.



  ST-FA'nın kimliği


   Son 47 yıldır ortaklığını sürdüren Sezai Türkeş ve Fevzi Akkaya, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden mezun oldukları 1932 yılında iki ayrı firma olarak müteahhitlik hayatına atıldılar. 1938 yılında iki ünlü işadamının birleşerek kurduğu ST-FA inşaat firması, Libya, Suudi Arabistan ve İran'a ilk adım atan Türk firması unvanına sahip. Son 11 yılda toplam işleri 1.5 milyar doları aşan ST-FA, Türkiye'de özellikle büyük liman inşaatlarını gerçekleştirdi. Bir hafta önce Orhaneli Termik Santralı ihalesini de kazanan ST-FA, Ereğli ve Bartın limanlarının da yapımcısı.


(1985 yılında 1 dolar 509 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 27 Nisan 1985



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön