27 / 04 / 2024

1983 yılında İkinci Boğaziçi Köprüsü'nün ilk ihalesi yapılmış!

1983 yılında İkinci Boğaziçi Köprüsü'nün ilk ihalesi yapılmış!

1983 yılında 2. Boğaziçi Köprüsü'nün ilk ihalesi yapılmış. 100 milyar liraya mal olacak köprünün ilk ihalesini Freeman Fox and Patners adında İngiliz firması kazanmış. Firma, 1 milyar 416 milyon lirayla en iyi teklifi vermiş.



1983 yılında İkinci Boğaziçi Köprüsü nün ilk ihalesi yapılmış!


2. Boğaz Köprüsü'nün ilk ihalesi yapıldı


İhale bedeli olarak bir İngiliz firmasının 1 milyar 416 milyon liralık teklifi uygun bulundu


   Ankara  (Tercüman) İstanbul İkinci Boğaziçi Köprüsü'nün ikinci karayolu geçişi mühendislik hizmetleri ihalesi Bayındırlık Bakanlığı tarafından ''Freeman Fox And Patners'' firmasına verildi. Bakanlık'tan dün yapılan açıklamada ikinci köprü için 5 yabancı firmanın teklif verdiği belirtilerek bu teklifler arasında 1 milyar 416 milyon liralık ihale bedeli ile Freeman Fox And Patners'' adındaki İngiliz firmasının teklifinin en uygun kabul edilerek ihalenin bu firmaya verilmesinin kararlaştırıldığı bildirildi. 

   Bayındırlık Bakanlığı'nın açıklamasında ihaleye katılan Amman And Whitney firmasının 4.3 milyar, Mot Hay And Arderson firmasının 2.7 milyar, Cowiconsult firmasının 2.1 milyar, Steinman firmasının ise 1.4 milyar liralık tekliflerle ihaleye katıldıkları belirtilerek, ihale komisyonun yetkisine


1983 yılında İkinci Boğaziçi Köprüsü nün ilk ihalesi yapılmış!


dayanarak bunlardan ''Freeman Fow And Patners'' firmasını seçtiği belirtildi. 

   Öte yandan İkinci Boğaziçi Köprüsü proje yapımı ihalesini kazanan Freeman Fox And Patners firmasının köprü projesini bir buçuk yılda bitmesi gerekiyor. Köprünün inşaat ihalesi de 1985 yılı ortalarında yapılacak ve aynı yıl içinde yapımına geçilecek. 1988 yılı sonlarında kısmi kullanıma açılması öngörülen yeni köprü, fiyatlara göre çevre yollarıyla birlikte 100 milyar liraya mal olacağı hesaplanıyor. Bunun 60 milyar liralık bölümü çevre yolları için harcanacak. Çevre yolunun 8 kilometresi Rumeli Yakası'nda olmak üzere 16 kilometreden oluşacak. Çevre yollarının 1991 yılında tamamlanması öngörülüyor.


Tercüman Gazetesi 15 Kasım 1983



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön