28 / 04 / 2024

1987 yılında Arnavutköy sahil yolu inşaatında usulsuzluk olduğu iddia edilmiş!

1987 yılında Arnavutköy sahil yolu inşaatında usulsuzluk olduğu iddia edilmiş!

1987 yılında Arnavutköy'de sahil yolu trafiğini rahatlatmak için yapılan 2 gidiş ve 2 geliş olmak üzere 4 şeritli, 1.2 kilometre uzunluğundaki kazıklı yol ihalesinin yasaya aykırı olduğu iddia edilmiş.



1987 yılında Arnavutköy sahil yolu inşaatında usulsuzluk olduğu iddia edilmiş!


Eleştiriler inşaatı etkilemiyor


Kazıklı yol, tam yol


Arnavutköy'de trafiği rahatlatmak için yapılan yol ihalesinin usulsüz olduğunu öne süren Mimar Odası İstanbul Şube Başkanı Yücel Gürsel, ''Bu yol, Boğaz'ın güzelliğine karşı işlenmiş bir cinayettir'' diye konuştu.


İSTİHBARAT SERVİSİ


   ARNAVUTKÖY sahil yolu trafiğini rahatlatmak için kazıklar üzerine yapılacak 15 metre genişliğindeki yol yapım çalışmaları hızla sürüyor. 12 metre arayla çakılacak 8 ile 33 metre boyundaki 625 çelik kazıktan 275'i çakıldı. Toplam 1.2 kilometre uzunluğundaki yolda 2 gidiş ve 2 geliş olmak üzere 4 şerit bulunacak. Trafik lambaları ve zebralı yaya geçitlerinin yanı sıra alt ve üst geçit düşünülmeyen projenin mali portresi 2.5 milyar lira. Ancak bu projenin 2.5 milyar liralık keşif bedelinin çok daha üstündeki rakamlarla bitirileceği tahmin ediliyor.


1987 yılında Arnavutköy sahil yolu inşaatında usulsuzluk olduğu iddia edilmiş!


    Kazıklı yol, tam yol


   Kıyıları Koruma Yasası'na göre toprak dolgu yapılamayacağı için kazıklar üzerine yol yapılıyor. Ancak bir yandan yalı sahipleri, bir yandan da meslek kuruluşlarından oldukça büyük tepkiler geliyor.


''TAM ANLAMIYLA YASA DIŞI''


   Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Yücel Gürsel, kazıklı yol ihalesinin yasaya aykırı olduğunu öne sürüyor. Proje olmadan ihale açıldığını, Boğaziçi Yasası uyarınca Yüksek Koordinasyon Kurulu'ndan geçirilmediğini ve meslek odalarının kamu yararı gözeten kanuni itiraz haklarının çiğnendiğini belirten Yücel Gürsel, ''Tarihte bir Kazıklı Voyvoda çıkmış ve ardı ardına cinayetler işlenmiş. Bu kazıklı yol ihalesi de Boğaz'ın güzelliğine karşı işlenmiş bir cinayettir'' dedi.

   Çakılan kazıkların çevresinde 10 bin metrekarelik paslı deniz oluşmaya başladığını öne süren Gürsel, Boğaz lokantalarında artık zehirli midye yeneceğini öne sürdü. İtalya'da zehirli midye olayının büyük yankılar uyandırdığını söyleyen Gürsel, çakılan metal kazıkların yaptığı pas ile zehirlenen midyelerin yanı sıra kıyıdaki pisliklerin de kazıklara takılıp kaldığını ve deniz kirliliğinin artmaya başladığını iddia etti. 


ATATÜRK'ÜN DİNLENME EVİ


   Atatürk'ün dinlenme evi olarak Boğaz'ı gezen turistlere tanıtılan Makbule Atadan Yalısı'nın sahibi Nedret Kalaycıoğlu da, açık denizlerin bile kirlenmesine göz yummayan Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in Boğaz'ın kirlenmesine engel olmasını istedi. Başta Cumhurbaşkanı Kenan Evren olmak üzere TBMM Başkanı Necmettin Karaduman ve Başbakanlık Çevre Koruma Müdürlüğü'ne başvuran Nedret Kalaycıoğlu, Boğaz'ın kurtarılması için çaba harcayacağını söyledi.


Milliyet Gazetesi 12 Eylül 1987



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön