28 / 04 / 2024

1988 yılında Üçüncü Boğaziçi Köprüsü'ne ''Özal freni''!

1988 yılında Üçüncü Boğaziçi Köprüsü'ne ''Özal freni''!

1988 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan'ın yap-işlet-devret modeliyle inşa ettirmek istediği 3. Boğaziçi Köprüsü'ne, DPT ve Hazine'nin muhalefet etmeleri karşısında Başbakan Özal ''Olur'' diyememiş.



1988 yılında Üçüncü Boğaziçi Köprüsü ne Özal freni !


''Thatcher'ın tüm ısrarlarına karşın Özal evet demedi!!


3. Köprü'ye fren 


Zülfikar DOĞAN - ANKARA


   İNGİLTERE Başbakanı Margarat Thatcher'ın, ''Almadan gitmeyeceği'' ileri sürülen Üçüncü Boğaz Köprüsü'ne Devlet Bakanı Yusuf Özal ile bağlı kuruluşları DPT ve Hazine'nin muhalefet etmeleri karşısında Başbakan Özal da ''Olur'' diyemedi.

   Devlet Planlama Teşkilat (DPT) Üçüncü Köprü yapımından vazgeçilmesi görüşünü taşıyor. Kuruluş ayrıca bu aşamada yeni bir köprüye gerek olmadığını ve İstanbul Belediyesi'ne Hazine tarafından verilen dış krediye bağlı olarak ihaleye çıkılması izninin de iptalini istiyor.


HAZİNE: ''DALAN ÇOK İSTEMİŞTİ''


   Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri ise başlangıçta çevreyolu ile birlikte ihaleye çıkarılmak üzere izin istenen köprüye karşı çıktıklarını, ancak Belediye Başkanı Bedrettin Dalan'ın çok ısrar etmesi ve yapılan pazarlıkta da çevre yollarını kapsam dışı bırakarak yalnız köprüye razı olması üzerine bu iznin verildiğini söylediler. HDTM'den bir yetkili bu konuda şunları söyledi:

   ''Biz izni verirken de düşündük, çevre yolsuz bir köprü ne işe yarar diye. Bir anlamı yok. Üstelik daha ikincisinin yapımı sürüyor. İkinci Köprü ve çevreyolları için 650 milyon dolar borç alındı. Şimdi yalnız 3 köprü için belediye yaklaşık 2009 milyon dolar borçlanacak. Zaten İstanbul Belediyesi'nin dış borç hanesi oldukça kabarık, Sayın Dalan buna çok asıldı. Biz de izni verdik. Fakat yap-işlet-devret yöntemiyle olacak dedi. Nitekim öyle çıktılar ihaleye ama iptal ettiler.

   Köprüyü yapacak firma para getirecek. Köprüyü yapacak, parasını da 15 yılda geçiş ücretinden sağlayacağı gelirle geri alacak. Üç köprü olunca rekabet de olacak. Diğer iki köprü de fiyatlar inerse, üçüncü köprüden kim geçecek?''


Milliyet Gazetesi 11 Nisan 1988



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön