29 / 04 / 2024

1989 yılında arsa mafyası İstanbul'u parsel parsel satıyormuş!

1989 yılında arsa mafyası İstanbul'u parsel parsel satıyormuş!

1989 yılında İstanbul, arsa mafyası tarafından parsel parsel satılıyormuş. Arsa mafyaları, dilediği Hazine arazisini istediğine satıyormuş. Devletle iç içe olan arsa mafyaları 6 milyon 500 bin metrekarelik alanı kontrol altında tutuyormuş.



1989 yılında arsa mafyası İstanbul u parsel parsel satıyormuş!


Arsa mafyası İstanbul'u satıyor


Ercüment İŞLEYEN


   ARSA mafyasının iç yüzünü sergileyebilmek için bir hafta önce arkadaşımız Yalçın Çınar ile birlikte araştırmalara başladım. Pilot olarak seçtiğim Ümraniye, Kartal, Pendik, Küçükçekmece, Beykoz ve Sarıyer'deki gecekondu alanlarında gün boyu dolaşıp yurttaşlarla konuştum, iddiaların gerçekliğini ortaya çıkarmak için çalıştım. Bu arada Ümraniye'de mutlak egemenlik süren Kürt Mehmet adıyla tanınan Muhtar Mehmet Demiral'a ulaştım. 

   Bugüne dek hiçbir gazeteciyle konuşmayan Kürt Mehmet ile dün sabah saat 08'de röportaj yapmak için randevu aldım. Ancak gazetecilikte bazen şans insanın yüzüne kapılarını açılmamak üzere kapayabiliyor. Sabah randevuya tam saatinde gittiğim zaman, Kürt Mehmet'in şüpheli bir trafik kazası sonucu öldüğünü öğrendim. Bunun üzerine, hazırladığı diziye Kürt Mehmet'le ve kontrolü altında tuttuğu Ümraniye'yi anlatarak başlıyorum. İşte arsa mafyası ve işte Kürt Mehmet.


DEVLET İÇİNDE DEVLET GİBİ


   İstanbul, arsa mafyası tarafından parsel parsel satılıyor. Silahlı çeteler oluşturan arsa mafyası, yaklaşık 6 milyon 500 bin metrekarelik alanı kontrol altında tutuyor. Bazı ilçelerde kurtarılmış bölgeler oluşturan arsa mafyası, dilediği Hazine arazisini dilediğine satıyor. Denetim altında tuttuğu bölgede izni olmadan çivi bile çaktırmayan arsa mafyası, belediyeleri de sindirdi. Belediye yıkım ekipleri, arsa mafyasının kontrolündeki kaçak yapıları silahlı çetelerin terörü nedeniyle yıkamıyor, gelişmeleri sadece izlemekle yetiniyor. 

   Kartal Belediye Başkanı Mehmet Ali Büklü, ''Belediyeler bu gelişmeleri önleyemez'' derken, Ümraniye Belediye Başkanı Şinasi Öktem, ''Bu sorun belediyelerle değil devlet politikası ile çözülebilir'' şeklinde konuştu. Sarıyer Belediye Başkanı İhsan Yalçın, arsa mafyası ile mücadelede yeterli güç ve olanaklara sahip olmadıklarını belirtirken, Küçükçekmece Belediye Başkanı Ertuğrul Tığlay, ''Yeni yayılmaları önlemeye çalışıyoruz'' diyerek mücadele biçimlerini özetliyor. Beykoz Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Ali Rıza Tuncer ise, ''Bölgemizde resmi bir arsa mafyası vardır. Devlet güçleri ile arsa mafyası iç içedir'' şeklinde konuşuyor.


İSTANBUL'U PAYLAŞTILAR


   Arsa mafyası bugün İstanbul'un ilçelerini kendi arasında paylaşmış durumda. Her ilçeyi kontrol altında tutan arsa mafyası üyeleri ayrı gruplar oluşturmuş bulunuyor. Ancak her mafya grubu birbirinin haklarına, bölge sınırlarına saygılı davranıp, barış içinde yaşamaya özen gösteriyor. Arsa mafyası, belediyelerin iddialarına göre kimi yerde orman memurları, kimi yerde diğer bazı yetkililerle işbirliği yapıyor.


ÜMRANİYE MAFYANIN PENÇESİNDE


   İstanbul'un hızla büyüyen ilçelerinden Ümraniye yıllardır Kazım Karabekir Mahallesi Mehmet Demiral'ın denetimi altında bulunuyor. Önceki gün geçirdiği şüpheli trafik kazasında ölen ve Ümraniye'de ''Kürt Mehmet'' olarak tanınan Mehmet Demiral, arsa mafyasının en çarpıcı örneğini sergiliyor. 

   1980'den sonra Ümraniye Kazım Karabekir Mahallesi muhtarlığına seçilen Mehmet Demiral, yöre halkının iddialarına göre ilk iş olarak devletin Hazine arazisine el attı.

   ''Bu bölgeler babamdan kaldı'' diyerek Hazine arazilerini parselleyip satmaya başlayan Mehmet Demiral, parası arttıkça yanında çalıştırdığı adamların sayısını da çoğaltmaya başladı. Ailesine ait olduğunu öne sürdüğü toprakları satarken hiçbir güçlükle karşılaşmayan Mehmet Demiral, sonunda 40 bin nüfuslu Kazım Karabekir Mahallesi'ni kurdu. Bununla da yetinmeyen Demiral, ''Yenidoğan, Sultan Çiftliği, Tandoğan Köyü ve Hekimbaşı'' bölgelerini de parselledi. Parselasyonunu yaptığı bölgelerde, ilkokul mezunu olduğu halde şehir planları çizen Mehmet Demiral, sokaklar ve caddeler de kurdu. Arsa sattığı kişilere, dilerlerse satış mukavelesi de hazırlayan Demiral, mahalleler tamamlandıktan sonra da etkinliğini sürdürmesini bildi. Ümraniye Belediye Başkanı Şinasi Öktem, ''ben bu adamın babasını da tanırım. Sütçülük yapardı. Sonradan bütün Ümraniye'ye sahip çıktı. 'Babamdan kaldı' dedi. Devletin malını yağmaladı. Şimdi parsellediği yerlerde yeni ev yapılmaması için çalışıyoruz'' diyor.

   Sattığı arsalara kurulan evlerin belediye tarafından yıkılmasını da engelleyen Mehmet Demiral, kendi izni dışında faaliyet göstermeye kalkışanlara da acımasız davrandı. Ümraniye ve çevresinde silahlı baskınlar eksik olmazken, Demiral'ın adamı olduğu söylenen kişiler son olarak bir düğün salonunu basıp çevreye ateş açmaktan kaçınmadılar. 

   Ümraniye Belediye'nde görevli bir üst düzey yönetici adının açıklanmaması kaydıyla konuşarak, ''Bu adam belediyelerdekileri de beslemiş. Karakoldakilere de arsa vermiş. Her istediğini böylece yapıyor. Nitekim bazı bölgelerde yapılmış gecekondular görüyoruz. Ancak biz belediye olarak gidip o evleri yıkamıyoruz. Kürt Mehmet izni dışında yapılanları gidip kendisi yıkıyor. Bizim gücümüz Kürt Mehmet'e yetmiyor'' şeklinde konuştu.

   Mehmet Demiral, egemenliğini yürütürken siyasi güç oluşturabilmek için her partiye bir yakınını üye yapmış durumda. Ümraniye Belediye Başkanı Şinasi Öktem, ''Bu adamın bir de delegeler üzerinde etkisi var. Benim belediye başkanı olmamı engelledi. Ben de onunla mücadele ederken, etkilediği delegelerin desteğini kaybetmeyi göze aldım'' dedi.

   Ümraniye'de Mehmet Demiral'ın desteklediği bazı küçük emlakçılar de Hazine arazisini satıyorlar. Belediye yetkilileri Ahmet Gurbetçi ve Mehmet İçin adlı emlakçıların de Kürt Mehmet'in koruyuculuğunda Hazine arazisini parselleyip sattığını söylüyorlar. 

   Mehmet Demiral parsellediği bölgelerde satacağı arsaların temelini de atıyor. Müşteriler temeli atılmış arsayı seçip alıyor. Kürt Mehmet Ümraniye'de arsaları 5 ile 20 milyon liraya satıyor. Yeni parsellediği alanlarda ise hızla cami inşaatına girişiyor. Mehmet Demiral'ın denetimindeki bölgelerde son 4 ay içinde açılan cami sayısı yediyi buldu.

   Ümraniye'de Mehmet Demiral'ın adını duyan herkes tedirgin oluyor. Mehmet Demiral için herkesin anlatacağı çok şey olmasına karşın, herkeste ''Benim adım geçerse konuşamam'' korkusu görülüyor. Kimileri de Mehmet Demiral'a bir ''baba'' gibi sevgi besliyor.

   Çünkü kendilerini İstanbul'da 5 ile 20 milyon liraya ev sahibi yapan Kürt Mehmet, gecekonducuları, korkulu rüyaları olan belediyenin yıkımlarından da koruyordu. Son olarak orman arazisine kaçak yaptırdığı gecekondulara yerleşenler, Orman İdaresi ile karşı karşıya kaldıkları zaman kendilerini Kürt Mehmet'in kollayıp, evsiz kalmaktan kurtardığını her yerde anlatıyorlar.


(1989 yılında Reşat Altın 191.425 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 24 Ağustos 1989



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön