22 / 12 / 2024

1992 yılında 200 milyar liraya satılık Devlet Konukevi!

1992 yılında 200 milyar liraya satılık Devlet Konukevi!

1992 yılında Beşiktaş'ta Devlet Konukevi olarak inşa edilen ve yapımı yılan hikayesine dönen tarihi Atik Paşalar Yalısı ve 7.5 dönüm arazisi, 200 milyar liraya İETT tarafından Türkiye Elektrik Kurumu'na satılacakmış.



1992 yılında 200 milyar liraya satılık Devlet Konukevi!


İETT, TEK'e 200 milyar liraya bırakıyor


Satılık Devlet Konukevi


Beşiktaş'ta, yapımı yılan hikayesine dönen Devlet Konukevi, İETT tarafından 200 milyar liraya TEK'e satılıyor. İki kurumun mahkemelik olmasına yol açan ve bu nedenle inşaatı uzun süredir askıya alınan tarihi Atik Paşalar Yalısı, 7 yıllık kördüğümün çözülmesiyle önümüzdeki günlerde yine yoğun bir çalışmaya sahne olacak.


Ercüment İŞLEYEN 


   BEŞİKTAŞ'ta yapımı yılan hikayesine dönen Devlet Konukevi'nin kördüğümü sonunda çözülüyor. İETT, kendi arazisi üzerinde inşa edilen konukevini, 200 milyar liraya TEK'e satıyor. İki kurum arasında amansız bir pazarlık sürerken, TEK ödemeyi taksitler halinde yapmak için direniyor. 

   Tarihi Atik Paşalar Yalısı'nın Devlet Konukevi'ne dönüşmesi serüveni, yaklaşık yedi yıl önce Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in bir yat gezisi sırasında Beşiktaş sahillerine bakmasıyla başladı. Evren, tarihi yapının halini görünce burada bir Devlet Konukevi yapılmasını istedi. 

   Askeri dönemde çıkan 2705 sayılı yasayla kurulan ''Devir kurulu'', üzerinde trafo atölyesi, sayaç atölyesi ve ambar bulunan İETT'ye ait arazinin TEK'e devredilmesi kararlaştırıldı. TEK arazi üzerinde restorasyon ve inşaat çalışmalarına başlarken, İETT devir kararının iptali için bölge idare mahkemesine başvurdu. Bu sırada Beşiktaş Belediyesi, inşaata ruhsat vererek çalışmaları yasallaştırdı.

   Ancak Bölge İdare Mahkemesi, İETT'nin, ''Devlet Konukevi'nin 


1992 yılında 200 milyar liraya satılık Devlet Konukevi!


elektriksel bir işlevi olmadığı için devir işlemi reddedilmeli'' gerekçesiyle yaptığı itirazı kabul görünce, kördüğümün ilk düğümü atıldı. TEK'in Danıştay'da yaptığı itiraz da reddedilince, arazi İETT'ye kaldı. 

   Yerel seçimlerden sonra belediye başkanlarının değişmesiyle Devlet Konukevi inşaatı siyasi bir çekişme konusuna dönüştü. Beşiktaş Belediyesi, arazi tapusunun İETT'ye ait olması nedeniyle inşaatı durdurdu ve plan tadilini kabul etmedi. Bu gelişmelerden sonra Atik Paşalar Yalısı, yaklaşık 100 milyar liralık bir harcamanın ardından yarım kalmış bir biçimde kördüğümün çözülmesi için beklemeye başladı. 

   Dönemin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fahrettin Kurt'un aracı olmasıyla TEK ve İETT arasında ilk pazarlıklar başladı. Ancak İETT teklif edilen 25 milyar lirayı kabul etmeyince görüşmeler bir kez daha uyuşmazlıkla sonuçlandı. İETT yetkilileri mülkiyetin kendilerine ait olduğunu belirterek, inşaatın usulsüz kabul edilmesi görüşünde ısrar ederken, TEK, devir kurulunun kendi eserleri olmadığını ve inşaata devam etmek istediklerini belirtti.

   Bu arada İETT, otobüs alımlarıyla ilgili eski bir borcunun faizleriyle birlikte yükselmesiyle, Beşiktaş'taki yaklaşık 7.5 dönümlük araziyi Vakıfbank'a ipotek etti ve anlaşmazlığın tarafları çoğalmış oldu. Son aylarda İETT ve TEK arasında karşılıklı olarak anlaşma eğilimi doğunca pazarlık bir kez daha başladı. Pazarlık sürerken mahkemenin atadığı bilirkişi, TEK'in bugüne kadar yaptığı harcamaların miktarını saptadı. İki kurum arasındaki pazarlık geçtiğimiz günlerde son aşamaya yaklaştı ve taraflar 200 milyar lira satış bedelinde uzlaşmaya vardı.

   TEK, bugüne kadar yaptığı 100 milyarlık harcamayı keserek ödeme yapacağını belirterek, geriye kalan parayı da taksitle vermek istiyor. İETT ise alacağı 100 milyar lirayı bankaya olan borcunu ödemek için kullanacağını söyleyerek ödemenin peşin yapılmasında ısrar ediyor.

   İETT'nin yazısıyla, Beşiktaş Belediyesi İmar Müdürlüğü binaya inşaat izni vermek için harekete geçti. Binanın bir bölümüne Anıtlar Yüksek Kurulu'nun onay verdiğini belirten İmar Müdürlüğü yetkilileri, plan ve tasdik şartlarının uygun olması halinde ruhsat için izin vereceklerini söylüyor. TEK yetkilileri de satım işleminin bitiminden sonra inşaat için binayı Dışişleri Bakanlığı'na devredeceklerini söylüyorlar.


(1992 yılında Reşat Altın 560.227 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 25 Haziran 1992



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön