29 / 04 / 2024

1992 yılında Haliç'i kurtarmak için yeni bir proje geliştirilmiş!

1992 yılında Haliç'i kurtarmak için yeni bir proje geliştirilmiş!

1992 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Haliç'i kirlilikten arındırmak için yeni bir proje geliştirmiş. 200 milyar liraya mal olacak plana göre, Haliç'in çamuru yüksek basınçlı kompresörlerle Karadeniz kıyılarına nakledilecekmiş.



1992 yılında Haliç i kurtarmak için yeni bir proje geliştirilmiş!


Haliç yaz - boz tahtası gibi


''Altın Boynuz''un kurtarılması için 62 yıldan bu yana proje üstüne proje yapıldı. Dalan 8 yıl önce 100 milyar harcadı. Şimdi de Sözen, 200 milyarlık yatırıma hazırlanıyor.


KARADENİZ'E 2 BORU HATTI


Projeye göre; Karadeniz'in Kemerburgaz sahiline, iki boru hattı döşenecek. Birinden, kompresörlerle çamur heyelan alanına atılacak. Diğerinden Haliç'e temiz su basılacak.


''2 YIL SONRA DENİZE GİRİLECEK''


Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yalçın, 1.5-2 yıl içinde Haliç'te canlı hayat başlayacağını ve kıyılardan denize girilebileceğini iddia etti.


1992 yılında Haliç i kurtarmak için yeni bir proje geliştirilmiş!


Haliç'e yeni proje


   BÜYÜKŞEHİR Belediyesi Haliç'i kirlilikten arındırmak için ilginç bir proje geliştirdi. Projeye göre Haliç'in 5 metrelik çamuru yüksek basınçlı kompresörler ve vakum tulumbalarıyla emilerek borularla Karadeniz kıyısındaki kömür şirketlerinin meydana getirdiği oyuklara nakledilecek. Diğer yandan da, yine borularla Karadeniz'in temiz suyu Haliç'e boşaltılacak. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Atilla Yalçın, yapılan araştırmaların Haliç'in 5 metreden fazla temizlenmesi halinde, yamaçlarda çökmelerin olabileceğini gösterdiğini söyledi. Bunu önlemek için kenarları sağlamlaştırmak gerektiğini belirten Yalçın, bunun hem pahalı hem de zaman alıcı olduğunu ifade etti. Büyükşehir Belediyesi ile İTÜ'nün ortak çalışması neticesinde 5 metrelik çamurun temizlenmesiyle Haliç'e hayatiyet kazandırılacağının anlaşıldığını kaydeden Yalçın, şöyle dedi: ''Airlift denilen sistemle Haliç'in 5 metrelik balçık şeklindeki çamurunu temizlemeye karar verdik. Yüksek basınçlı kompresörler ve vakum tulumbalarıyla çamur emilecek. Çekilen çamuru 40 santimetre çapındaki borularla Çiftealan'daki kıyı boşluklarına dökmeyi düşünüyoruz. Yine aynı çaptaki borularla Karadeniz'in tatlı suyunu Haliç'e boşaltacağız. 1,5-2 yıl içinde Haliç kıyılarından rahatlıkla denize girilebilecek.'' Sistemin çok ekonomik olduğunu belirten Atilla Yalçın, Haliç'in bu sistemle temizlenmesinin faturasının 200 milyar lira dolayında olduğunu söyledi. Avan projenin yapıldığını, 3 ay içinde ihale işleminin gerçekleşeceğini ifade eden Yalçın, yüksek basınçlı kompresörlerin yurt dışından getirtileceğini, onun dışında bütün işlemlerin Türk teknolojisiyle gerçekleştirilebileceğini anlattı. Yalçın, sisteme süreklilik kazandırılacağını, Haliç kirlendikçe aynı yöntemle temizleme işinin devam edeceğini bildirdi. Proje, hükümetin kefaleti ve Dünya Bankası'nın kredisiyle gerçekleştirilecek.


Asım Ertan-Oktay Apaydın


(1992 yılında Reşat Altın 560.227 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 8 Nisan 1992



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön