08 / 11 / 2024

1992 yılında Haliç'in pisliği Karadeniz'e aktarılacakmış!

1992 yılında Haliç'in pisliği Karadeniz'e aktarılacakmış!

1992 yılında Büyükşehir Belediyesi, Haliç'i temizlemek için Karadeniz'e 30 kilometrelik boru hattı çekilmesi ve pisliğin hava pompalarıyla emilerek Terkos ile Kilyos arasındaki maden ocaklarına dökülmesi için proje çalışması başlatmış.




1992 yılında Haliç in pisliği Karadeniz e aktarılacakmış!


Hava püskürtme pompasıyla emilecek pislik Karadeniz'e aktarılacak


Haliç'e nefes borusu


Yapımı biten Güney Haliç ve tamamlanmakta olan Kuzey Haliç kolektörlerinin günden güne kirlenen Haliç'i temizleyeceği gerekçesiyle pisliğin emilerek Karadeniz'e aktarılması gündeme geldi.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Haliç'i temizlemek için Karadeniz'e 30 kilometrelik boru hattı çekilmesi ve pisliğin hava pompalarıyla emilerek terk edilen maden ocaklarına dökülmesi için proje çalışması başlattı.


Ferit FARSAKOĞLU


   KAĞITHANE ve Alibeyköy derelerinin taşıdığı alüvyonlar ve kirli sular nedeniyle her yıl yaklaşık 11 santimetre dolan Haliç'in kurtarılması yine gündeme geldi. Yapımı biten Güney Haliç ve tamamlanmakta olan Kuzey Haliç kolektörlerinin günden güne iyice kirlenen Haliç'i temizlemeye yetmeyeceğinin anlaşılması üzerine bu kez de pisliğin Karadeniz sahillerine aktarılması için çalışmalar başlatıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Haliç'in pisliğini hava pompaları vasıtasıyla emerek Karadeniz sahillerine döşenecek 30 kilometrelik boruyla taşımak için kolları sıvadı.

   Ayvansaray-Sütlüce hattında derinliği 3 metreye kadar düşen Haliç'i kurtarmak için iki sistem 


1992 yılında Haliç in pisliği Karadeniz e aktarılacakmış!


kullanılacağı belirtildi. Öncelikle Haliç'in kirlenmesinin başlıca nedenleri arasında bulunan Alibeyköy veya Kağıthane derelerinden Karadeniz'e 30 kilometre uzunluğunda bir boru hattı döşeneceği bildirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Tuncer Çelik döşenecek bu boru hattıyla Haliç'in pisliğinin Karadeniz sahillerindeki terk edilen maden ocaklarına gömüleceğini söyledi. Verilen bilgiye göre Haliç'in pisliği havayla emme (airlift) yöntemiyle alınacak. Hava pompalarıyla emilip alınan pislik 30 kilometrelik boruyla Karadeniz sahillerine taşınacak. Emilen pisliğin 8/1 oranında çamur, 8/7 oranında ise su olacağı, Haliç'in 5 metre derinlikte taranacağı, 6 bin metreküp çamurun çıkarılacağı belirtildi. Hava pompalarıyla günde 7 bin 200 metreküp bir yılda ise 2 milyon 160 bin metreküp çamuru taşımanın mümkün olduğu bu çamurun suyundan arındıktan sonra gübre işlevi göreceği açıklandı. Böylece Kilyos ile Terkos arasındaki bölgede maden ocaklarınca tahrip edilen alanların tekrar yeşerme imkanı bulacağı savunuldu. 

   Çevre Koruma Daire Başkanı Tuncer Çelik'in verdiği bilgiye Haliç'in çamuru Karadeniz sahillerine taşındıktan sonra, boru hattı bu kez ters yönde çalıştırılacak. Haliç'in temiz su ihtiyacını karşılamak için bu kez Karadeniz'den Haliç'e deniz suyu basılacak. Böylece saniyede 300 metreküp, günde 26 bin metreküp Karadeniz suyunun Haliç'e aktarılması planlanıyor.

   25 milyon dolara mal olması beklenen projenin 3 yılda Haliç'i temizleyeceği ancak Haliç'teki adacıkların korunacağı da açıklandı. Öte yandan bu projenin hayata geçirilmesi amacıyla hazırlanan raporda Haliç'in çok tehlikeli boyutta kirlenmeye devam ettiği vurgulanarak şöyle devam edildi:

   ''Yapılmakta olan Kuzey Haliç Kolektörü ve inşası tamamlanmış olan Güney Haliç Kolektörü'nün faaliyete geçmesiyle kirli sular ve bu suların taşıdığı katı maddeler Haliç'ten uzaklaştırılmış olacaktır. Ancak derelerin fezeyan esnasında taşıyacakları alüvyon Haliç'e akmaya devam edecektir.''


Milliyet Gazetesi 11 Nisan 1992 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön