30 / 04 / 2024

1981 yılında Haliç'in temizlenmesi için komisyon kurulmuş!

1981 yılında Haliç'in temizlenmesi için komisyon kurulmuş!

Fabrika artıkları ve bakımsızlık yüzünden balçık haline gelen Haliç'in temizlenmesi için 1981 yılında komisyon kurulmuş. Komisyon, bakımsızlık yüzünden bir balçık haline gelen Haliç'in temizlenmesi için izlenecek yolu saptayacakmış.



1981 yılında Haliç in temizlenmesi için komisyon kurulmuş!


Fabrika artıkları ve bakımsızlık yüzünden balçık haline gelmişti.


Haliç'in temizlenmesi için komisyon kuruldu..


  Alt komisyon Haliç'in temizlenmesi için izlenecek yolu belirledikten sonra valilikte yapılan toplantıda dile getirilen önerilerden somut olanlarını uygulamak üzere üst kurulun onayına sunulacak. Üst kurul da benimsediği önerileri Bakanlıklara ileterek çalışmalara başlanacak.

  Yabancılar tarafından ''Altın Boynuz'' olarak anılan Haliç'in temizlenmesi için birçok yabancı firma başvuruda bulunmuştu.


  HALİÇ'in temizlenmesi için bir süre önce İstanbul Valiliği'nde yapılan toplantıdan sonra çeşitli kuruluşların temsilcilerinden oluşan bir alt komisyon kuruldu.

  İstanbul Vali Muavini Adnan Kızıldağlı başkanlığında kurulan komisyon, fabrika artıkları ve bakımsızlık yüzünden bir balçık haline gelen Haliç'in temizlenmesi için izlenecek yolu saptayacak. Yabancılar tarafından (Golden Horn) ''Altın Boynuz'' olarak anılan fakat yıllar süren bakımsızlık ve ilgisizlik yüzünden balçık yuvası haline gelen Haliç, komisyonun belirleyeceği şekilde temizlenerek eski halini alacak. Körfezin uç kısımlarındaki evlerin ve iskelelerin yavaş yavaş denize doğru kaydığı gerçeğinden hareket eden alt komisyon, temizlenmesi için izlenecek yolu belirledikten sonra valilikte yapılan toplantıda dile getirilen önerilerden somut olanlarını uygulamak üzere üst kurulun onayına sunacak. Üst kurulda benimsediği önerileri ilgili bakanlıklara ileterek kısa süre sonra temizlenmesi için çalışmalara başlanacak. 

  Bilindiği gibi daha önceden birçok yabancı firma Haliç'in temizlenmesi için girişimler yapacağını ve gerekli görüşmeler sağlandıktan sonra Dünya Bankası'nın da katkıları ile bu sorunun ortadan kalkacağını bildirmişlerdi.


Hürriyet Gazetesi 19 Ekim 1981 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön