06 / 05 / 2024

1998 yılında İstanbul'un trilyonluk sitelerinde yer kalmamış!

1998 yılında İstanbul'un trilyonluk sitelerinde yer kalmamış!

1998 yılında İstanbul'da aylık kiraları milyarlara dayanan lüks sitelerin büyük bölümünde kiralık konut kalmamış. Aynı zamanda gözde caddelerdeki işyeri ve plazalardaki ofis kiraları da dünya ortalamasına göre yüksekmiş.



1998 yılında İstanbul un trilyonluk sitelerinde yer kalmamış!


İstanbul'un trilyonluk sitelerinde yer kalmadı


   DÜNYANIN en pahalı konutlarının bulunduğu şehirlerin başında gelen İstanbul'da fiyatları 1.8 trilyon liraya, aylık kiraları ise milyara dayanan lüks sitelerin büyük bölümünde kiralık konut kalmadı.


   Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en pahalı konutlarının bulunduğu İstanbul'da, lüks sitelerde yer kalmadı. Emlak Market Dergisi'nin son sayısında yer alan araştırmaya göre, fiyatları 7 milyon dolara kadar çıkan (1.8 trilyon) lüks sitelerin büyük bölümünde kiralık konut bulunmuyor.


   Konutlar dışında İstanbul'un gözde caddelerindeki işyeri ve plazalardaki ofis kiraları da dünya ortalamasına göre yüksek. Birbiri ardına yapılan yeni ve modern plazalarla Türkiye'nin Manhattan'ına dönüşen İstanbul Maslak'taki A tipi ofis alanlarının metrekare satış fiyatları 2 bin dolara kadar çıkıyor.


HER ŞEY VAR


    Emlak Market dergisindeki araştırmada, fiyatları milyon dolarlarla ifade edilen ve içlerinde her türlü konforun bulunduğu siteler İstanbul'un en pahalı konutlarını olarak belirtiliyor. Yüzme havuzundan sosyal tesislere, güvenlik ekibinden spor salonlarına kadar her ayrıntının düşünüldüğü siteler arasında Tarık Şeymen Villaları, en yüksek fiyatlı konutlara sahip. Fiyatların 6-7 milyon dolardan aşağı olmadığı söyleniyor. Buna rağmen sitede kiralık ya da satılık villa bulmak mümkün değil. Ünlülerin oturduğu site olarak bilinen Otağtepe, aynı zamanda İstanbul'un ilk lüks site projelerinden biri. Mehmet ve Mecbure Barlas çifti ve Mehmet Ali Birand sitenin en tanınan isimlerinden. Villalara fiyat biçmekte zorlanılıyor.


   9 villadan oluşan küçük, ancak son derece lüks olan Etiler Poyraz Sitesi'nde ise villaların fiyat ortalamasının 3.5 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.


   İstanbul'un başka bir fiyat rekortmeni sitesi ise Otağtepe Hisar Evleri. Otağtepe Villaları'na komşu olan bu olağanüstü boğaz manzaralı sitedeki süper lüks konutların fiyatları 2.5-4 milyon dolar arasında değişiyor. Fiyatları 2 milyon dolara ulaşan villaların yer aldığı diğer siteler ise, her villanın özel yüzme havuzunun bulunduğu Üstay Villaları, Yeniköy'deki 50 villalık Tekser Sitesi, Tarabya'daki 40 villalık Gömeçlioğlu Sitesi ve Beykoz Sait Molla Ormanı içindeki Acarkent.


AKMERKEZ


   Villa siteleri dışında astronomik fiyatlı konutları barındıran başka bir proje ise Akmerkez Residance. 4 katlı bir alışveriş merkezi, 14 ve 17 katlı 2 ofis binası ve 24 katlı residance binası ile Akmerkez, Türkiye'nin en pahalı binaları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Ömer Dinçkök, Ali Rıza Çarmıklı, Ali Dinçkök, Beto Arditti, Nazlı Keçili, Tülay Ulusoy, Alican Ulusoy, Dilek Sabancı, Ayça Dinçkök, Necati Akçağlalılar, Raif Dinçkök, Nihat Gökyiğit, Ayşe Komili, Atilla Uras, Feyyaz Berker ve Sibel Can'ın ev sahibi olduğu Akmerkez'deki konut fiyatları 1-1.650 milyon arasında değişiyor.


ÖDÜLLÜ SİTE


   Alarko Grubu tarafından inşa edilen ve Dünya Genç Girişimciler yarışmasında ödül kazanan Alkent 2000 de fiyatları 530 bin-1.150 milyon dolar arasında değişen villalarıyla büyük ölçekli lüks projelerden. 600 villalık Kemer Contry projesi ise 350 bin dolardan başlayıp, 1 milyon dolara çıkan villa fiyatlarıyla sıralamada üst sıralarda yer alıyor.


(1998 yılında 1 dolar 257.000 liraya, Reşat Altın ise 19.550.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 1 Haziran 1998



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön