04 / 11 / 2024

1998 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kışlası'na taşınacakmış!

1998 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kışlası'na taşınacakmış!

1998 yılında merkezi Yıldız'da olmak üzere Ayazağa ve Şişli'de öğretimine devam eden Yıldız Teknik Üniversitesi, Genelkurmay Başkanlığı'na ait 13 bin dönüm arazisi olan tarihi Davutpaşa Kışlası'na taşınacakmış.




1998 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kışlası na taşınacakmış!


Kışladan üniversiteye


Yıldız Teknik Üniversitesi, gelecek öğretim yılında Davutpaşa Kışlası'nda eğitim yapacak


    Kondüktör Mekteb-i Alisi adıyla 1911 yılında kurulan ve 86 yıl boyunca değişik isimler alan Yıldız Teknik Üniversitesi, tarihi bir mekanda öğretimini sürdürmeye hazırlanıyor. 

    Bugüne kadar 40 binin üzerinde mezun veren üniversite, Yıldız'daki merkez kampüsünün yanı sıra Ayazağa ve Şişli'deki kampüslerinin dışında 13 bin dönümlük bir mekana taşınıyor. Metrekareye 4 öğrencinin düştüğü bugünkü kampüste Genelkurmay Başkanlığı'na ait Davutpaşa Kışlası'na taşınacak olan Yıldız Teknik Üniversitesi, mevcut kampüslerin 10 katı büyüklükteki bir mekanda öğretime devam edecek.

    Kültür Bakanlığı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Kurulu tarafından korunması gerekli yapılar grubu arasında yer alan Davutpaşa Kışlası ve arazisi, artık Yıldız Teknik Üniversitesi'ne ev sahipliği yapacak. Kurul, buranın kültürel ve doğal amaçla kullanılmasını sağlamak amacıyla üniversiteye tahsisine izin verdi.

    Özgün kışla yapılarının bilimsel yöntemlerle restorasyonunu gerçekleştirecek olan üniversite, burayı eğitim ve kültür işlevleri doğrultusunda değerlendirecek. 

    Üniversite Rektörü Prof. Ayhan Alkış, en büyük hayalinin, burada büyük bir teknopark yapmak olduğunu belirterek, ''KOSGEB'le başlayan sanayi işbirliğine yönelik gelişme, teknoparka dönüştürülecek'' diyor. Rektör Prof. Ayhan Alkış, Davutpaşa Kışlası'nın çevresinin düzenleneceğini belirterek, mezunlar tarafından üzerinde isimlerinin yazılı olacağı çevre duvarı yapılacağını da belirtiyor.

    Üniversite, 2 binli yılların kampüsü olarak tanımladığı bu mekana yeni bölümlerle geçmeyi hedefliyor. Önümüzdeki yıl yetenek sınavıyla öğrenci alacak Sanat ve Tasarım Fakültesi, İletişim Fakültesi ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nin yeni bölümleri tarihi mekanda yerlerini alacak.

    Şu anda 16 bine yakın öğrencisi olan Yıldız Teknik Üniversitesi, yine bu geniş alanda büyümeyi hedefliyor. 2002 yılında 20 bine yakın öğrenci ile eğitimini sürdürecek üniversite, Davutpaşa Kışlası'nın bazı bölümleri onarılarak, kışla yapılarını bir eğitim kurumu, bilimsel bir mekan haline getirecek.


DAVUTPAŞA KIŞLASI'NIN TARİHİ


İstanbul şehir surlarının dışında yer alan Davutpaşa Sahrası, İstanbul-Edirne kervan yolunun üzerinde olup, Osmanlı ordusunun Rumeli seferlerine çıkışlarındaki ilk toplanma ve konaklama yeriydi. Padişah bizzat sefere katılmıyorsa, orduyu buradan uğurlar ve dönüşte burada karşılar, yapılan törenler sırasında da buradaki kasırda kalırdı. Bizans döneminden günümüze ulaşan yapılar arasında bazı burç ve duvar kalıntıları, su yolları ve sarnıçlar yer alıyor. Osmanlı dönemi yapıları ise farklı tarihlerde inşa edildi. 16'ncı yüzyıldan başlayarak, 19'uncu yüzyıla kadar meydana getirilen eserler arasında Mehmet Paşa Köşkü, Otağ-ı Hümayun, Kışla Binası, Hamam, Fırın, Su Deposu ve Ahırlar bulunuyor.


Hürriyet 27 Nisan 1998



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön