27 / 04 / 2024

1999 yılında tarihi İspirtohane, müzik okulu olacakmış!

1999 yılında tarihi İspirtohane, müzik okulu olacakmış!

Osmanlı Ordusu'nun barut gereksinimini karşılamak için 1700'lerde inşa edilen ve adı satanist ayinleriyle anılan Ataköy'deki Baruthane içinde yer alan İspirtohane, 1999 yılında, restorasyon sonrasında bir müzik okulu olacakmış.



1999 yılında tarihi İspirtohane, müzik okulu olacakmış!


Osmanlı'dan satanistlere, harabeden sanat merkezine bir Baruthane'nin öyküsü


SATAN değil sanat


    Osmanlı'nın barut gereksinimini karşılamak için 1700'lerde inşa edilen Baruthane içinde yer alan İspirtohane, uzun yıllar harabe olarak kaldıktan sonra 1990'lı yıllarda satanist ayinlerle gündeme geldi.

    Çevre sakinlerinin rahatsız olması ve gençler arasında intiharların yaşanması sonucu, ispirtohane restore edilmek üzere Bakırköy Belediyesi'nce mülk sahibi olan Emlak Bankası'ndan 49 yıllığına kiralandı. İstanbul Teknik Üniversitesi ve belediye, binayı müzik okulu haline getirmek için harekete geçti.

    Restorasyonun tamamlanmasına iki ay kaldığı belirtilen binanın, önümüzdeki dönem ilk öğrencilerini ağırlayacağı belirtildi. Sekiz Amerikalı, altı Türk müzik hocasının bulunduğu öğretim kadrosunda, ünlü keman virtüözü Cihat Aşkın da yer alacak. 

    İTÜ Rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, dünya standardında olduğunu belirterek "Türkiye'de kendi alanında ilk örnek. Çok özel bir yerde, çok özel bir binada, çok özel bir kompozisyonla, çok özel bir lisansüstü eğitim merkezi oldu. Şimdiye kadar Türk müziği veya Batı müziği eğitimi veriliyordu, şimdi dünya müziği eğitimi verilecek" dedi.

    Binada, sahnenin de yer aldığı 140 kişilik çok amaçlı salon, 13 derslik, bir açık konser alanı, kafeterya ve sergi alanları yer alacak. Binanın ana konstrüksiyonu ve ahşap bölümleri orijinal, diğer kısımları da eski halinin aynı şekliyle restore edildi. Binanın akustiğinin sağlanması için bazı duvarları birkaç kez değiştirildi.

    Mimar Salih Taşbaşı, restorasyon sırasında, ayinlerine devam etmek isteyen gençlerin binaya geldiğini belirtirken, "Bekçiyi zorlayarak içeri girmişler ve yüzlerine boyalar sürerek hazırlık yapmışlar. Daha sonra polis çağırarak binadan uzaklaştırıldılar. Zaten binaya ilk geldiğimizde, duvarlar, sloganlarla, şeytan işaretleriyle doluydu. Ayin yapanların, zincirli, çivili eşyaları, siyah kıyafetlerini, çivili zincirlerini bulduk" dedi.


Milliyet 20 Haziran 1999



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön