27 / 04 / 2024

2 milyon Auro'luk Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi hayata geçiriliyor!

2 milyon Auro'luk Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi hayata geçiriliyor!

Avrupa Birliği desteği ve Mardin Valiliği'nce yürütülen "Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi" hayata geçiriliyor Konuyla ilgili olarak Mardin Mazıdağı ilçesi Sultanköy'de bir otelde bir basın toplantısı düzenlendi.



Proje Koordinatörü İngiliz Turizmci Michael jay ile Mardin Otelciler ye Lokantacılar Dernek Başkanı Özgür Güngör, toplantıda yaptıkları konuşmada, Mardin'in dünyanın en önemli şehirlerinden birisi olduğuna vurgu yapıldı. 


Konuşmacılar, şu ifadelere yer verdi: "Benim dedem, babam, ve tüm ailem turizm ile haşır neşir olmuştur. Ailem hayatları boyunca otelcilik ile geçmişlerdir. Ben turizm il çalışmasına Şanlıurfa'da başladım. Şöyle bir Şanlıurfa'ya baktığımızda birkaç sene önce kaç tane otel, motel vardı? Bugün ise otel sayıları artmış. Mardin de aynı Şanlıurfa gibi otelleri yükselmiş ve başarılı adımlar atılmış. Turizm alanındaki kültürü ve gelenekleriyle Mardin dünyanın önemli kentlerinden birisidir. 76 yaşındayım ve mesleğe olan aşkımdan dolayı bir türlü evlenemedim. AB ile Mardin valiliği bu projeye attıkları imza ile Mardin ruhunu ortaya çıkarmış ve özellikle Mardin'in ipekyol üzerinde bulunmasını büyük bir şans olarak görüyorum. Bu projemizde özellikle mutfak kültürü en önemli çalışmalarımızdan bir tanesidir. Aslında bu eğitim Mardin için yıllar önce yapılmış. Ama yine de turizm sektörünün gereksinimleri neler ise anlatmak ve hayata geçirmek gerekir. Bugün Mardinlilerdeki bilgiler Avrupa ülkelerinde bile yoktur. Burada Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice, Ermenice konuşmalar yapılıyor. İngilizce eksik olan bir dildir. Şu anda 100'e yakın öğrenci turizm alanında eğitim almaktadırlar ve çoğu yabancı dili öğrenmek için canla başla çalışıyor. Dünyaca tanınmış yemek şefi bile Mardin'de bulunuyor. Mardin yemeği ile Avrupa yemekleri arasındaki farklıklar ve yapılışları öğretiliyor. Bu çok önemlidir. Mardin sadece diler ve dinler değil burada her mevsimde taze sebze ve meyvenin bulunması da Mardin için büyük bir avantajdır. Mardin'i seven herkes bu konuda yardımcı olmalıdır. Mardin turizm alanında dünyanın en önemli şehirlerinden birisidir. Herkesin turizmin gelişmesi için çalışması gerekir. Özellikle yabancı dil bilmesi lazım. Avrupa'da olsun, başka bir ülkeden olsun konuşulan şey çok ilginç. Diyorlar ki "Mardin'de ezan okunuyor aynı anda kiliseler ve manastırlarda Çan sesleri var. Bu sesler gök yüzüne yükseliyor. Bu da önemli bir olaydır. Hangi ülkede böyle hoşgörü manzarası vardır? Biz bu çalışmalarımızı Haziran ayına kadar devam ettireceğiz. Bunun yanında polis, taksicilere ve güvenlik birimlerine de aynı kursları vereceğiz." 


Adana İlk Haber


Geri Dön