03 / 05 / 2024

2. Şehircilik ve Kent İhtiyaçları Fuarı açıldı!

2. Şehircilik ve Kent İhtiyaçları Fuarı açıldı!

2. Şehircilik ve Kent İhtiyaçları Fuarı İzmir'de başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, fuarın "kentsel dönüşüm" temasıyla düzenlendiğine dikkat çekerek, uygulamalardaki sıkıntılardan söz etti.



İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşüm konusunda uygulamada olan iki yasal düzenlemenin çelişki yarattığını belirterek, İzmir'de bu çelişkiler nedeniyle dönüşüm çalışmalarında sıkıntı yaşandığını söyledi. 


2. Şehircilik ve Kent İhtiyaçları Fuarı - Kent EXPO,  İzmir  Fuar Alanı 2 nolu holde başladı. Açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kocaoğlu, fuarın "kentsel dönüşüm" ana temasıyla düzenlendiğine dikkati çekerek tüm kentlerde bu konuda yoğun bir çaba sarfedildiğini belirtti..


Bu konuda uygulamada iki yasal düzenleme bulunduğunu, bunun çelişki yarattığını savunan Kocaoğlu, 5363 sayılı Belediye Yasası hükümleri çerçevesinde uzlaşma aşamasına geldikleri Cennetçeşme'de yaklaşık 6 senedir yürüttükleri çalışmanın 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında bölgenin riskli alan tespit edilmesiyle heba olduğunu söyledi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yerel yönetimlerin bu konuda rakebetteymiş gibi gözüktüğünü ifade eden Kocaoğlu, "Kadifekale'de heyelan bölgesi ilan ettiğimiz bölgenin dışında çalıştığımız 6-7 bölgede vatandaşların kafasını netleştiremediğimiz, onları ikna edemediğimiz, uzlaşmayı sağlayamadığımız için kentsel dönüşüm çalışmalarında bir kaç yer haricinde büyük bir adım atamadık. Niye, iki başlılık var. Vazgeçmiş değiliz, biz bu işin altından kalkacağız" dedi. 


6306 sayılı yasanın getirdiği hükümlerin mülkiyete saldırı ve haksız el değiştirmeye neden olduğunu iddia eden Kocaoğlu, "Tabi bu yasa bu amaçla çıkmadı ama kanun maddeleri içinde kılcal damarlardan geçerek vatandaşların mağdur olmasının, kötü niyetli insanların onların servetini yok etmesinin zeminini hazırlamış oluyoruz. Bu iki yasa kesinlikle birleşmelidir. Kötü niyetli insanların, mağdur insanların gayrimenkullerini gasp etmesinin önüne geçecek düzenlemenin acilen yapılması ve kentsel dönüşümle ilgili iki yasanın birleşmesi gerekiyor" diye konuştu. 


Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cengiz Ergün de yaptığı konuşmada Manisa'daki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi.


Açılış kurdelesinin kesilmesi sonrası Kocaoğlu ve Ergün, stantları gezdi.


Kentsel Dönüşüm ana temasıyla düzenlenen fuara yerel yönetimlere hizmet ve ürün sunan 7 kentten 62 firma katılıyor. Seminer ve sergilerin de düzenleneceği fuar, 19 Ekim'e kadar 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Profesyonel ziyaretçilere açık olan fuarın giriş ücreti 5 lira olarak belirlendi. 


Geri Dön