23 / 11 / 2024
fuzul

2 TL'ye evinizi akıllandırmanın yolu!

2 TL'ye evinizi akıllandırmanın yolu!

Akıllı evler gitgide daha geniş bir yelpazede yer almaya başlarken binlerce dolarlık bu yatırımların benzeri bir konforu kendi evinizde yalnızca birkaç liralık mikro denetleyicilerle sağlamanız mümkün...




Akıllı evler gitgide daha geniş bir yelpazede yer almaya başlarken binlerce dolarlık bu yatırımların benzeri bir konforu kendi evinizde yalnızca birkaç liralık mikro denetleyicilerle sağlamanız mümkün. Elektronik Hobi eğitimleriyle siz de evinizi akıllandırmanın yolunu öğrenebilirsiniz.


Elektronikle dış dünyaya hükmetmenin yollarını eğitimin yaratıcısı Güçlü Tuğay'dan dinledik.


*Elektronik Hobi eğitimleri ne zaman başladı?


2008 yılında bana gelen talepler doğrultusunda teorik bilgileri pratiğe dönüştürmeye karar verdik. Hobi olarak yaptığım bu işi eğitimler sayesinde meraklı kitlelere de öğretmeye başladım.


*Eğitimlerin içeriği nedir? Nasıl gerçekleşiyor?


Elektronik Hobi eğitimleri 15 kişilik sınıflarda veriliyor. Her öğrenciye özel kitler hazırlanıyor. Hem bilgisayarlar hem de mikro denetleyici dediğimiz küçük bilgisayarlar eşliğinde öğrencilerimize pratik yapma imkanı sağlıyoruz. Bu eğitimlerde öğrenciler, elektroniği nasıl kullanacaklarını, elektrikli cihazlara nasıl bağlantı kurarak gündelik hayatı daha pratik hale getirebileceklerini öğreniyorlar. Öğrencilerimize verdiğimiz mikro denetleyicilerle cep telefonuyla bluetooth üzerinden bağlantı sağlayarak evlerindeki cihazlara ulaşmalarını sağlayabiliyoruz.


DÜNYAYA HÜKMEDİN


* Yani akıllı telefonlarla evimizdeki cihazlara komut verebiliyoruz…


Aynen öyle. İnternet üzerinden bilgisayarınızla ya da akıllı telefonunuzla bağlandığınız mikro denetleyiciler sayesinde size evinizdeki ışıklardan kombiye kadar elektrikli cihazlara nasıl erişebileceğinizi öğretiyoruz. Mikro denetleyicinin görevi yalnızca denetlemek. Televizyondan klimaya bütün elektrikli cihazlara komut verebilirsiniz. Bu sayede kombiyi açıp kapatabilir, hatta ışıkları söndürüp açabilirsiniz. Zaten eğitimlerde ‘Dış dünyaya hükmedin’ dememizin nedeni içinden elektrik geçen her şeyi kontrol etmek üzerine çalışmalar yapıyor oluşumuz.


*Dışarıdan bağlanarak ışıkları açıp kapatmak ilginç gerçekten...


Evet, gerçekten öyle. Bu özellik sayesinde evinde kendi alarm sistemini oluşturan öğrencilerimiz bile oldu. Hem de çok düşük bir maaliyetle! Burada yaptığımız; internet üzerinden mikro denetleyiciye bağlanarak cihazlara komut vermek. Mikro denetleyiciyi cihazınızın yakınında tutuyorsunuz ve bilgisayardan ya da akıllı telefonunuzdan bağlandığınız web sayfası sayesinde ona komutlar veriyorsunuz. Bunun gibi evinizdeki klimaya ya da kombiye bağlanarak açıp kapatabilir ya da ışıkları belirli aralıklarla yanıp sönecek şekilde programlayarak evinizde biri varmış görüntüsü oluşturabilirsiniz.


*Eğitimlerin ne kadarı teorik, ne kadarı pratik üzerine dayalı?


Eğitimlerin tamamı pratik üzerine. Yani öğrencilerimiz her derste, işlenen her konuda neyi nasıl kullanacaklarını öğreniyorlar. Anlatılanlar pratiğe döküldükçe öğrenciler bir şeyi başarmanın keyfini yaşıyor ve bu sayede dersler oldukça eğlenceli geçiyor.


*Derslerde elektronik cihazlara ulaşımın dışında neler öğreniliyor?


Aslında eğitimin bunun dışında çok geniş bir içeriği var. Ana hatlarıyla her türden motor kontrolü, LED, röle ve sensör kontrolleri, LCD panel ve tuş takımı, bilgisayar ile seri iletişim gibi tüm popüler uygulamalar gerçekleştiriliyor.


*Bu uygulamalar son dönemde çok popüler hale gelen akıllı evleri anımsatıyor...


Evet ama burada öğrenciler akıllı ev yapmıyorlar, çok daha düşük maliyetle evlerini akıllı hale getiriyorlar. Tabii ki baştan bir ev otomasyonu nasıl yapılır bunu anlatmıyoruz ama ev otomasyonunda kullanılabilen mikro denetleyiciler nasıl kullanılır bunu anlatıyoruz. Daha butik, hobi düzeyinde bir iş.


3 günlük eğitimle cep telefonunuzdan evinizdeki kombiyi bile kapatabilirsiniz!


Evinizdeki ışıkları ya da kombiyi internetten kontrol etmek, uzaktan kumandalı bir arabayı akıllı hale getirmek, kendi robotunuzu tasarlamak, kendi alarm sisteminizi kurmak ya da akıllı telefonunuz ile evinizdeki elektrikli cihazları kontrol etmek size çok uzak ve yapılamaz gibi geliyorsa yanılıyorsunuz. Tüm bu uygulamaları yalnızca 3 günlük eğitimlerde öğrenebilirsiniz.


Dışarıdan bağlanarak ışıkları açıp kapayabilirsiniz


Her kesimden kullanıcıya hitap eden bu eğitimlerle teknolojiyle hiç alakası olmayan biri bile mikro denetleyiciler sayesinde evindeki elektronik cihazlara bağlanabilir, hatta kendi aracının yağmur sensörünü bile oluşturabilir. Mikro denetleyiciler sayesinde dışarıdayken bile evinizdeki ışıkları açıp kapaya-bilirsiniz.


‘Derslerde robot yapıp oynattık'


*Öğrencilerin yaptığı en yaratıcı tasarımlar arasında neler var?


Mesela bir öğrencimiz otomobiline mikro denetleyiciler sayesinde kendi yağmur sensörünü oluşturdu. Normalde 100-150 TL maliyeti olan bir uygulamayı 2-3 TL'ye getirmiş oldu, çünkü bir mikro denetleyicinin fiyatı bu kadar. Bahsettiğim öğrenci bunu yapıp seri üretime bile geçti. Aynı şekilde eğitimlerde geliştirdiği projeleri pazarlama faaliyetlerine dönüştüren çok öğrencimiz var.


*Peki eğitim belirli bir yetkinlik düzeyine mi hitap ediyor, yoksa ben bile gelsem yapabilir miyim?


Elbette yapabilirsiniz, çünkü eğitimi en basit düzeye indirerek veriyoruz. Öğrencilerim arasında itfaiyeciden bakkala, mühendisten doktora çok çeşitli meslek gruplarından insanlar var. 'Elektroniğe meraklıyım, bu işin alfabesini öğrenmek istiyorum' diyen herkes eğitimlere katılabilir. Eğitimlerin çoğunlukla pratik  üzerine olması öğrenim dönemleri boyunca teorik eğitim alan mühendisleri bile şaşırtıyor. ‘Bunu yapmak pratikte bu kadar kolay mıydı’ gibi tepkileri çok alıyoruz.


Eğitimler hafta sonları yapılıyor. Toplam 3 gün sürüyor.2 hafta süreyle cumartesi-pazar-cumartesi günleri yapılıyor.3 gün boyunca herkese kit veriyoruz. Herkes kendi bilgisayarıyla geliyor ve eğitimde kendi mikro denetleyicisine sahip oluyor. Bir de deney kitimiz var. Onunla bağlantılar yaparak her şeyi düz bir kit üzerinde uyguluyoruz.


DİLARA TAHMAZ - BUGÜN GAZETESİ


Geri Dön