27 / 04 / 2024

20 milyar dolarlık konut ihracatı hedefleniyor!

20 milyar dolarlık konut ihracatı hedefleniyor!

Türkiye 2018 yılında yabancıya satılan yaklaşık 40 bin konut sayesinde 6 milyar dolarlık konut ihracatı gerçekleştirildi. Sektör temsilcileri yeni hedefi 20 milyar dolar olarak belirledi. Üstelik bu rakama kısa sürede ulaşılacak. 



Konutta yabancı atağı devam ediyor. Yeni Şafak'tan Mine Açar'ın haberine göre yüzde 80 yerlilik oranına sahip gayrimenkul sektörü yabancıya konut satışıyla önemli bir ihracat kalemi oluşturmaya başladı. Türkiye; 2018 yılında yabancıya satılan yaklaşık 40 bin konut sayesinde 6 milyar dolarlık konut ihracatı hacmine ulaştı. Yabancı yatırımcı teşvikleri, KDV indirimi ve vatandaşlık limitinin indirilmesi yabancıya konut satışını yükseltti. 

GYODER Gayrimenkul İhracat Komitesi Başkanı ve Antalya Homes Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, yabancıya satış potansiyelimizin yüksek olduğunu dile getirdi. Tekçe,''Makina imalatı sektöründe yerlilik oranı yüzde 40 seviyelerindeyken otomotiv sektöründe bu oran yüzde 20,6 milyar dolarlık gayrimenkul ihracatımız ile 24 milyar dolarlık otomotiv ihracatına eşdeğer ihracat geliri yaratıyoruz. Yabancı yatırımcı teşvikleri ve vatandaşlık limitinin düşürülmesi ile ivme kazanan yabancıya konut satışının ülke ekonomimize katkısı çok değerli. 2019 yılında yeni bir rekor kırmasını bekliyoruz'' diye açıklama yaptı.

20 milyar dolarlık konut ihracatı hedefleniyor!

Babacan Holding CEO’su Mehmet Babacan, Türk gayrimenkullerinde yüksek prim potansiyeli olduğunu ifade etti. Babacan, “Yeni dönemde sektörümüzde dikey yapılaşmanın yerini yatay yapılaşma alacak. Yapılan konut sayıları da azalacak. Dolayısıyla konut, daha da kıymetlenecek. Bugün satın alınan bir konut, yatırımcıya 3 yıl sonra fiyatının 3 katına varan bir kazanç sağlayacak. Tüm bunlar ve doğal güzelliklerimiz ülkeyi gayrimenkul yatırımı açısından cazip kılıyor. Biz de yabancı taleplerindeki artışı projelerimizde gözlemliyoruz. Ancak biz satışlarımızda ağırlıklı olarak iç piyasanın yanı sıra gurbetçi ve Avrupa’da yaşayan Türklere odaklanıyoruz” dedi. 

20 milyar dolarlık konut ihracatı hedefleniyor!

Türkiye‘de ortalama konut fiyatının 285 bin 852 lira olduğunu ifade eden Endeksacom Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, fiyat avantajının Türk gayrimenkullerini cazip kıldığını dile getirdi. Öğüt, “2018 yılı sonunda İstanbul’da ortalama konut satış fiyatı 441 bin 600 TL, geri dönüş süresi 20 yıl; Ankara’da ortalama konut fiyatı 225 bin TL, geri dönüş süresi 18 yıl; İzmir’de ortalama konut fiyatı 338 bin 400 TL, geri dönüş süresi 21 yıl; Bursa’da ortalama konut fiyatı 269 bin 544 TL, geri dönüş süresi 19 yıl; Antalya’da ise ortalama konut fiyatı 241 bin 320 TL, geri dönüş süresi 21 yıl olarak gerçekleşti. Yatırılan paraların geri dönüş hızı diğer ülkelere göre çok daha hızlı” dedi.

20 milyar dolarlık konut ihracatı hedefleniyor!

Yabancılar konutun yanısıra ticari gayrimenkul satışlarına da odaklandı. Tapucom kurucu ortağı Emre Erşahin, “Son dönemde kira çarpanıyla getiri hesaplaması yapılabilen ticari gayrimenkullerin daha çok tercih edildiğini görüyoruz, bu kategoride son bir yıllık sürede hem işlem adedi hem de satış hacminde belirgin bir yükseliş eğilimi ve amortisman ortalamasıyla güncel amortisman süreleri arasında ciddi farklılıklar var” diye açıklama yaptı. 

Yabancıya konut satışı 2018 yılında 2017‘ye kıyasla alan bazında arttı!

Yabancıya konut satışı 2018'de en çok o şehirde arttı!


Geri Dön