22 / 11 / 2024
fuzul

Türkiye'de yıllık 160 milyar dolarlık konut satılıyor!

Türkiye'de yıllık 160 milyar dolarlık konut satılıyor!

Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, Türkiye'de yıllık 110 milyar dolarlık konut satıldığını ve konut satışlarında vergi kaybının olduğunu söyledi. 




Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, Türkiye'de yıllık 110 milyar dolarlık konut satıldığını ancak bunun beyan edilen satış rakamı olduğunu, aslında 160 milyar dolarlık konut satışı bulunduğunu açıkladı.  

 

Gökhan Taş, "Bunun 50 milyar doları beyan edilmiyor veya eksik beyan ediliyor. Bu da 2 milyar dolarlık vergi kaybı demek." şeklinde açıklamalar yaptı. 

 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre Gökhan Taş; 1906'da ABD'de kurulan Coldwell Banker'ın 49 ülkede 3 bin 700'e yakın ofisi bulunduğunu, yılda 225 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yaptıklarını belirterek, ABD dışında Arap pazarında çok etkin olduklarını, 4 yıldır faaliyette oldukları Türkiye'de de 26 kentte 132 ofisleri, bin 500 gayrimenkul danışmanları bulunduğunu söyledi. 

 

Türkiye'de yılda 2 milyar dolarlık gayrimenkul sattıklarını ve ülke genelinde en yoğun İstanbul'da yer aldıklarını, ofis açma çalışmalarının sürdüğünü aktaran Gökhan Taş, Türkiye'de çok ciddi gayrimenkul hareketliliği olduğunu, geçen yıl 1 milyon 300 binden fazla olan konut satış rakamının bu yıl 1 milyon 450 bine yaklaşmasını beklediklerini dile getirdi.

 

"Konut dışında yıllık 1 milyon gayrimenkul satılıyor"
Gökhan Taş, Türkiye'de yıllık satılan konutların parasal değerinin 110 milyar dolar olduğunu söyleyerek "Bunların yaklaşık 45 milyar dolarlık bölümü sıfır ve markalı konutlar. 65 milyar dolarlık kısmı ise ikinci el konutlar." dedi.

 

Türkiye'de emlak sektöründe "çok ciddi" vergi kaçakçılığı yaşandığına dikkati çeken Taş, "Türkiye'de yıllık 110 milyar dolarlık konut satılıyor. Ancak bu beyan edilen satış rakamı... Türkiye'de aslında yıllık 160 milyar dolarlık konut satışı var. Bunun 50 milyar doları beyan edilmiyor veya eksik beyan ediliyor. Bu da 2 milyar dolarlık vergi kaybı demek." şeklinde konuştu.

 

"Emlakçılığın yönetmeliği değil kanunu olmalı"
Coldwell Banker Türkiye Başkanı Taş sözlerine şöyle devam etti;  "Bir ülkede dönen en büyük ticaret gayrimenkuldedir. Bu kadar önemli bir şeyi yönetmelikle yürütmeye çalışmak olmaz. Bunun kanununun olması lazım. Bu meslek statüsünde olmalı. Yönetmelikte geliri KDV dahil, alıcı-satıcı toplam olmak üzere yüzde 3 ile sınırlandırıyor. Baktığınızda emlak sektöründe kurumsallar var. Türkiye'de faaliyet gösteren 7 kurumsal emlak şirketinin bin 200 ofisi, 12 bin gayrimenkul danışmanı var. Kurumsal markalar pazarın yüzde 25'ine hakim. Bu payımızı da her geçen yıl artırıyoruz."

 

Emlakçılık sektörüne Dubai modeli önerisi
Gökhan Taş, yönetmeliği hazırlayan ilgililerle görüştüklerini belirterek, şu görüşleri dile getirdi:

 

"Biz gittiğimizde 'Bu işin içinde Maliye, Milli Eğitim Bakanlığı, değerlemeciler, müteahhitler, odalar, kurumsal markalar var. Bir araya gelelim ve çalıştay düzenleyelim' dedik. Biz onlara Dubai modelini önerdik. Dubai, gayrimenkulden doğan bir ülke... Orada da bir dönem sonra tüketici ve yatırımcıyı zarara uğratan sıkıntılar çıkıyor. Onlar da bu işi yapan emlakçılara bazı kurallar koyuyorlar. Her tapuya bir ID numarası verilebilir. Türkiye'nin altyapısı buna uygun. Bir tapuyu birden fazla emlakçı pazarlayamaz. Alıcıların da, satıcıların da olduğu ortak platform kurulur. Buraya giren alıcı ve satıcılar, konutun bulunduğu bölgede son satışların hangi fiyatlardan olduğunu görür ve mülkün değerini bilir. Emlakçının reytingi de orada görülür. Anlaşma yapılınca para devlete yatırılır. O paranın içinde tapu harçları devlete, emlak komisyonu emlakçıya, kalan para da satıcıya ödenir. Dolayısıyla burada vergi kaybı sıfıra iner."
 


Geri Dön