02 / 05 / 2024

20 soruda konut kredisi!

20 soruda konut kredisi!

Nakti olmayan ve ev almak isteyen vatandaşlar konut kredisi kullanmak için bankaların yolunu tutuyor. Kira ödemek yerine, kredi ödemeyi tercih eden vatandaşlar için merak edilen her şeyi araştırdık. İşte o haber...



Birikimi olmayan bir çok vatandaş ev almak için konut kredisi kullanıyor. Peki konut kredisi kullanmadan önce bilinmesi gerekenler neler? Mağdur olmamak için neler yapılmalı? İşte tüm bu soruların cevapları...

1- Konut kredisi nedir?

Satın alınacak evin teminat altına alınması koşuluyla bankalar tarafından verilen bir kredi türüdür. Konut kredisi vadeleri sabit faiz oranlarıyla 5 ila 30 yıl arasında değişiyor. 

2- Konut kredisi nasıl alınır?

Bankalardan alınacak konut kredisi tutarı belli bir tutarla belirlenir. Almak istenen kredi, kredi notuna göre hesaplanır. Kredi notu ne kadar yüksek olursa kredi alma ihtimali de o kadar yüksek olur. 

3- Kimler konut kredisi alabilir?

Bankalara borcunu düzenli ödemiş, hali hazırda olmayan, gelir durumu yeterli, devamlı bir işte çalışan ve kredi notu yüksek olan kişiler konut kredisi alabiliyor. 

4- Konut kredisi notu kaç olmalıdır?

Kredi notu, bankalarda gerçerli kredi kartı, ihtiyaç ve konut kredisi gibi tüm kredi hareketlerinin ortak bir yerde toplanarak belirlenmesi sonucunda oluşan puanlama sistemidir. 

En Riskli: 1-699
Orta Riskli: 700-1099
Az Riskli: 1100-1499
İyi: 1500-1699
Çok İyi: 1700-1900

5- Konut kredisi hesaplamasında nelere dikkat edilmeli?

Konut kredisi hesaplaması yapılırken ev kredisi faiz oranlarının yanı sıra dosya masrafı, banka komisyonu, yıllık maliyet, kredilendirme  oranı, kefil sayısı gibi etmenlere de dikkat edilmesi gerekiyor. Faiz oranı tüm kredi türlerinde önemlidir fakat konut kredisi hesaplaması yaparken daha çok öne çıkar. Çekilen tutar yüksek ve vade süreleri uzun olduğu için, oranlar arasındaki küçük farklar bile toplam geri ödeme rakamına yansır. Ödeyeceğiniz taksit sayısı ne kadar çok olursa faiz oranı o kadar yüksek olur. 

6- Konut kredisi almak için aranan şartlar nelerdir?

1- Kredi notu değerlendirilmesi
2- Bankalara olan borçlar
3- Gelir durumu
4- Çalışma şekli (çalışılan kurum)

7- Hangi bankalar konut kredisi veriyor?

ING Bank:        Yüzde 1,91
Ziraat Bankası:     Yüzde 1,98    
Kuveyt Türk:     Yüzde 1,99    
Türkiye Finans:     Yüzde 2,19    
Yapı Kredi    :     Yüzde 2,33
Garanti Bankası:    Yüzde 2,34    
QNB Finansbank:     Yüzde 2,47    
İş Bankası    :     Yüzde 2,50    
Vakıfbank:    Yüzde 2,50    
TEB:        Yüzde 2,58
Halkbank:        Yüzde 2,59    
Akbank:        Yüzde 2,59    
Şekerbank:    Yüzde 2,74    
ICBC Bank:    Yüzde 2,80    
DenizBank:    Yüzde 2,99    
HSBC:        Yüzde 2,99    
Anadolubank:    Yüzde 2,90    

8- En düşük konut kredisi veren banka hangisidir?

5 yıllık kredilerde en düşük faizi Kuveyt Türk, 10 yıllık kredilerde ise en düşük faizi ING Bank kullandırıyor.

9- Ne kadar konut kredisi alınabilir?

Konut kredisi ile ev almak isteyenlerin merak ettiği konulardan biri ne kadar kredi alabilecekleri. Ne kadar ev kredisi alabileceğiniz üç değişkene bağlı: Evin ekspertiz değeri, hanenin geliri ve kredibiliteniz. Evin ekspertiz değeri bankanın vereceği kredi tutarını etkiliyor. Evin ekspertiz değeri üzerinden en fazla yüzde 80’i için kredi kullanılabiliyor.  Geri kalan yüzde 20 için peşinat aranıyor. 

10- Kredi alabilmek için hangi belgeler gerekir?

- Nüfus cüzdanı
- İkametgah
- Gelir beyanı

11- Hangi durumlarda konut kredisi kullanılamaz?

Konut kredisi için konutun niteliğinin mesken olarak geçmesi gerekiyor. Arsa, dükkan, depo vb. niteliklere sahip tapular için konut kredisi verilmiyor. Satın alınacak konut, kanun ve yönetmeliklere uygun yapılmadıysa konut kredisi çekilemiyor. Raporda konutun tamamlanmış olarak gösterilmesi konut kredisi kullanımı için önemlidir. Alınacak konut en az yüzde 80'i tamamlanmış olması gerekiyor.

12- Konut kredisi maliyet kalemleri nelerdir?

En uygun ev kredisinden yararlanmak için konut kredisi hesaplaması yaparken aşağıdaki etmenlere de dikkat etmek gerekir...
- Dosya masrafı
- Komisyon ücreti
- Ekspertiz bedeli
- İpotek tahsis bedeli
- İpotek fekki bedeli
- DASK ücreti
- Konut sigortası bedeli
- Hayat sigortası ücreti
- Ferdi kaza sigortası ücreti
- Hesap işletim ve ekstre ücretleri

13- Konut kredisi dosya masrafları nelerdir?

Ev kredilerinden tahsis edilen dosya masrafları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan ilgili yönetmeliğe göre kredi tutarının binde 5’inden fazla olamaz. Bazı bankalar ise zaman zaman kampanyalar düzenleyip, dosya masrafı almadan kredi verebiliyor.

14- Konut kredisi ekspertiz bedeli nedir?

Ekspertiz ücreti, satın alınmak istenen gayrimenkule bedel biçen emlak uzmanına ödenen ücrettir. Bankalar, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan lisans almış bağımsız ekspertizler ile çalışırlar. Ekspertizler, satın alınmak istenen konutun krediye uygun olup olmadığını ve ne kadarına kadar kredi verilebileceğini tespit ederler. 

15- Konut kredisi ipotek tahsis ve fekki ücretleri nelerdir?

Bankalar, kredinin kullanıldığı konutu, kredi müddetince ipotek ederler. Tapu Kadastro dairesinde bu sebeple ortaya çıkan masrafları ise tüketici karşılmak zorundadır. Aynı şekilde bu ipoteğin kaldırılması nedeniyle ortaya çıkan masraflar da tüketicilerden tahsis edilir.

16- Konut kredisi sigorta bedelleri nelerdir?

Konut kredisi veren bankalar, kredi başvurusunu yapan kişiden hayat sigortası ve ferdi kaza sigortası yaptırmasını da isterler. Ayrıca ilgili konutun sigortalanmasını ve DASK’ının da yatırılmasını ön koşul olarak sunarlar. Hepsi toplandığında kayda değer bir başka masraf daha ortaya çıkıyor.

17- Konut kredisinde doğru ödeme planı nasıl seçilir?

Konut kredisinde doğru ödeme planını seçmek için dikkatli olunması gerekir. Konut kredisi aylık eşit taksitler halinde ödenebildiği gibi  farklı düzenlerde de ödenebilir. Ev kredileri için bankalar farklı ödeme planları hazırlıyor. Ödeme planları arasında artan taksitli, azalan taksitli, ara ödemeli gibi pek çok farklı ödeme planı bulunuyor.

18- Konut kredisi yapılandırması nedir, nasıl yapılır?

Mevcut kredi borcunun, yeni bir kredi ile baştan planlanmasına konut kredisi yapılandırması denir. Yeniden yapılandırma ile o gün geçerli olan konut kredisi faiz oranları ile hesaplanmış yeni bir ödeme takvimi oluşturulur. 

Yapılandırma genellikle iki durumda yapılır:

1- Merkez Bankası (MB) tarafından güncellenen konut kredisi faiz oranlarının, kredinin kullanıldığı dönemdeki faiz oranlarından düşük olması durumunda (yeni bir ödeme planı için).
2- Aylık kredi taksitlerinin yüksek gelerek ödenememesi durumunda (vade süresinin uzatılarak aylık taksit tutarlarının düşürülmesi için).

19- Kredi borcu devam eden ev satılabilir mi?

Kredi borcu devam eden evler belli koşullarda satılabiliyor. En çok uygulanan 2 yöntemden biri, evin ipoteğinin kaldırılarak devredilmesi. Evi satın almak isteyen kişi bankaya olan borcu tamamen kapatır ve tapu devir işlemlerini kapatır. Diğer seçenek ise evi, konut kredisi borcu ile birlikte olduğu gibi devretmektir.
 

20- Konut kredisi ile mortgage arasındaki fark nedir?

2007 yılında yapılan bir düzenlemeyle (Mortgage Yasası) ortadan kaldırıldı. Ev kredileri maksimum 5 yıl vade ile verilebiliyor. Yapılan değişiklikle bu süre 180, hatta bazı bankalarda 240 aya kadar çıkabiliyor. Mortgage düzenlemesi sonrasında ev kredisi oranları da eskiye oranla daha düşük seviyelerde seyrediyor. 

Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com

Konut kredisi hakkında bilinmesi gerekenler!

Konut kredisi notu kaç olmalı? Kredi hesaplaması nasıl yapılır?

7 banka konut kredi faiz oranını düşürdü!


Geri Dön