23 / 11 / 2024
fuzul

200 yılı öncesi yapılar risk taşıyor!

200 yılı öncesi yapılar risk taşıyor!

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Düzgün binaların depreme dayanıklılığı üzerinde çalışmalar yaptı. 





Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Düzgün binalarda depreme dayanıklılık konusunda bir çalışma yaptı. 2000 yılı öncesi binaların büyük çoğunluğunun risk taşıdığının tespit edildiğini açıkladı. 

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Düzgün, 2000 yılından sonra yapılan yapıların yönetmeliklerdeki düzenlemelerle daha güvenli hale geldiğini açıkladı. 

Düzgün açıklamasında, 2000 yılı öncesi yapılan yapıların büyük çoğunluğunun iyi durumda olmadığını belirten belirtti ve sözlerine şöyle devam etti; "Bugün yeni yapı yaparken kullandığımız yapılar beton kalitesi 30 birim dayanırken eski yapılar 5 birim-10 arası dayanıyor. Binanın iskeletinin, betonarme yapan çelik elemanları o günün koşullarından 2 katına çıktı. Böyle bakıldığında yeni yapılarda kaygılarımız azaldı" dedi.

Yüzde 90 oranında riskli bina
Binaların depreme dayanıklılığının analizini de yapan Prof. Dr. Düzgün "Binanın 8 olduğunu düşünelim. En kritik olabilecek yerlerini baz alıyoruz. Nereden yıkılabileceğine bakıyoruz. Genelde zemin katı baz alarak, bu katın detaylı projesi çıkarılıyor. Çıkarıldıktan sonra taşıyıcı sistemi iskeletinin projesi çıkarılır. Malzeme dayanımına bakılır. Kolon ya da perdelerin karrot dediğimiz yerleri alırız. Simüle edip analizler yapılıyor. O bina için hangi performans aranıyorsa karar veriliyor. Maalesef 1998 öncesi dayanımlar çok düşük. Yüzde 75- 80 civarında. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının illerdeki riskli yapı tespiti ile ilgili dosyalara baktığımızda yüzde 90 gibi yapıların riskli çıktığı görülüyor. Bugünkü yönetmelikle yapılacak yapılar olası şiddetli depremlerde ayakta kalabilecek şekilde yönetmelikte" dedi. 


Geri Dön