2000 yılında İstanbul Kongre Merkezi inşaatı el değiştirmiş!
2000 yılında Maslak'ta İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından inşası devam İstanbul Kongre Merkezi'nin inşaatı el değiştirmiş. Vakfın bir türlü inşaatı tamamlayamaması üzerine Kültür Bakanlığı, inşaatı Vakıf'tan almış.
Bakanlık, Kongre Merkezi'ne el koyuyor
Maslak'taki Kongre Merkezi inşaatı el değiştiriyor. Kültür Bakanlığı, projenin amacından saptırıldığı ve ticari gelir kayısı gözetildiği gerekçesiyle inşaatı İstanul Kültür ve Sanat Vakfı'ndan alıyor. Merkezi Kültür Bakanlığı tamamlayacak.
İSTANBUL Kültür ve Sanat Vakfı tarafından yaptırılan ve bir süredir Kültür Bakanlığı ile Vakıf arasında tartışmalara neden olan İstanbul Kongre Merkezi inşaatı el değiştiriyor.
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın, Maslak'ta 49 yıllığına kiraladığı arazi üzerine yaptırdığı inşaatı Kültür Bakanlığı tamamlayacak.
Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı'nın ''Devlet yeterli desteği sağlamıyor bu yüzden de inşaat tamamlanamıyor'' şeklindeki sözleri üzerine başlayan tartışma şimdilik Kültür Bakanı İstemihan Talay tarafından sona erdirilmiş gibi görünüyor.
Atatürk Kültür Merkezi'nde dün bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Talay, ''Vakıf, 1990'da Kültür Bakanlığı'na ait 66 bin metrekarelik bu araziyi, 49 yıllığına kiraladı. Arazi üzerinde bir kongre merkezi yaptıracağını ve aynı yerde bulunan tarihi değeri yüksek binaları da restore ettireceğini taahhüt etti. Ancak zaman içinde Vakıf, yapılan anlaşmaya aykırı uygulamalarda bulundu. Olayı ticari gelir kaygısı karıştı. Bütün bunlar anlaşmanın feshedilmesi için geçerli sebeptir. Olayı Bakanlar Kurulu'nda da gündeme getirdim. Söz konusu Kongre Merkezi'nin inşaatını bundan böyle Vakıf değil, Kültür Bakanlığı yürütecek'' dedi.
''Devlet inşaata para yardımında bulunmuyor'' görüşünün de yanlış olduğunu söyleyen Talay sözlerini sürdürdü: ''Vakıf 1993'te Toplu Konut Fonu'ndan 10 milyon dolar aldı bu inşaat için. 1997'de yine bir 10 milyon dolar alındı. Bir yıl sonra 1998'de Maliye Bakanlığı da inşaat için 10 milyon dolar verdi. Daha sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ile de inşaata destek için 3 buçuk milyon dolarlık bir anlaşma yapıldı. Bunun 2 buçuk milyon doları alındı. Yani toplam 32 buçuk milyon dolar bu inşaat için verildi. Bu kadar ödenek doğru biçimde kullanılmış olsaydı inşaat çoktan bitmiş olurdu.''
İstemihan Talay, Vakfın, Kongre Merkezi inşaatının yapıldığı alan içinde yer alan Ayazağa Kasrı, Suvari Alay Köşkü ve Çinili Köşkü'de restore edeceğine ilişkin sözlerini de tutmadığını söyledi.
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın bugüne kadar Türkiye'de sanatın gelişmesine yaptığı katkıyı göz ardı etmediğini de sözlerine ekleyen Talay, ''Ancak Vakıfların görevi almak değil vermektir. Vakıflar sürekli olarak devletten istekte bulunan kurumlar olmamalıdır'' dedi.
Nazan Mengü
(2000 yılında 1 dolar 633.000 liraya, Reşat Altın ise 42.375.000 liraya satılıyormuş.)
Hürriyet 27 Temmuz 2000
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com