27 / 04 / 2024

2001 yılında Gazhane kültür merkezi olacakmış!

2001 yılında Gazhane kültür merkezi olacakmış!

2001 yılında yıllardır harabe olarak duran Hasanpaşa'daki eski havagazı istasyonu, kültür kompleksine dönüştürülecekmiş. 33 bin metrekarelik alanda bulunan 22 bina aslına uygun olarak Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilecekmiş.



2001 yılında Gazhane kültür merkezi olacakmış!


GAZHANE kültür merkezi oluyor


Yıllardır harabe olarak duran Kadıköy Hasanpaşa'daki eski havagazı üretim istasyonu, çok amaçlı salonların bulunacağı kültür kompleksine dönüştürülüyor

 

ŞENOL BAŞTAKAR, İSTANBUL MUHABİRİ


    UZUN yıllar Kadıköy'ün havagazı ihtiyacını karşıladıktan sonra 1990'lı yıllarda kaderine terkedilen Hasanpaşa'daki Gazhane, Büyükşehir Belediyesi tarafından bünyesinde çok amaçla salonların, üç boyutlu sinemaların, kent pazarının, bilgi tünelinin, atölyelerin, sergi ünitelerinin, çocuk evinin ve tiyatro salonlarının bulunacağı kültür kompleksi haline getiriliyor.


KURUL'A TEŞEKKÜR


    33 bin metrekarelik alandaki 22 binanın aslına uygun olarak onarılıp hizmet amaçlı ünitelere dönüştürüleceğini açıklayan Büyükşehir Belediyesi Projeler Daire Başkanı Şaban Erden, ''Kadıköy Yakası nihayet örnek bir kültür merkezine kavuşacak. Kurulacak yeni tesis hem gündüz, hem de gece Kadıköy'e canlılık katacak'' diyor. Prof. Dr. Afife Batur başkanlığındaki üniversite öğretim elemanları tarafından hazırlanan restorasyon projesine çok kısa bir sürede onay veren Anıtlar Yüksek Kurulu'na teşekkür eden Şaban Erden, ''Uzun yıllardır devasa bir çirkinlik abidesi gibi duran 110 yıllık tarihi bina 3 yıl sonra İstanbul'un kültürel potansiyeline büyük bir zenginlik ve renklilik katacak'' diyor.


BÜYÜK MÜJDE


    Gazhane kompleksinin kültür merkezine dönüştürülmesi haberini müjde olarak gören Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de şunları söylüyor: ''Burasının alışveriş merkezi haline getirilip ranta peşkeş çekilmemesi için yıllarca mücadele verdik. Sonuçta semt sakinlerinin istediği oldu. Kadıköy nefes alınabilecek, tarihi dokunun korunduğu, aynı zamanda kültür hizmeti verecek olan bir komplekse kavuşuyor.''

    Büyükşehir Belediyesi, bu yıl içinde yapımına başlayıp 3 yıl sonra tamamlamayı hedeflediği Gazhane Kültür Merkezi'ni yabancı sanatsal etkinliklere de açıp uluslararası festivallerin düzenleneceği bir mekan haline getirmeyi planlıyor.


Sabah 4 Temmuz 2001



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön