23 / 11 / 2024
fuzul

2001 yılında Perpa'nın yarısı Darülaceze'nin olmuş!

2001 yılında Perpa'nın yarısı Darülaceze'nin olmuş!

2001 yılında Mahkeme, Perpa'yı inşa ettiren Büyükşehir Belediyesi'nin Perpa tapusunu iptal ettirmiş. Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde Elektrokent'e satılan 2 bin 310 dükkanın yeni sahibi Mahkeme kararıyla Darülaceze olmuş.




2001 yılında Perpa nın yarısı Darülaceze nin olmuş!


Perpa'nın yarısı Darülaceze'nin oldu


Belediye'nin Elektrokent'e sattığı Perpa'daki 2 bin 310 dükkanın yeni sahibi mahkeme kararıyla Darülaceze oldu. Şimdi, dükkanların tapusunu elinde bulunduran Elektrokent Kooperatifi üyelerinin mağdur olmaması için belediyenin 200 trilyon liralık dükkan bedellerini Darülaceze'ye ödemesi gerekiyor.


    Bugün üzerinde Perpa'nın bulunduğu arazisi Bedreddin Dalan'ın başkanlığı döneminde belediyeye devredilen Darülaceze, 16 yıl aradan sonra Perpa'nın ortakları arasına girdi. Açtığı dava ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan satışı iptal ettiren Darülaceze, Elektrokent Kooperatifi üyelerine satılan 2 bin 310 dükkanın yeni sahibi oldu. Şimdi, kooperatif üyelerinin mağdur olmaması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin dükkan bedellerini Darülaceze'ye ödemesi gerekiyor.

    Darülaceze, Bedreddin Dalan döneminde 27 bin 301 metrekarelik arazisini kamulaştırma yoluyla devralan ve üzerine Perpa'yı inşa ettiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Perpa tapusunu iptal ettirdi. Danıştay kararıyla Büyükşehir Belediyesi'nden ayrılarak, 8 Mart 1999'da İçişleri Bakanlığı'na bağlanan Darülaceze, geçen yıl 1'inci Asliye Hukuk Hakimliği'ne başvurarak, ''gasp'' olarak nitelendirdiği satış akdinin iptalini ve arazinin yeniden Darülaceze adına tescilini talep etti. Davalı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise, zaman aşımı itirazında bulunarak, ''dava konusundan gasp olayı olarak bahsedildiğini, bu durumda mahkemenin bakma yetkisi bulunmadığını, haksız yere açılan davanın reddine karar verilmesini'' istedi.

   Ancak, 1'inci Asliye Hukuk Hakimliği, Medeni Kanunun 933'üncü maddesine göre burada zaman aşımı olamayacağını belirterek davayı kabul etti ve şu kararı aldı: ''31.10.1985 tarih ve 4475 yevmiye no'lu satış işlemi geçersiz olduğundan iptali ile geçersiz satıştan evvelki haline iadesine ve iptaline karar verilen satış ile ilgili bedel konusunda tarafın dava açmakta muhtariyetine karar verilmiştir.''

    Böylece, bundan 16 yıl önce Darülaceze'nin o günkü yönetiminin 8 taksitte 400 milyon liraya Belediye'ye yaptığı satış işlemi geçersiz olarak kabul edildi. Aynı zamanda, Darülaceze'nin, Belediye'nin de satışını yaptığı dükkanların bedelini talep etme hakkı da doğdu. Şimdi belediye ile Darülaceze yönetimleri ya oturup anlaşmak zorunda kalacaklar ya da yeniden kozlarını mahkemede paylaşacaklar.

    

200 TRİLYON GELİR

    

    Darülaceze eski müdürü ve İstanbul eski vali yardımcılarından olan Ata Aksoy, mahkeme kararının temyizden sonra kesinleşeceğini vurguladı. ''Ancak gelinen bu aşama bile çok önemli'' diyen Aksoy, böylece Darülaceze'nin gasp edilmiş haklarının iadesi için yol açıldığını kaydetti. Aksoy, ''Darülaceze için, Perpa'daki dükkanlardan satışla ya da kiralama yoluyla ne kadar gelir elde edilmişse ve Darülaceze'nin hakkına ne düşüyorsa onun ödenmesi yeterli olacaktır'' derken, hesaplamalara göre Darülaceze'nin Perpa'dan 200 trilyon liralık ek bir gelir sağlayacağını açıkladı.


4 başkan döneminde de sorun oldu


    Perpa'nın kuruluş sözleşmesi 1984 yılında Bedreddin Dalan'ın belediye başkanlığı döneminde imzalandı. 1986 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından temeli atılan Perpa, 1989 yılında hizmete açıldı. Ancak inşaatın yasal olmayışı uzun süre sorun oldu. Yüzde 55 hissesi Perpa Yapı Kooperatifine, yüzde 45 hissesi ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan Perpa, uzun uğraşlar sonunda Nurettin Sözen'in belediye başkanlığı döneminde yasal bir yapıya kavuştu. Uzun süre daha yarısı boş kalan Perpa'da belediyenin sahip olduğu dükkanlar, Tayyip Erdoğan döneminde Elektrokent Yapı Kooperatifi'ne satıldı. Ancak mahkemenin aldığı karar sonrasında Perpa, şimdiki başkan Ali Müfit Gürtuna için de sorunlu bir hale geldi.


Dükkan sahipleri etkilenmeyecek


     MAHKEMENİN Darülaceze lehine aldığı karardan, belediyeden dükkan alarak Perpa'ya taşınan Elektrokent sakinlerinin etkilenip etkilenmeyeceği de gündeme geldi. Darülaceze eski müdürü ve İstanbul eski Vali Yardımcısı Ata Aksoy, ''Elbette bu işlemlerden dolayı üçüncü kişiler yani belediyeden dükkan alanlar bir zarar görmeyecek'' dedi. Aksoy, ''Çünkü işlemi yapan ve satışları gerçekleştiren kurum Büyükşehir Belediyesi'dir'' diye konuştu.


(2001 yılında Reşat Altın 87.800.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 12 Mayıs 2001



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön