28 / 04 / 2024

2004 yılında Cezayir Sokağı'nın kentsel dönüşümü sağlanmış!

2004 yılında Cezayir Sokağı'nın kentsel dönüşümü sağlanmış!

2004 yılında Beyoğlu'nun tarihi sokaklarından biri olan, 9 bin metrekare kapalı alana sahip Cezayir Sokağı, Afitaş Yapım Şirketi ile Kültür Üniversitesi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği 'Fransız Sokağı' Projesi'yle kentsel dönüşümü sağlanmış.



2004 yılında Cezayir Sokağı nın kentsel dönüşümü sağlanmış!


'Fransız Sokağı' bugün şenliklerle açılacak


     Beyoğlu'nda metruk halde bulanan sokaklardan birisiydi Cezayir Sokağı. Afitaş Yapım Şirketi ile Kültür Üniversitesi'nin ortaklaşa geliştirdiği 'Fransız Sokağı' projesiyle sokağın kentsel dönüşümü sağlandı. Sokakta bulunan binalar restore edildi, sarı ve pembe renklere boyandı ve çiçeklerle süslendi. Yollar yeniden yapıldı, mimari doku yeniden dizayn edildi ve sokak küçük bir Paris sokağı görünümü kazandı. Fransız kültürünü yansıtmak için oluşturulan Fransız Sokağı'nın açılışı bugün yapılacak ve açılış törenleri 4 gün, 4 gece sürecek.

     Afitaş Yapım Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atalay Taşdiken, Beyoğlu, İstanbul Büyükşehir ve Paris belediyelerinin desteği ile 1 yılda tamamen yenilenen sokakta, sinema, kafe, butik ve galerilerin yer aldığını söyledi. Türkiye'de rağbet gören Fransız kültürünün tanıtımının yapılacağını vurgulayan Taşdiken, aşçılık okulu, yemek, giysi ve sanat gibi etkinliklerin de sokakta yer alacağını ifade etti. 'Fransız Sokağı'nın dizaynı için önce Cezayir Çıkmazı'ndaki binalar satın alındı veya kiralandı. Daha sonra mimari yapıya da dikkat edilerek, binaların ve sokağın görünümü düzenlendi. Harabe görüntüsünden tamamen kurtulan sokağın değişimi 20 milyon Euro'ya mal oldu. Projeye dahil olup sokakta herhangi bir işletme açmak isteyenler, Afitaş'ın belirlediği kurallara uymak zorunda. Anlaşmaya uymayan mekanlar sokaktan çıkartılıyor.

     Fransız Sokağı toplam 9 bin metrekare kapalı alana sahip. Açık ve kapalı alanlarda toplam 3 bin kişilik oturma kapasitesi var. Sokağa yerleştirilecek ısıtıcılar kış aylarında da açık havada oturma imkanı sağlayacak.


(2004 yılında 1 Euro 1.791.750 liraya, Reşat Altın ise 141.250.000 liraya satılıyormuş.)


Zaman 1 Temmuz 2004



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön