22 / 12 / 2024

2004 yılında İstanbul'un Eyfel'i 150 milyon dolara dikilecekmiş!

2004 yılında İstanbul'un Eyfel'i 150 milyon dolara dikilecekmiş!

2004 yılında Mehmet Hattat, Maslak'ta İstanbul'un Eyfel'ini 150 milyon dolara dikecekmiş. Diamond of İstanbul adı verilen proje, Maslak'ta 12 dönüm arazi üzerinde yükselecekmiş ve 50 kat ve 200 metrenin üzerinde olacakmış.



2004 yılında İstanbul un Eyfel i 150 milyon dolara dikilecekmiş!


Hattat, İstanbul'un Eyfel'ini 150 milyon dolara dikecek


İşadamı Mehmet Hattat, İstanbul-Maslak'ta dünyanın en büyük 100 binası arasına girecek projeye start verdi. Hattat binaya 150 milyon dolar harcayacak. 


HEMA Endüstri'nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, Maslak'ta 12 dönüm arazi üzerinde İstanbul'un en yüksek binasını dikmeye hazırlanıyor. Hattat, Başbakan Erdoğan'ın da İstanbul konusunda işadamlarına verdiği öneriler doğrultusunda Türkiye'de ilk defa uygulanacak olan yüksek katlı çelik konstrüksiyon olarak planladığı ''Dünya Ticaret, Turizm, Kültür ve Kongre Merkezi'' projesini uygulamaya karar verdiğini açıkladı. Mehmet Hattat, İstanbul'un Eyfel'i olarak nitelendirdiği projesiyle ilgili açıklamasını önceki akşam Yeniköy'deki yalısında bir seminer için İstanbul'da bulunan İngiliz, Amerikalı, İspanyol ve Almanlar'dan oluşan dünyanın ünlü mimarlarının da katıldığı bir toplantıda yaptı. 


200 METREDEN YÜKSEK 


    Yabancı mimarlara projesini tanıtırken, İstanbul'da 48 kat ve 190 metre ile en yüksek binanın halen İş Bankası kuleleri olduğunu belirten Mehmet Hattat, ''bizim projemiz bittiğinde, en az 50 kat ve 200 metrenin üzerinde olacak'' dedi. 

    Diamond of İstanbul adını verdikleri bu projenin, 150 milyon dolara mal olabileceğini belirten Hattat, parayı kendi öz kaynaklarından karşılayacaklarını söyledi. 

    ''Aslında paranın önemli bir miktarı hazır'' diye konuşan Hattat, projenin yaklaşık 3 yıl içinde tamamlanacağını, bittiğinde ise kule katından boğazın iki ucunun da görülebileceğini belirtti. Hattat, ünlü mimarlara sunumunda, proje ile ilgili olarak şu bilgiyi verdi:     

    ''Türkiye'nin ticaret ve turizm hayatının merkezi olan İstanbul'a çılgın bir yapıyla imza atmak istiyorum. İstanbul, kendine yakışır ticaret hayatının merkezi çılgın bir yapıyla karşılaşıyor: Diamond Of İstanbul. İstanbul'da çelik bina inşaatını birçok büyük şirket ve bankalar yapmak istedi ama gerek yüksek maliyet gerekse teknolojinin Türkiye'de olmamasından dolayı böyle bir yapıyı gerçekleştiremediler. Beni de çelik inşaat kararımdan vazgeçirmeye çalışanlar oldu, ancak yılmadım.'' 

     Hattat, çelik konstrüksiyonun normal betonarme inşaata göre yaklaşık iki katı daha pahalı olmasına rağmen bunu tercih etme gerekçesini şöyle açıklıyor: ''Çelik konstrüksiyon, tüm deprem risklerini ortadan kaldırıyor. Daha esnek bir yapı ortaya çıkıyor. Ayrıca binada iç ve dış mekanları çok daha rahat kullanabileceğiz.''


Projenin mimarı Türk


   HATTAT'IN Diamond Of İstanbul Projesi için açılan yarışmaya, birçok Amerikalı, Avrupalı ve Türk mimarı grupların katıldığı, projeyi M Ofis Mimarlık, İnşaat ve Danışmanlık firmasının kazandığı belirtildi. Çelik konsrüksiyon projesi ise dünyanın en büyüklerinden ve bugüne kadar pek çok binaya imzasını atan ABD kökenli Thorton Tomasetti Engineer Grubu'na verildi. ABD'de bir çok eserleri olduğu gibi Kuala Lumpur'daki Petrorans'ı yapan şu anda da Taipei'deki dünyanın en yüksek çelik binasını yapan Thornton Tomasetti Engineers Grubu'nun Türkiye'deki partneri ise Faruk Tuncel'in sahibi olduğu Tuncel İnşaat olacak.

    Projenin tanıtım toplantısında, yarışmayı kazanan M Ofis'in patronu ve Genel Müdür 33 yaşındaki Murat Yılmaz da hazırdı. 1992 yılında profesyonel iş hayatına bir şirkette ücretli olarak başlayan ve 1997 yılında kendi mimarlık şirketini kuran Yılmaz, bu proje ile adını dünyaya duyurmayı ve kendine uluslararası bir ofis açmayı hedefliyor.


Hayri ÇETİNKAYA


(2004 yılında 1 dolar 1.325.906 liraya, Reşat Altın ise 141.250.000 liraya satılıyormuş.)


Sabah 24 Şubat 2004



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön