06 / 05 / 2024

2006 yılında Kandilli Köşkü paylaşılamıyor!

2006 yılında Kandilli Köşkü paylaşılamıyor!

Osmanlı Bankası'nın kurucularundan David Glavany'nin yaptırdığı Kandilli Köşkü ve köşkü içini alan 5 dönümlük arsa, 2006 yılında Glavany'nin mirasçısıyız diyen 12 Fransız ve İktisat Fakültesi mezunları tarafından paylaşılamıyormuş.



2006 yılında Kandilli Köşkü paylaşılamıyor!


113 yıl sonra gelen mirasçılar


OSMANLI Bankası'nın kurucularından İngiliz David Glavany'nin 113 yıl önce yaptırdığı Kandilli'deki tarihi köşkün 5 dönümlük arazisi ilginç bir davaya konu oldu. Köşkte restorasyon, bahçesinde de okul yapımı için çalışmalar başlayınca, ''Biz Glavany'nin mirasçısıyız'' diyen 12 Fransız çıkageldi. LUBE AYAR'ın haberi



2006 yılında Kandilli Köşkü paylaşılamıyor!


113 yıllık köşkte yeni miras kavgası 


Paylaşılamayan köşk 12 Fransızınmış


Tarihi Kandilli Köşkü'nün de içinde bulunduğu 5 dönümlük Boğaz arazisi paylaşılamıyor. Hazine'den İktisat Fakültesi mezunlarına geçen köşkü, bu kez de 12 Fransız sahiplendi

   

     Kandilli'de, Osmanlı Bankası'nın kurucularından İngiliz David Glavany'nin yaptırdığı 113 yıllık tarihi köşkü de içine alan 5 dönümlük arsa, 36 yıldır paylaşılamıyor.

     1990 yılından bu yana arsadaki tarihi köşkü bir okula dönüştürmeyi planlayan çevre sakinleri, Kandilli'deki yalı sahiplerinden sonda bu kez de yabancı mirasçı engeliyle karşılaştı.

     Bugüne kadar birçok kez el değiştiren Kandilli Köşkü, 1970'te Hazine'ye, 1989'da ise Kandilli İlkokulu ve Ortaokulu'na tahsis edilmek üzere Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilmiş, İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu da köşkün korunmasını şart koşarak karara onay vermişti.  

     

Bezmen okul istememişti

     

     Ancak bütün çabalara rağmen, 16 yıl boyunca arsaya okul inşa edilemedi. Çünkü başta Halil Bezmen olmak üzere bölgedeki bazı yalıların sahipleri, ''okul ve öğrencilerden kaynaklanacak olası gürültüyü'' bahane ederek inşaatı geciktirdi. Hazine ise, gayrimenkulünün daha fazla harap olmasını engellemek için köşkü 2003'te restorasyonunu da üstlenen İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunlar Cemiyeti'ne kiraladı. Bayındırlık İl Müdürlüğü de, köşkün dışında kalan arsa üzerine okul yapılması için 2006'da ihale kararı aldı. 


Tam 36 yıl sonra 12 Fransız mirasçı


     Fransa'da yaşayan ve Glavany'nin mirasçısı olduğunu öne süren 12 Fransız, Üsküdar 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak restorasyonun durdurulması ve gayrimenkule tedbir konulmasını istedi. Yapılan tadilatın telafi edilemeyeceğine hükmeden mahkeme, Fransızların talebini kabul etti. Müteahhit Cevat Yaltıraklı'nın önderliğindeki semt halkının açtığı davada da, Hazine'nin itirazı üzerine inşaatın durdurulmasına ilişkin karar kaldırıldı, tedbir kararının devamına hükmedildi. 



Milliyet 8 Temmuz 2006



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön