25 / 11 / 2024

2014 yılında 700 bin binaya mantolama yapıldı!

2014 yılında 700 bin binaya mantolama yapıldı!

Sadece 2014 yılında 700 bin haneye mantolama yapan sektör Türkiye’nin doğalgaz ithalatını 500 milyon metreküp düşürürken, çevreye salınan sera gazını 1.2 milyon metrekare azalttı.




Dış cephe yalıtımına 2000’li yıllardan sonra ağırlık vermeye başlayan Türkiye’de pazarın büyüklüğü hızla artmaya devam ediyor. 2014 yılında mantolamanın büyüklüğü 65 milyon metrekareye çıktı. Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcılar Derneği (İZODER) Başkanı Tayfun Küçükoğlu, bu rakamla Türkiye’nin Avrupa’nın en büyüğü haline geldiğini söylerken ülkenin yaptığı tasarrufa da dikkat çekti. “Sadece 2014 yılında yapılan 65 milyon metrekare mantolamadan 700 bin hane yararlanırken, sektörün cirosu 900 milyon TL’ye ulaştı. Halk ise 2014’te doğalgaz faturalarından 650 milyon lira tasarruf elde etti” diyen Küçükoğlu, Türkiye’nin doğalgaz ithalatını 500 milyon metreküp azaltırken, 1,2 milyon ton karbondioksite eşdeğer sera gazında azalma sağlandığını ifade etti. Küçükoğlu, böylece Bolu Ormanları’nın yüzde 90’ının bir yılda absorbe ettiği karbondioksite eş değer çevre temizliği yapıldığını kaydederek, “Bir Bolu Ormanı’nı kazanmış gibi olduk” dedi. 


Her yıl enerji ithalatına 56 milyar dolar ödeyen Türkiye’de enerji verimliliği denilince akla buzdolabı, çamaşır makinesi geldiğini belirten Tayfun Küçükoğlu, “Halbuki 56 milyarlık enerji faturasının yüzde 37’si gibi bir rakamı binalarda tüketiliyor. Binalarda ki bu harcamanın yüzde 80’i de ısıtma ve soğutma için yapılıyor. Yanı yalıtımla azaltılabilecek bir konu. Yalıtım ile elde edilebilecek tasarrufun yaklaşık yüzde 50 olduğunu düşünecek olursak, Türkiye’deki binaların ısı yalıtımlı hale gelmesi ile Türkiye’nin toplam enerji faturasını yaklaşık yüzde 15 yani 10 milyar dolar azaltmak mümkün”diye konuştu. 56 milyarın ancak yüzde 32’sinin sanayide, yüzde 20 ulaşımda, yüzde 11’de tarım ve diğer tüketimleri kapsadığını buzdolabı ve çamaşır makinasının da yüzde 20’lik grubun içinde yer aldığını aktaran Küçükoğlu, “Hem enerjide dışa bağımlıyız hem de enerjimizi kötü kullanıyoruz. 1000 euroluk iş için 145 kiloTEP’e eş değer petrol tüketiyoruz. Aynı iş için Almanya 831 kiloTEP, Japonya 78 kiloTEP petrol tüketiyor” dedi. 


2-3 yıl içinde ses yalıtımı da parlayacak 


Ulusal gelirimizin de hedef aldığımız ülkelerin altında olduğunu belirten Küçükoğlu, “Dolayısıyla sırtımızda enerjiyi verimli kullanmadığımız için oluşan bir kambur var. K amburla ileriye doğru güçlü adımlar atmamız mümkün değil. Bu kamburu çözmemiz gerekir” diye konuştu. 


Milli gelirin yükselmesiyle konutta barınmanın ötesine geçilerek çağdaş yaşam koşullarına geçiş yapıldığını, ısı yalıtımının da bunun ilk işareti olduğunu kaydeden Küçükoğlu, bunu ses yalıtımını izleyeceğini söyledi. Küçükoğlu, bu nedenle gelecek 2-3 yılda ise ses yalıtımının öne çıkacağını aktardı. 2023 yılı enerji hedefleri kapsamında 


2018 yılında mevcut bina stoğunun yüzde 40’ının yalıtılmış olmasının hedefl ediğini bunun da 5 milyon konut anlamına geldiğini dile getiren Küçükoğlu, "Bu da 5 milyon konut 500 milyon metrekare iş demek oluyor" dedi. Küçükoğlu, bu hedefin uzağından kalınca 2018’e kadar yalıtım yapılmayan binalara iskan vermeyiz uygulamasının ifade edildiğini dile getirdi. Son 10 yılda enerji verimliliğinde farkındalık sağlamak için birçok proje çıktığını anlatan Tayfun Küçükoğlu, İZODER olarak da en yüksek potansiyelin oluşacağı ısı yalıtım konusunu temsil ettiklerini ve dünyadaki en iyi sistemleri en doğru uygulamaları Türkiye’ye adapte edilmesini milli bir görev olarak gördüklerini kaydetti. Küçükoğlu, bu konuda Avrupa’da danışmanlık hizmeti veren Ecofis şirketiyle işbirliği yaparak Avrupa’da uygulanmış doğru yalıtım ve mantolama modellerini araştırarak bunu Türkiye’de yerleştirmeye çalışacaklarını söyledi.


Türkiye’nin çıkışı yalıtımda


Türkiye’nin çıkışının enerji verimliliğinde olduğunu burada da inşaatın devreye girdiğini ifade eden Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcılar Derneği (İZODER) Başkanı Tayfun Küçükoğlu, inşaatta ise ısı yalıtımın devreye girdiğini söyledi. Gelişen ve çağdaş bir devlet olabilmemiz için mutlaka yalıtıma önem vermemiz gerektiğine dikkat çeken Küçükoğlu, “Bu nedenle yalıtıma ticari ve sanayiden öte milli bir sorumluluk olarak bakmak gerekiyor. Türkiye için hiçbir şey yok ki yalıtım kadar faydalı olsun. Isı yalıtımı ile elde edilecek tasarrufa, günümüzde sanayi ve ulaşım sektörleri dahil, aynı yatırım maliyeti ve amortismana sahip hiçbir başka yöntem ile ulaşmak mümkün olmuyor” açıklamasını yaptı.


Dünya Gazetesi


Geri Dön