05 / 11 / 2024

2014 yılında hedef 38 milyon turist!

2014 yılında hedef 38 milyon turist!

Başaran Ulusoy’un 2014 yılı çıtası oldukça yüksek. Ulusoy, gelecek yıl ülkemizegelecek olan yabancı ziyaretçi sayısının 38 milyon civarında ve turizm gelirinin ise 35 milyar dolar civarında olacağının tahmin edildiğini ifade etti.






2013 yılını turizm sektörü ve iş dünyası açısından değerlendirir misiniz?

Suriye ve Mısır’da yaşanan siyasi kriz ve Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik krize rağmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilk on aylık verilerine göre, 2013 yılının Ocak-Ekim döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2012 yılına göre yüzde 10.2 oranında artarak 31 milyon 757 bin kişiye ulaştı. TÜİK’in 2013 yılının Ocak-Eylül döneminde elde edilen turizm geliri ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13.40 oranında artarak 24 milyar 545 milyon dolar seviyesine ulaştı. Yurtdışında yaşayan vatandaşlardan elde edilen gelir ise 5 milyar 16 milyon doları ve yabancı ziyaretçilerden elde edilen geliri ise 19 milyar 350 milyon dolar seviyesine ulaşmış olup geriye kalan 178 milyon 526 bin dolar GSM+ marina hizmet harcamalarından gerçekleşmiştir. 2013 yılında ülkemize gelecek olan yabancı ziyaretçi sayısı 34 milyon ve turizm gelirinin 32 milyar dolar olacağı kanaatindeyiz.


2014 yılında sektör açısından öngörü ve beklentileriniz nelerdir?


2014 yılında ülkemize gelecek olan yabancı ziyaretçi sayısının 38 milyon civarında ve turizm gelirinin ise 35 milyar dolar civarında olacağı tahmin edilmektedir.


2014 yılında dünyada ve Türkiye’de iş dünyasını sizce neler bekliyor?


Dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer alan Türkiye, 2012 yılında 152 milyar 461 milyon doları ihracat ve 2013 yılının ilk on ayındaki ihracat geliri oranı ise 124 milyar 539 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. IMF Türkiye’nin 2013 yılında büyüme oranının yüzde 3.4 ve 2014 yılında ise yüzde 3.7 büyüyeceğini tahmin etmektedir. 2013 yılında da Türkiye’nin dünyanın en büyük 20 ekonomisi içerisinde yer alacağını düşünmekteyiz. Gelir artışı da sürecek Bu arada Turizm gelirlerinin ülke ekonomisine katkısı özellikle dış ticaret gelirleri açısından büyük önem taşımaktadır. İspanya, İtalya gibi birçok Avrupa ülkesi dış ticaret açığının kapanmasında turizm gelirlerinden yararlanmaktadır. Türkiye’ye son yıllarda gelen turist sayısının artmasına bağlı olarak turizm gelirinin ekonomiye katkısı artmıştır. 2012 yılında turizm geliri ihracat gelirlerinin yüzde19.2’ sini oluşturmakta olup dış ticaret açığının yüzde 34.9’nu kapatmıştır. Rakamlarda görüldüğü gibi turizm gelirleri ülkemiz ekonomisine oldukça ciddi katkılarının olduğu görülmekte olup bu sene ve bundan sonraki senelerde de katkısının giderek artacağı düşüncesindeyiz.


Başkanlığınız süresince ‘en iyi ve en başarılı projem’ dediğiniz proje hangisidir?


TÜRSAB başkanlığımı süresince ben ekibim birçok projelere imza atmış bulunmaktayız. Bu projeleri birbirinden ayırmak mümkün değildir. Ancak Ege bölgesi turizminin içine düştüğü darboğazdan çıkmasını sağlamak amacıyla 2005 yılında Kuşadası’nda inşasına başlanan ve 30 Ekim 2013 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hayata geçirilen Avrupa’nın en büyük kongre Merkezleri arasında yer alan Efes Kongre Merkezi’dir.


Türkiye’de turizmin daha da başarılı olması için sizce neler yapılmalı?


Özel sektöre ve devlete düşen görevler nelerdir? Uluslararası turizm alanında, onlarca yıldır hızlı bir büyüme ve başarılı gelişim gerçekleştiren Türkiye, bugün dünyada en üst sıralarda, ilk on ülke arasında yer alıyor. Ülkemiz uluslararası turizmdeki bu başarı tablosunun yanı sıra, iç turizm ve yurtdışına yönelik turizm hareketlerinde de dikkate değer gelişmeler kaydetti. Asıl hedefimiz Cumhuriyet’in 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılındaki hedefimiz olarak açıklanan 50 milyon turist 50 milyar dolar turizm geliri ön görülen tarihten önce gerçekleştirme azminden ayrılmadan birlikte sektörün tüm unsurlarının güç birliğiyle çalışmak için başta Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde birliğimiz ve bu sektörde faaliyette bulunan kamu kurum ve kuruluşların üzerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getitrecektir.


KAÇAK ACENTA FAALİYETLERİEN GEÇİT YOK


Mesleki yeterlilik kurumu


TÜRSAB, ülkemizde tüm meslek dallarında çalışanların 2018 yılına kadar zorunlu hale gelecek mesleki yeterlilik sistemini yürütmek üzere 2006 yılında kurulan Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun ilgili Bakanlıklar, sendikalar ve YÖK gibi kurumlar yanında 44 genel kurul üyesinden biri olmuştur. TÜRSAB, kendi meslek dalında çalışanlarının mesleki yeterlilik belgelerini vermek ve standartları belirlemek üzere 2010 yılında MYK ile bir protokol imzalamıştır. Transfer elemanı, satış görevlisi, ürün planlama ve operasyon sorumlusu ile seyahat acentası yöneticisi olmak üzere 4 meslek dalında hazırlanan standartlar Resmi Gazete’de yayınlanarak ulusal meslek standartları olarak resmiyet kazanmıştır. TÜRSAB ikinci aşamada bu standartların yeterliliklerini hazırlamak üzere MYK ile ikinci bir protokol imzalamış ve hazırlanan yeterlilikler de MYK tarafında onaylanarak ulusal meslek yeterlilikleri olarak kabul edilmiştir. Halen Seyahat Acentalığı meslek dallarında meslek yeterlilik belgesi verecek ‘Sınav ve Belgelendirme Merkezi’ kuruluş çalışmalarını gerekli akreditasyonları tamamlayacak ve bu meslek dallarında mesleki yeterlilik belgesi veren yetkili kurum haline gelecektir. Yeni dönemde uzun soluklu çalışmalarımızın meyvesini alacağız. 


Go Turkey portalı:


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uhdesinden kurulan ve potansiyelini yeterince hayata geçirememiş olan ülkemizin resmi seyahat portalı GO TURKEY Bakanlık işbirliği ile TÜRSAB tarafından yeniden ele alınacak ve güncellenerek en güvenli şekilde acentalarımızın ihtiyaçlarına cevap verecek biçimde yeniden kurgulanacaktır. Tüm dünyadan kolayca erişilerek genel olumlu ilgiyi sürekli tutarak ülkemiz en iyi biçimde tanıtılacak, bundan da en büyük payı acentalarımızın alması sağlanacak. 


Müze ve örenyerleri: 


Birliğimiz 2003 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde sadece acentalarımıza indirimli ve fiyatları sabit kalan müze biletleri sağlamıştır. Dünyanın hiçbir ülkesinden olmayan bu destek uygulamasına 2010 yılında yeni bir proje ile devam etmiştir. Eylül 2010 yılında imzalanan protokol ile “49 Müze ve Ören yeri Gişelerinin İşletimi, Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyonu ve Yönetim” projesini üstlenmiş, dünya turizminde bir örnek vaka yaratarak hem müzelerimizi halkımızla buluşturmuş, hem de en son teknoloji ile kalite kontrol ve gelir artışı sağlamıştır. Müzelerimizi Türk turizminin en önemli kozu haline getirecek süreci başlatmaktan ve yönetmekten dolayı duyduğumuz gurur hepimiz eseridir. Kültür turizmi yapan acentalarımız ülkemize gelen turist sayısı ve müze gezen turist sayısını artırırken, TÜRSAB tarafından satın alınan 876 milyon TL değerindeki müze ve örenyerleri biletlerine 401 milyon TL indirim yaparak, üyelerimizin lehine çok büyük fayda sağlamıştır. Birliğimiz son olarak Kasım 2013’de açılan ihale ile Birinci Protokol’ün dışında kalan 105 müze ve örenyerinin de gişe işletimi ve modernizasyonunu üstlenmiştir. Yeni dönemde de bu çalışmalar sürekli şekilde yürütülecek olup, bir yandan kültürel varlıklarımız korunup, müze ve örenyerlerimizin giriş sistemleri yenilenirken, diğer yandan üyelerimize indirimli bilet sağlanmasına devam edilecektir. 


Turins Sigorta A.Ş: 


Gelişen turizm hizmetleri çerçevesinde, tüketicilere sunulmak üzere hazırlanan ürün paketlerini; gerek satıcı, gerekse alıcı açısından garanti altına almak ve turizm sektörüne yönelik faaliyet göstermek amacıyla bir TÜRSAB iştiraki olan TURİNS Sigorta A.Ş. kurulmuş bulunmaktadır. Birliğimiz en büyük iştiraki olan TÜRSAB Seyahat Acentaları Hizmetleri Tic. Ltd. Şti. ile Işık Sigorta A.Ş. ortaklığında kurulan TURİNS Sigorta A.Ş. tüm sigorta faaliyetlerinde bulunmak üzere, iki ay önce hazine Müsteşarlığı’nın onayı ile ruhsatını alarak hizmete başlamıştır. Yeni dönemde turizm sektöründe disiplin ve tüketici güvenini sağlayarak hem üyelerimizin iş hacmini artıracağız, hem de en iyi hizmeti en uygun fiyatla almalarını temin ederek, yine örnek bir çalışmaya imza atacağız. 


Bölgesel Yürütme Kurulları:


Sektörün büyümesine paralel artan serhat acentası sayısı ve bunların her bölgeye yayılmasına bağlı olarak üyelerimize yerinde hizmet anlayış ile kurduğumuz BYK’lar önümüzde dönemde yeniden yapılandırılacaktır. Genel Kurulumuz’ da takiben yapılacak seçimlerle göreve gelecek BYK üyelerimiz TÜRSAB’ı daha da ileriye taşıyacaktır. Her bölgenin ihtiyaçlarına özel çözümler üretilecek, her bölgemizde hukuk ve denetim için ayrı birimler oluşturulacaktır. Yerel yönetimler, kamu ve özel sektör ve STK’larla yakın çalışma içinde olunacaktır. Bu çalışmalar için gerekli fiziki yapılar, personel ve teknik donanım hızla tamamlanacak, böylece yurdumuzun her köşesindeki üyelerimiz yerinde hizmet alacak ve sorunları yerinde çözülecektir. 


Sosyal sorumluluklarımız: 


Başta şehit ve gazi yakınları ve çocukları olmak üzere kimsesiz çocuklara yönelik ücretsiz seyahat programlarını geliştireceğiz. Önümüzdeki dönemde işine hayatını adamış, ekmeğini bu sektörden kazanmış değerli mensuplarımızdan ihtiyacı olanların kullanımı için bir yaşam evi inşa edip, bila bedel kullanıma sunacağız.


Star


Geri Dön