03 / 05 / 2024

2018 Şubat ayı kira zam oranı ne zaman belli olacak?

 2018 Şubat ayı kira zam oranı ne zaman belli olacak?

Kira artış hesaplamalarında kullanılan zam oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu açıklıyor. Peki 2018 Şubat ayı kira zam oranı ne zaman belli olacak? diyorsanız işte yanıtı...



Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılabiliyor.

 

Yasal olarak tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.

 

Bilindiği üzere işyerindeki kiracıya kira artış hesaplamalarında sözleşme serbestisi uygulanıyor. Buna göre sözleşmede belirlenen oranlarda işyerindeki kiracıya zam yapılabiliyor.Borçlar Kanunu ile kira artışlarını ÜFE ile sınırlandıran hüküm, 2020 yılına kadar yalnız meskenler için uygulanıyor. 

 

Kira artış hesaplamalarında kullanılan oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu açıklıyor. TÜİK'in açıkladığı ÜFE oranlarından on iki aylık ortalamalar baz alınarak hesaplama yapılıyor.

 

Bu ay ; Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 1,37 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,37, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,47 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,47 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,82 artış gösterdi.

 

Buna göre 2018 Ocak ayında kira sözleşmesi yenilenen kiracıya, yüzde 15,82 oranında zam yapıldı.

 

Mevcut kira bedeli: 1000 lira
Zam oranı: yüzde 15,82
Zam bedeli: 158,2 lira
Zamlı kira bedeli: 1.158,2 lira 

Peki  2018 Şubat ayı kira zam oranı ne zaman belli olacak?  2018 Şubat kira artışı ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...

2018 Şubat ayında uygulanacak kira artış oranları TÜrkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 5 Şubat'ta saat 10:00'da açıklanacak. Açıklamanın ardından 2018 Şubat kira artış oranı ve hesaplama örnekleri sitemizde yer alacak.

Kira artışına itiraz edilebilecek mi? 

Kira bedeli konusunda uzlaşmaya varamayan taraflar kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava açabiliyor.

 

Kira artış davası, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor.
 

Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Emlakkulisi.com 

 


Geri Dön