27 / 04 / 2024

2019 DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması finali yaklaşıyor!

2019 DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması finali yaklaşıyor!

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nda final günü yaklaşıyor. 47 üniversiteden 75 takımın başvurduğu yarışmanın finali, 9 Nisan'da Osmanlı Arşivleri Kağıthane Binası'nda yapılacak.



2019 DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması finali, 9 Nisan günü gerçekleşecek. Yarışmada derece alanlar, ödüllerini Osmanlı Arşivleri Kağıthane Binası'nda yapılacak olan ödül töreninde alacaklar. 

Yarışmanın amacı dayanıklı bina bilincini artırmak

Yarışma kapsamında elemeleri geçen 24 takımın tasarladığı bina maketleri sarsma masasında test edildi. Yarışma kurallarına göre; deprem testinden başarıyla geçen ve fayda-maliyet hesabı sonucunda en yüksek toplam yıllık kazancı sunan tasarımın sahibi olan takım birincilik ödülünü kazanacak. 

DASK tarafından Türkiye'de depreme dayanıklı bina bilincini artırmak amacıyla yapılan ve bu yıl beşincisi düzenlenen "Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması"'nda üç gün sürecek final heyecanı başladı. Elemeleri geçen 24 takımın bina model maketleri, 8 Nisan'da İstanbul Osmanlı Arşivleri Kağıthane Binası'nda yapılan finalde depremi simüle eden sarsma masasında test edildi.
 
Yarışma Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik'in açılış konuşmasıyla başlayan final etkinliğinde, DASK Yönetim Kurulu Başkanı ve Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Murat Kayacı'nın yanı sıra, DASK Yönetim Kurulu Üyesi ve Eureko Sigorta Genel Müdürü Can Akın Çağlar da söz alarak yarışmacı ekiplere başarılar diledi.

Akademik bilgileri pratiğe dönüştürme fırsatı 

Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması, geleceğin inşaat mühendislerine akademik bilgilerini pratiğe dönüştürme fırsatı sağlamanın yanı sıra ve depreme dayanıklı yüksek bina tasarımı, analizi ve model yapımı aşamalarında çalışma fırsatı sunuyor.

Deprem testinden yıkılmadan geçen model maketlerinin, deprem performansı, ekonomik puanlama ve estetik puanlama kriterlerine de tabi tutulacak. Yarışmanın kazananıysa fayda-maliyet hesabı sonucunda bulunacak en yüksek toplam yıllık kazancı elde eden takım olacak. 
 
Yarışmada birinci olan üniversite laboratuvar teçhizatı için 50.000 TL değerinde para ödülünün sahibi olacak. İlk üçe giren takımlara da para ödülleri sunulacak. 9 Nisan'daki törende ayrıca En İyi Mimari Özel Ödülü, En İyi Deprem Performansı Özel Ödülü, En İyi İletişim Becerisi ve Sunum Ödülü ve Yarışma Ruhu Ödülü gibi özel ödüller de sahiplerini bulacak.


Geri Dön