28 / 04 / 2024

2022 Kira artış oranı: Kira sözleşmesi 5 seneyi aşanlar ne yapacak?

2022 Kira artış oranı: Kira sözleşmesi 5 seneyi aşanlar ne yapacak?

Bilindiği üzere kira artış oranları, kontratın yenileneceği aydan bir önceki aya ait enflasyon oranına göre hesaplanmakta. Buna göre bir vatandaş ve ev sahibi kira kontratını Eylül ayında yenileyecekse Temmuz ayı baz alınarak 12 aylık enflasyon ortalaması oranına göre kira artış oranı belirlenir.



Bilindiği üzere kira artış oranları, kontratın yenileneceği aydan bir önceki aya ait enflasyon oranına göre hesaplanmakta. Buna göre bir vatandaş ve ev sahibi kira kontratını Eylül ayında yenileyecekse Temmuz ayı baz alınarak 12 aylık enflasyon ortalaması oranına göre artış oranı belli olur. Peki alınan son kararlar sonrasında 5 yıldan fazladır aynı evde kiracı olan vatandaşlar ne yapacak? Kira sözleşmesi 5 seneyi aşanlar ne yapacak?

KİRA SÖZLEŞMESİ 5 SENEYİ AŞAN KİRACI

Kira sözleşmesi 5 yılı aşmış vatandaş maliklerinin kira bedelinin tespiti adına sulh hukuk mahkemesine dava açma hakkına sahiptirler. Buna göre akabinde belirlenecek kira bedeli yüzde 25 sınırla bağlı değildir.  Dava sırasında kira bedeli hâkim tarafından emsal bedellere göre tespit edilmektedir.

Beş yıl ve daha fazla süre kira sürecinde yeni kira döneminin başlangıcından 30 gün önce kira bedelinin artışına dair ihtarda bulunmak zorundadır. Yeni kira döneminde kira bedelinin tespiti adına açılan davada yeni dönemin başlangıcından itibaren etkili şekilde kira bedeli hâkim tarafından belirlenmiş olur.


Geri Dön