29 / 04 / 2024

2023 EYT kıdem tazminatı hesaplama! Kim, ne kadar tazminat alacak?

2023 EYT kıdem tazminatı hesaplama! Kim, ne kadar tazminat alacak?

Emekli olmak için iş yerlerinden ayrılmaya hazırlanan EYT'liler bir taraftan da kıdem tazminatlarını öğrenmeye çalışıyor. EYT'li vatandaşların aldıkları maaş ve çalışma sürelerine göre tazminatları kalem kalem hesaplandı.



EYT kıdem tazminatı hesaplama metodu araştırılıyor. EYT’nin çıkmasıyla birlikte emeklilik hazırlığında olan milyonlarca EYT’li detayları araştırıyor. Aktif çalışanların emeklilik gerekçesiyle iş yerlerinden istifa etmesi gerekiyor. Bu da onlara birlikte tazminat hakkını getiriyor.

BRÜT ÜCRET ÜZERİNDEN HESAPLANIR

Kıdem tazminatı son bir aylık giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanır. Brüt tutara sene içinde alınan yemek, kıyafet parası, görev tazminatı, ikramiye gibi düzenli ödemeler de dahil ediliyor.

Prim, mesai gibi değişken ödemeler ise hesaba dahil edilmiyor. Giydirilmiş brüt ücret hesaplanırken, ilave ödemelerin brüt ücreti 12'ye bölünüyor, çıkan tutar aylık brüt ücrete eklenerek giydirilmiş brüt ücret bulunuyor.

2023 EYT kıdem tazminatı hesaplama! Kim, ne kadar tazminat alacak?

Örneğin; brüt ücreti 12 bin Türk Lirası olan ve senede iki maaş ikramiye alan bir çalışanın maaşına eklenecek ek ödeme 2 bin lira (24 bin /12) oluyor. Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınacak giydirilmiş brüt ücreti de 14 bin Türk Lirası (12 bin + 2 bin) olarak ortaya çıkıyor. Kıdem tazminatından yalnızca damga vergisi kesiliyor, buna da dikkat etmek gerekiyor.

HER GÜN HESABA ALINIYOR

Tazminat hesabına tam bir seneyi aşan süreler de dahil ediliyor. Bunun için çalışılan tam yıl giydirilmiş brüt tutarla çarpılıyor. Aynı zamanda bir yıllık giydirilmiş brüt ücret 12 aya bölünüp, tam yılı aşan süre kaç ay ise onunla çarpılıyor. Sonra iki sonuç toplanıyor.

Örneğin; giydirilmiş brüt ücreti 14 bin Türk Lirası olan çalışan eğer 10 yıl 8 ay hizmete sahipse 10 yıllık tazminatı 140 bin Türk Lirası (14 bin x 10), 8 aylık tazminatı da 9 bin 333 Türk Lirası (14 bin / 12 x 8) yapıyor. Bu çalışanın tazminatı 149 bin 333 Türk Lirası tutuyor. Bu tutardan da damga vergisi kesilerek ödeme gerçekleşiyor.

İşte detaylar...


Geri Dön