03 / 05 / 2024

2023 memur ve memur emeklisi maaş zammı ne kadar olacak? İşte oranlarıyla yeni maaşlar…

2023 memur ve memur emeklisi maaş zammı ne kadar olacak? İşte oranlarıyla yeni maaşlar…

Ocak ayının yaklaşması ile birlikte gündemde yer alan konulardan biri de memur ve memur emeklisi maaş zam oranları. Peki 2023 memur ve memur emeklisi maaş zam oranı ne kadar olacak? İşte detaylar…



Memur ve memur emeklilerini yakından ilgilendiren enflasyon rakamları geldi. Eylül ayı enflasyon rakamlarının gelmesi ile birlikte memur ve emekliler 2023 senesinde alacakları zam oranını araştırmaya başladı.

Peki, memur maaş zammı enflasyon farkı ne kadar olacak? Memur maaş zammı kaç olacak?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri son altı aylık enflasyon oranında artış almaktalar. Bu duruma göre ocak ayında belli olacak altı aylık enflasyon oranı ne kadar çıkar ise SSK ev Bağ-Kur emeklileri o oranda artış alacak. Fakat son iki dönemdir taban maaşlara da zam gelmekte. Ocak ayında 1.500 lira olan taban maaş önce 2.500 liraya temmuz ayında ise 3.500 liraya çıkarılmıştı. Şimdi taban maaşların tekrar belirlenmesi gündemde. Hatta bu durumda asgari ücrete yakın bir rakam da konuşulan konular arasında. Memurlar ve memur emeklileri ise toplu sözleşmeye oran ile artış alıyor. Bu duruma göre 2023 yılı toplu sözleşme artışları ise yüzde 8+6 olarak kayıtlara geçti.

Bu şekilde ocak ayında memurlar ve memur emeklileri yüzde 8 şeklinde toplu sözleşme artışı alacaklar. Buna ek olarak da oluşacak altı aylık enflasyona göre de fark alacakla. Tıpkı SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde olduğu gibi memurlar ve memur emeklileri için de yüzde 8 diliminde toplu sözleşme oranının artırılması konuşuluyor. Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ile yapmış oldukları görüşmede enflasyon farkına ek bir iyileştirme talebini ilettiklerini ifade etmişlerdi.

A Haber’in haberine göre; ocak ayında yapılacak olan zam oranları ile ilgili bazı ipuçları da gelmeye başladı. Eylül ayı enflasyonu ile birlikte üç aylık enflasyon 7.05 olarak kayıtlara geçti. SSK ve Bağ-Kur emeklileri altı aylık enflasyon oranında zam alırken, memurlar ve memur emeklileri ise yüzde 8 şeklinde toplu sözleşme artışına ek olarak yüzde 7'nin üzerinde oluşan altı aylık enflasyon kadar fark alacak. Bu durumda ise Orta Vadeli Program hedefi sene sonunda yüzde 65 olarak kayda geçerken Merkez Bankası'nın anketinde ise beklenti yüzde 67.73 oldu. Anadolu Ajansı'nın ekonomistler ile yaptığı ankete göre ise sene sonu enflasyon beklentisi yüzde 73.88 olarak kayda geçti. Bu oranlara göre ise yeni maaş artışları şu şekilde oluyor:

 2023 memur ve memur emeklisi maaş zammı ne kadar olacak? İşte oranlarıyla yeni maaşlar…


Geri Dön