27 / 04 / 2024

2023 yılında kira uyarlama davasında arabuluculuk var mı?

2023 yılında kira uyarlama davasında arabuluculuk var mı?

Kira sözleşmesinin en önemli unsurlarından biri de kira bedelidir. Ancak bazı durumlar sebebi ile kira bedelinde yeni koşullara uyarlamaya gidilmesi için kira uyarlama davası açılıyor. Peki, Kira uyarlama davasında arabuluculuk müessesesi geçerli mi?



Mülk sahibi ile kiracı arasında kiralama işleminde yapılan en önemli belge biri kira sözleşmesidir. Kira sözleşmesinin en önemli unsurlarından biri de kira bedelidir. Ancak bazı durumlar sebebi ile kira bedelinde yeni koşullara uyarlamaya gidilmesi için kira uyarlama davası açılıyor. Peki, Kira uyarlama davasında arabuluculuk müessesesi geçerli mi?

KİRA UYARLAMA DAVASI NEDİR?

Kira sözleşmesinin yapılmasından sonra ortaya çıkan ve öngörülemeyen olağanüstü durumlar nedeniyle kira bedelinde yeni şartlara uyarlamaya gidilmesi için açılan dava kira uyarlama davasına "Kira Uyarlama Davası" denir.

Kira uyarlama davası için görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi’dir. Yetkili mahkeme gayrimenkulün konumlandığı yer mahkemesi olur.

2023 yılında kira uyarlama davasında arabuluculuk var mı?

KİRA UYARLAMA DAVASI HANGİ ŞARTLARDA AÇILIR?

AHDhukukdanışmanlık sitesinde yer alan detaylara göre, kira uyarlama davası açabilmek için şartların sağlanmış olup olmaması önemli bir konu. Kira edim dengesinde gerçekleşen bozulmalara istinaden dava açmak gerekli olduğunda koşullar aşağıdaki gibi olmalıdır:

Tarafların öngörülmesi veya öngöremediği mümkün olmayan olağanüstü durumların ortaya çıkması,
Olağanüstü durumun borçludan kaynaklanmamış olması,
Olağanüstü durumun ortaya çıkması nedeni ile ifanın talebinin dürüstlük kuralına aykırı olacak nispette borçlu aleyhine değişmesi.
1 seneyi doldurmamış kısa süreli sözleşmelerde bu dava açılamamaktadır,
Kiracı veya kiraya veren bu davayı açabilmektedir,
Dava yetkili ve görevli mahkemeye açılmalı.

Ayrıca kira uyarlama davası açılacağı zaman şartların sağlanması gerekiyor. Bu dava için öngörülemeyen ya da öngörülmesi mümkün olmayan olaylara  Döviz kurlarında artış, Pandemi, Savaş durumu, Devalüasyon, Ekonomik krizler, Alt yapı ve üst yapıda oluşan büyük değişiklikler örnek verilebilir.

2023 yılında kira uyarlama davasında arabuluculuk var mı?

KİRA UYARLAMA DAVASINDA ARABULUCULUK GEÇERLİ Mİ?

Arabuluculuk müessesinden faydalanmak için her iki tarafında tacir sıfatına sahip olması gerekiyor. Dava konusunun da alacak veya tazminat olması icap ediyor. Bu durumda dava koşulu olarak arabuluculuktan yararlanılabilir. Koşulların sağlanmadığı durumlarda kira uyarlama davalarında arabuluculuk zorunlu tutulmaz.

Yabancılara mülk satışı bıçak gibi kesilen Alanya'da sosyoekonomik kriz kapıda!

Schengen vizesi için internetten başvurunun önü açıldı!

Kira anlaşmazlıklarında 62 bin 348 başvurunun 17 bin 201'i anlaşmayla sonuçlandı: Yeni ücret tarifesi yılbaşında gelecek


Geri Dön