17 / 05 / 2024

2023'te borsada yükseliş sürecek mi? Yatırımcı hangi parametrelere bakacak?

2023'te borsada yükseliş sürecek mi? Yatırımcı hangi parametrelere bakacak?

Aralıksız yükselişini sürdüren ve yatırımcı sayısının her hafta düzenli olarak arttığı Borsa İstanbul'u nasıl bir yıl bekliyor? Hangi parametreler etkili olacak?



Aktaş borsada yatırımcının faizi takip edeceğini ve faizine göre pozisyon almaya devam edeceğini belirtti. Aktaş, son Merkez Bankası faiz toplantısında faizin yüzde 9 seviyesinde tutulduğunu hatırlatarak faizin tek hanede kalmasının yatırımcının borsaya ilgisinin sürdüreceğini kaydetti. Aktaş, " Merkez Bankası son faiz kararı öncesinde 4 toplantıda toplam 500 puan faizi indirdi. Faizin tek hanede kalması yatırımcı ilgisinin borsa olmaya devam etmesinde önemli bir etken olacak. Bu noktada faizlerin seyri yatırımcıların izleyeceği birinci gösterge olacak" ifadesini kullandı. Borsa İstanbul'da BİST 100 Endeksi'nin dolar bazında 290,6 seviyesinde olduğunu, TL bazında ise 5.454 seviyesinde bulunduğuna işaret eden Aktaş, endekste 320 dolar seviyesinde  güçlü ve önemli bir direnç seviyesi olduğunu kaydetti.

DOLAR KURU YÜKSELECEK Mİ?

Piyasada dolar kuru 18,85 seviyesinde olduğuna işaret eden Aktaş, Dolar/TL’de yılın en yüksek seviyeleri test edildiğini ancak döviz kuru seviyelerinin ihracatçılar açısından zayıf görüldüğünü aktardı. Aktaş, döviz kurunda ana eğilimin yukarı doğru olabileceğini ancak bunun bir enflasyon faktörü de olduğu dikkate alınarak sınırlı gerçekleşmesinin beklenebileceğini dile getirdi.

BORSA 2023'TE NASIL BİR SEYİR İZLEYECEK?

Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi 5.454 seviyesinde haftayı kapatmıştı. Endeks altı aydır yükselişini sürdürüyor. Yılbaşından bu yana yüzde 193 oranında yükseldi. Borsa endeksi yüzde 100’ün üzerinde bir yükselişi en son 1999 yılında gerçekleştirmişti. Enflasyonun yüksek olduğu 1990’lı yıllar borsa endeksinde de getirilerin hayli yüksek gerçekleştiği seneler olduğuna işaret eden Aktaş, gelişmelerin önümüzdeki 2023 yılında enflasyonun bu yılının altında gerçekleşeceğini gösterdiğini belirtti. Bu konuda beklentinin 2023yılında, bu yıl oluşan enflasyonun yarısı seviyelerinde bir gerçekleşmenin olması yönünde olduğunu ifade eden Aktaş, söz konusu beklentinin gerçekleşmesi halinde borsada oluşacak getirilerin de bu yıl gösterdiğiyle aynı performansla devam etmeyeceği anlamına geleceğini aktardı. Aktaş, 2023 yılı için hisse bazında farklılıklar yaşansa da borsanın daha sakin ve yer yer kârların realize olduğu bir sürecin gözlenmesinin şaşırtıcı olmayacağını dile getirdi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön