02 / 05 / 2024

2023'te maaşların yükseleceği ilk 10 ülke belli oldu! Türkiye listede yok!

2023'te maaşların yükseleceği ilk 10 ülke belli oldu! Türkiye listede yok!

Küresel olarak ülkelerin yalnızca yüzde 37'sinin reel ücret artışı bildirmesinin beklediğini ortaya koyan bir ankete göre; devam eden enflasyonist ortam 2023 yılında reel ücret artışlarında büyük bir engel olacak. Peki 2023 yılında maaşlar hangi ülkelerde reel olarak yükselecek? İşte ayrıntılar...



Danışmanlık şirketi ECA International tarafından, küresel olarak ülkelerin yalnızca yüzde 37'sinin reel ücret artışı bildirmesinin beklediğini ortaya koyan bir anket yapıldı. 

Ankette yer alan verilere göre; 2023 yılında  reel maaşların (nominal ücret artışı eksi enflasyon oranı) ortalama yüzde 1,5 oranında gerileyeceği tahmin ediliyor. 

2023 te maaşların yükseleceği ilk 10 ülke belli oldu! Türkiye listede yok! 

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; Yüzde 4,6 artışla Hindistan, yüzde 4 artışla Vietnam ve yüzde 3,8 artışla Çin başta olacak şekilde Asya ülkeleri reel maaşların artması tahmin edilen ilk 10 ülkeden sekizini meydana getiriyor. 

ECA'nın Maaş Eğilimleri Anketi, 68 ülke ve şehirde 360'tan fazla çok uluslu şirketten alınan bilgilere dayanıyor. 

ECA International'ın Asya Bölge Direktörü Lee Quane konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Anketimiz, 2023'te küresel olarak çalışanlar için zorlu bir yıla daha işaret ediyor. Ankete katılan ülkelerin yalnızca üçte birinin reel maaş artışı görmesi bekleniyor" açıklamasında bulundu.

2023 te maaşların yükseleceği ilk 10 ülke belli oldu! Türkiye listede yok! 

ECA'ya göre, 2022 yılında ortalama maaşlar yüzde 3,8 oranında geriledi. İngiltere çalışanları, anketin başladığı 2000 senesinden bu güne en büyük darbeyle bu sene karşılaştı. Ortalama yüzde 3,5 nominal ücret artışına karşın, yüzde 9,1 enflasyon sebebiyle maaşlar reel olarak yüzde 5,6 düştü ve 2023 yılında ortalama yüzde 4 daha düşmesi öngörülüyor. 

ABD'de bu seneki yüzde 4,5'lik reel bazda düşüşün, gelecek sene düşeceği tahmin edilen enflasyonla tersine çevrilmesi öngörülüyor. Bu da yüzde 1'lik reel maaş zammı anlamı taşıyor. 

Peki 2023 yılında maaşlar hangi ülkelerde reel olarak yükselecek? İşte 2023 yılında reel maaş artışı en fazla olması öngörülen ilk 10 ülke ve artış oranları...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön