Sektörel

2024'ün 5 ayındaki konkordato sayısı geçen yılı yakaladı: İnşaat 2'nci sırada! 

Ekonomideki yavaşlama ve maliyet artışına ilave olarak finansmanda yaşanan erişim sorunu, konkordato başvurularının artmasına neden oldu. Sayı şimdiden geçen yılı yakaladı. İşte ayrıntılar...

Finansman ve talep koşullarının bozulduğu bir dönemden geçen iş dünyasındaki yeni korku konkordatolar olmuş durumda. 

Konkordato sayısı 2024 yılının ilk beş ayında 500’e dayanırken, kararların mahkemelerde yeterli teknik inceleme gerçekleştirilmeden aceleyle alındığı iddia ediliyor. Alacaklıların mağdur olmasından yakınan İş dünyasının bir endişesi de konkordatoların zincirleme etkiye neden olması. 

Ekonomimcom'dan Merve Yiğitcan'ın haberine göre; 2024 yılının başından beri 491 şirket için konkordato kararı alınırken, firmalar arasında güven erozyonu görülüyor. 

KONKORDATO SAYISI 1.000'E ULAŞABİLİR ENDİŞESİ 

Konkordatotakipcom sitesinin Basın İlan Kurumu verilerinden EKONOMİ için derlediği verilere göre, 2024'ün ilk 5 ayında konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 491, kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı ise 202 olarak gerçekleşti. 

2020 senesinin tamamında 419, 2021 yılında 454, 2022 yılında ise 404 konkordato başvurusunun kabul edildiği göz önüne alındığında ilk 5 aydaki başvurular bahsi geçen dönemleri şimdiden geçti. Geçtiğimiz sene ise 519 konkordato kararı alınırken, bu senenin sonunda sayının 1000’e ulaşması endişesi gündemde yer alıyor. 

İNŞAAT İKİNCİ SIRADA OLDU 

Aynı zamanda ilk 5 ayda konkordato başvurusu reddedilen dosya sayısı 233 olarak belirlenirken, 44 şirket için de iflas kararı alındı. Geçtiğimiz senenin tamamında iflas kararı verilen dosya sayısı ise 65 olmuştu. 

Diğer taraftan konkordatoların dağılımına bakıldığında, tekstil 35 konkordato kararı ile en riskli sektör şeklinde dikkat çekerken, tekstil ve konfeksiyonda toplam konkordato sayısı 48’e ulaşıyor. İkinci sırada 27 konkordato ile inşaat yer alırken, mobilya sektörü de 19 konkordato ile dikkat çekiyor. 

Konkordatolar kadar şirket kapanış ve tasfiyeleri de yılbaşından bu güne kadar sert artış gösterdi. OBB’un açıkladığı Kurulan ve Kapanan Şirket İstatistikleri’ne göre, Ocak-Nisan döneminde kapanan şirket sayısı geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 27,4 artarak 7 bin 158’e yükseldi. 

Buna karşın ilgili dönemde kurulan şirket sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 18,6 azaldı ve 35 bin 998 olarak gerçekleşti. Yani kurulan her 5 şirkete karşın 1 şirket kepenk indirdi. Yanı sıra yılın 4 ayında tasfiye kararı alan şirket sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 arttı ve 8 bin 485’e yükseldi. 

Ev sahiplerini ve kiracıları yakından ilgilendiriyor! Tahliye taahhüdünde buna dikkat!

Kızılcahamam kulislerinde konuşulanlar ortaya çıktı! Emekliye ek zam var mı, asgari ücret artacak mı? 

Gayrimenkulde yeni vergi düzenlemeleri neleri değiştirecek?