04 / 05 / 2024

23 Nisan ve 1 Mayıs tatil günlerinde yüzde 60 talep yaşandı!

23 Nisan ve 1 Mayıs tatil günlerinde yüzde 60 talep yaşandı!

Tatilcilerin dört gözle beklediği 23 Nisan ve 1 Mayıs, turizmcilerin de yüzünü güldürdü. Geçen yıla göre yüzde 60'ın üzerinde talep artışı yaşanırken, tatilciler yurt dışı ve kültür turlarını tercih ediyor.



23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 1 Mayıs İşçi Bayramı ve TEOG sınavı yaklaşırken tatilciler de fırsatları değerlendirmeye başladı. 



Sektör yetkilileri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60'm üzerinde talep artışı olduğunu belirtirken, Kültür Turları'na şimdidien 5 bin kişilik rezervasyon olduğunu söylediler. Yurt dışı turlannda ise Paris Disneyland ve Almanla Lego Land Turu en fazla ilgi gören turlar arasında yer alırken, Kıbns'ta Türk yatırımcıların otel yatırımlanyla Bafra'ya ilgisi artış gösteriyor. Avrupa nehir turlannda ise yüzde 90 oranında doluluk sağlandığı belirtiliyor. 



Jolly Tur Kültür Turları Müdürü Kerem Gökçe "Bu yıl 23 Nisan'm Perşembe gününe denk gelmesi ve hafta sonuyla birleştirilerek 4 günlük tatil olanağının ortaya çıkması kadar Jolly Tur'un kültür turlarına yönelik ürün yelpazesinde büyük bir çeşitlilik yaratması da turlarda artışı beraberinde getirdi diyebilirim. Benzer bir durum, Cuma gününe denk gelen 1 Mayıs'ın hafta sonuyla birleştirilerek 3 günlük tatil olasılığının yaratılması açısından da söz konusu. Şu anda her iki tur için yapılan rezervasyonları geçen yılın aynı dönemiyle kıyasladığımızda rezervasyonlarda yüzde 50'ük artış olduğunu net olarak ifade edebilirim. Ve bu artışın üzerinde yüzde 25'lik bir artış daha bekliyoruz" dedi. Yüzde 50 artışla 23 Nisan için 5 bin, 1 Mayıs için de yine 5 bin rezervasyon rakamına ulaştıklarını belirten Gökçe şunları söyledi "Uçaklı Vanlı Gap Turu, Doğu'nun Üç Gizemi isimli turlanmızm yanı sıra Kapadokya, Kuşadası, Pamukkakale, Ege'nin Saklı Köyleri ve Amasya odaklı Butik Şehir Turları seyahat paketlerimiz içinde yer alıyor. Ancak, özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu turlarımız talep açısından 1 numaraya yerleşmiş durumda." 



Talep artışı olağanüstü 

Jolly Tur Yurtdışı Turlar Müdürü Tolga Gökçe ise "Bu yılın 3.5 aylık dönemini geçen yılın aynı dönemiyle kıyasladığımızda bizim bile olağanüstü diyebileceğimiz bir talep artışının olduğunu belirtmeliyim. Rezervasyonlanmızda yüzde 60'ın üzerinde artış söz konusu. Artık, 3-4 günlük tatillerde bile yurtdışına yönelik rezervasyonlar alıyoruz" dedi. 23 Nisan-26 Nisan aralığı için geliştirilen Barselona, Roma, Prag ve Berlin için özel paketler, aynca Paris Disneyland Turu bu yıl yine 23 Nisan'a özel olarak Almanya Lego Land Turu da eklendiğini belirten Gökçe, her iki tura da yine olağanüstü bir talep oluştuğunu belirtti. 1 Mayıs için de klasik Küba turunun, çok talep gördüğünü söyledi. Jolly Tur Kıbrıs Müdürü Reyhan Karacık ise "Kıbns, en çok talep gören bölgeler arasında yer alıyor. Yaptığımız rezervasyonları, geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslarsam yüzde 35 artış söz konusu. Ancak, bu oranın yüzde 50'ye taşınacağını net olarak ifade edebilirim" dedi. 




Avrupa nehir turları % 90 dolu 

YURTİÇİNDE Dogu Karadeniz ve Sapanca'yı, yurt dışında ise Kıbrıs'ı öneren Setur Yurtiçi ve Yurtdışı Turlar Müdürü Yeslm Özaltay, Avrupa kültür turlarının, Uzakdoğu turlarının ağırlıklı olarak tercih edildiğini dile getirdi. Yeşim Özaltay "Kültür turlarının yanı sıra, an, Uzakdoğu ve Hlndlstan-Nepal turları da İlgi çeken turlar arasında" dedi. Yurt dışı önerilerinin basta İtalya, Fransa, İngiltere, Avusturya, Cek Cumhuriyeti ve İspanya olmak üzere tüm Avrupa olduğunu belirten özaltay "Bu turların fiyattan kisl bası 537 Euro ile 3.547 Euro arasında değişiyor" dedi. Özaltay, Avrupa Nehir turları doluluk oranlarının yüzde 90'a yaklaştığını belirtti. Özaltay, tatili hafta sonu ile birleştiren yurt id seyahat severlere; 3 gece 4 gün Dogu Karadeniz turunu öneriyor. Seyahat için fiyatlar kisl bası 1.236 liradan başlıyor. 



Etstur, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, TEOG sınavları ve 1 Mayıs Isci Bayramı dolayısıyla gelen resmi tatilleri birleştiren aileler İcln Antalya Otelleri'nde özel fiyatlı programlar hazırlamış durumda '10 günlük tatil kapıda' seklinde sunulan programlara talep oldukça yoğun. Konaklamalarda ise gecelik 74.80-288 lira arasındaki fiyatlardan yararlanılabilir. 



Ağaç evlerde yaza merhaba 

ALTERNATİF turizmi tutkunları, yazın gelişini ağaç evlerde kutlayacak. Alternatif turizm tutkunlarının ilk adresi olan Antalya Olympos'taki Kadir'in Ağaç Evleri, 23 Nisan ve 1 Mayıs tatillerinde hem yerli turisti hem de yabancı turistleri ağırlayacak. Çanakkale Savaşlan'nm 100. yılı olması nedeniyle bu yıl Türkiye'ye gelecek çok sayıda Avusturalyalı ve Yeni Zellandalı turistler de anma törenleri sonrası ağaç evlerde tatile geleceğini söyleyen Kadir'in Ağaç Evleri'nin sahibi Kadir Kaya "Kışın Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede fuarlara katıldım. Çok yoğun ilgi gördüm. Doğayı seven yerli turistlerin de ille adresiyiz. Şimdiden tamamen dolulağa ulaştık" dedi. 




15 Nisan'dan itibaren Rus pazarı hareketlenir 

TÜRKİYE, 2014'te 36.8 milyon yabancı turist ağırlarken, 2015 yılı başında Rusya ve Bağımsız Devletler Toplululuğu (BDT) ülkeleri ve İran pazarındaki kan kaybını görerek erken harekete geçti. Türkiye için bu 13 ülke 8-9 milyar dolarlık gelir ve 10 milyonun üzerinde turist anlamına geliyor. Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan destek paketi çerçevesinde bu ülkelerden gelen her uçağa 6 bin dolar destek verilmesini öngören paketin ilk etkisi şimdiden hissedilmeye başladı. Türkiye'de ocak ve şubat aylarında gelen turist sayısı yüzde 5.4 artarken, BDT ülkelerinde rakamlar yüzde 3.5 ekside görünüyor. En büyük kayıp ise yüzde 26.5 ile Türkiye turizminde önemli bir yere sahip olan Rusya'da. Beklenti mart ayında da bu kaybın devam edeceği yönünde. TÜRSAB'ın Turizm Destek Paketi Raporu'na göre Türkiye atılan bu adımlarla Rusya pazarındaki kan kaybını yüzde 10-15 seviyelerinde tutmayı planlıyor. Destek süresinin uzatılması da Turizm Bakanlığı tarafından olumlu karşılanmış durumda. Nisan ve mayıs aylarından sonra ekim-kasım aylarında da sezonun uzaması için destek paketine devam edilmesi çalışmaları sürüyor. 


Düsüs yüzde 15 duracak TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, bu yakıt desteğinin kan kaybına pansuman olacağını beürterek "15 Nisan'dan itibaren Rus turist pazarında hareketülik başlayacağını öngörüyoruz. Yüzde 26'larda olan Rus pazarındaki gerilemenin alman bu önlemlerle yüzde 10'lara düşeceğini yani düşüşün yüzde 15'lik kısmının duracağını tahmin ediyoruz" dedi. 



Rusya 13 ülkenin toplamının yüzde 40'ı 

2014 yılı sonunda Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısı 36 milyon 837 bin kisl iken, 13 ülkeden gelenlerin rakamı 10 milyon 441 oldu. Yani gelen turistin yüzde yüzde 28'i destek verilecek olan bu 13 ülkeden geldi. Söz konusu 13 ülke arasında kuskusuz en büyük öneme sahip olan ise Rusya. Gecen yıl bu bölgeden gelen 10.4 milyon turistin 4.4 milyonu Rusya'dan. Ruslar 13 ülkenin toplam rakamının yüzde 40'ını oluşturuyor. 



Star


Geri Dön