27 / 04 / 2024

23 yıllık arazi anlaşmazlığına arabulucu ayarı!

23 yıllık arazi anlaşmazlığına arabulucu ayarı!

23 yıllık miras davası arabuluculuk yöntemi ile çözüme kavuştu. Yıllardır devam eden miras kavgası 15 günde çözüme kavuştu.



23 yıldır mirasçıların kendi aralarında anlaşmaya varamadığı 'arazi anlaşmazlığı', arabuluculuk yöntemi ile 15 günde çözüldü.

​Hukuki uyuşmazlıkların mahkemelere göre daha hızlı ve seri bir şekilde çözülmesini sağlayan, tarafların anlaşmaları ve karşılıklı rızalarına dayanan arabuluculuk sistemiyle çözüme kavuşturulan örnek uygulamalardan biri de Niğde'de gerçekleşti. 

Niğde merkez Bağlama beldesinde yaşayan ve 2000 senesinde Tahir Karakuzu'nun ölümünden sonra kendi üzerine kayıtlı 11 taşınmazın mirasçıları arasında 23 senedir paylaşılamaması üzerine mirasçılar mahkemeye gitmek istedi. 

Avukatları ile görüşen mirasçılardan bazıları mahkemenin uzun zaman alacağının bilgisi üzerine ara bulucuya başvurma kararı aldı. Ara bulucu avukat tarafından yapılan araştırmalar sonucu, mirasın tarafı olduğu belirlenen 14 kişi tespit edildi. 

Ara bulucu avukat, aralarında Karakuzu'nun torunlarının da olduğu 14 kişiyi bir araya getirdi. 14 mirasçı ile görüşen ara bulucu, 15 günde tarafları uzlaşmaya ikna etti. Böylece 23 senelik miras anlaşmazlığı, ara buluculuk sayesinde mahkemeye gitmeden çözüme kavuştu.

23 yıllık arazi anlaşmazlığına arabulucu ayarı!

'YARGI YOLUNDAN DAHA KISA SÜREDE ÇÖZÜME KAVUŞMUŞ OLDU'

Niğde Barosu'na kayıtlı Arabulucu Avukat Özlem Sırakaya, 05 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 7445 Sayılı Kanun ile 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren ortaklığın giderilmesi davalarında zorunlu ara buluculuk koşulu getirildiğini anımsatarak "Bu noktada bize bir başvuru yapıldı. Bu başvurunun konusu, 2000 senesinde vefat eden Tahir Karakuzu isminde bir vatandaştan kalma 11 adet taşınmazın mirasçılar tarafından paylaşılmaması konusunda bir ortaklığın giderilmesiydi. Bu doğrultuda 11 taşınmaz ve 14 mirasçı arasında miras sorunu ara buluculuk yoluyla dostane bir şekilde, 15 günlük gerçekleştirilen çalışma neticesinde karara bağlandı. 23 senedir çözülemeyen miras paylaşımı, 15 gün gibi kısa bir sürede çözüme kavuşmuş oldu. Yargı yolundan daha kısa bir sürede çözüme kavuşmuş ve zaman kaybını önlemiş oldu. Uzun seneler anlaşamayan mirasçılar, ara buluculuk müessesi sayesinde aynı masaya oturup, anlaşmış oldu" dedi.

23 senelik bir miras anlaşmazlığının kısa bir sürede çözüme kavuşmasından taraflarında memnun olduğunu ifade eden Sırakaya, "Husumete gerek kalmadan kısa bir ara buluculuk süreci ile olayı bitirmiş oldular. Ara buluculukta yargılamadaki gibi haklı veya haksız taraf aranmayıp, ortak menfaat göz önüne alınıyor. Ayrıca taraflara da kısa sürede kazanç sağlamış oldu" diye konuştu.

Amerika'da mortgage faizi son 7 ayın en düşük seviyesinde...

O ilde yaşayanlara korkutan açıklama! 7 şiddetindeki depremlerde binaların yüzde 60'ı yıkılacak!


Geri Dön