28 / 04 / 2024

24 yılda 3 büyük deprem yaşayan Düzce, depreme dirençli kent olma yolunda!

24 yılda 3 büyük deprem yaşayan Düzce, depreme dirençli kent olma yolunda!

Düzce'de depreme dayanıklı konut çalışmaları hızlandırıldı. Düzce son 24 yılda 3 büyük deprem yaşadı. Kent yeni güvenli konutların inşası çalışmalarıyla "depreme dirençli kent" olma yolunda ilerliyor.



Son 24 senede 3 büyük deprem meydana gelen Düzce, güçlendirme, riskli binaların yıkımı, yapı stoklarının yenilenmesi ve yeni güvenli konutların inşası çalışmalarıyla "depreme dirençli kent" olma yolunda çalışmalarını hızlandırdı. 

Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Hasar Tespit Kurul Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Arslan, AA muhabirine, Düzce'de 19 Ağustos ve 12 Kasım 1999 yılında meydana gelen büyük depremlerden sonra geçen sene 23 Kasım'da 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini anımsattı. 

Düzce Üniversitesi (DÜ) Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü de olan Arslan, 2022 yılında meydana gelen depremin ardından gerçekleştirilen hasar tespit çalışmalarından Düzce'nin zemin etüdü ve inşaat kalitesi bakımından "depreme hazır" kent haline getirildiği sonucuna vardıklarını söyledi.

Düzce'de yapı stokunun yenilenmesinin büyük fırsat olduğuna dikkati çeken Arslan, işçilik kalitesinin arttığının görüldüğünü ve 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde malzeme ne kadar kaliteli ve pahalı olursa olsun işçilik kötü olduğunda yıkımlar olabileceğini söyledi.

Düzce'nin, yapı stoku ve yapı denetim sisteminin iyi işlendiği kent olduğuna dikkati çeken Arslan, Zemin etüt çalışmaları net bir şekilde yapılıyor. Düzce'nin bundan sonra olası afetlerde yapı stokundan kaynaklı problem yaşayacağını düşünmüyorum. Düzce, dirençli ve depreme dayanıklı şehir haline geldiğini belirtti. 

24 yılda 3 büyük deprem yaşayan Düzce, depreme dirençli kent olma yolunda!

KONUT YAPILIRKEN ZEMİN DİKKATE ALINMALI

Arslan, depreme dayanıklı konut yapımında yer ve malzeme seçiminin öneminin altını çizdi. Arslan, "Konut yaparken ne kadar iyi üstyapı yaparsanız yapın, zeminin kötü olması durumunda ya da zemin dikkate alınmadan gerçekleştirilen hesaplar, hiçbir işe yaramayacaktır" dedi.

Yapının beklenenin çok üzerinde yüke maruz kalarak yıkılabileceğine dikkati çeken Arslan, göçebilir veya büyük hasarlar alır diyerek uyarılarda bulundu.

Arslan,, "Depreme karşı hiçbir şeyi ayrı ayrı düşünemeyiz. Önce yerimizi seçeceğiz, zemin etüdünü yapıp oraya uygun yapı tasarlayacağız, kat sayısını belirleyeceğiz ve uygun beton planlamalarını yapıp denetlemelerini yapacağız. Bir de amacına uygun kullanacağız" diye ifade etti.

Bir konutu depo olarak kullanamayacağına dikkati çeken Arslan, "Kullanım amacının dışında negatif sonuçları olur. Yapı, taşıyıcı veya taşıyıcı olmayan bölümlerinden hasar alabilir ancak insanların içerisinden çıkmaya olanak sayılacak şekilde hasar olmalı." dedi.

Çiftçilere son dakika müjdesi! Bugün hesaplara 170 milyon 548 bin TL yatıyor! Hemen kontrol edin!

Helmann radarına kentsel dönüşüm projelerini aldı!

Bakan Göktaş açıkladı! Türkiye Aile Destek Programı ödemeleri hesaplara yatırılacak


Geri Dön