02 / 09 / 2024

25 bin TL'ye kır evi! 80 bin TL'ye lüks villa!

25 bin TL'ye kır evi! 80 bin TL'ye lüks villa!

Müstakil ev talebindeki artış, özellikle büyük Marmara depreminden sonra kurulan prefabrik konut firmalarının sayısını artırdı...



İstanbul'un yeni gelişen ilçelerinde villa kentlerin sayısı hızla artarken, şehir merkezine yakın konut bölgeleri ile köylerde müstakil ev hayallerini gerçeğe dönüştürenlerin sayısı hızla çoğalıyor. Müstakil ev talebindeki artış, özellikle büyük Marmara depreminden sonra kurulan prefabrik konut firmalarının sayısını artırdı. Sektörde köklü firmaların sayısı da azımsanmayacak kadar çok.
Peki, standart malzemelerle sunulan bir prefabrik eve veya lüks hafif çelik bir villaya sahip olmanın maliyeti nedir? Bu soruyu sektördeki firmalarının temsilcilerine sorduk. Ortalama 100 metrekarelik lüks bir çelik villada oturma hayali, arsa hariç, 80-90 bin TL'den başlayan fiyata gerçek oluyor. "Küçük bir kır evi de olsa bana yeter" diyenler ise yaklaşık 30 metrekarelik standart prefabrik evi (çelik taşıyıcılı) 15-20 bin TL'den başlayan fiyatlara maledebiliyor.

Arsa dahil 70-80 bin TL
50-60 metrekareden başlayan standart prefabrik villalar ise arsa hariç 25-30bin TL'den başlayan fiyatlara maledilebilir. Binlerce vatandaş  küçük bir arsa veya İstanbul'a yakın köylerde yüzde 5 imarlı tarla alıp müstakil bir ev yaptırma hayali kuruyor; çoğu zaman bu, hayal olarak kalıyor. Oysa İstanbul'da bile küçük bir müstakil eve sahip olmanın maliyeti sanıldığı kadar yüksek değil. Özellikle standart prefabrik yapı olarak nitelenen, çelik taşıyıcılı yapılar düşük sayılabilecek bir fiyata maledilebiliyor. 100 metrekarelik dubleks standart prefabrik villayı (arsa hariç), 45-50 bin TL'den başlayan fiyata maletmek mümkün. Arsa veya yüzde 5 imarlı tarla maliyeti eklendiğinde bile İstanbul civarında 70-80 bin TL'ye, 100 metrekarelik sıfır dubleks villaya sahip olunabiliyor.
Lüks çelik villada oturmak isteyenlerin 100 metrekarelik dubleks bir villayı arsa payı dahil 100 bin liradan biraz dahayükseğe maletmesi mümkün.

Amerikan tarzı villalar
Ender Çelik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ender Sunar. "Krize rağmen müstakil ev talebi devam ediyor. Şu an birçok noktada şantiyemiz var. Şantiyelere yönelik de çözüm sunabiliyoruz. Yurt dışında işler alıyoruz" diyor. Ender sunar, şu bilgileri veriyor: "Krizde çelik fiyatları geriledi. O bir avantaj. Ayrıca herkes az karla çok iş yapmaya çalışıyor. Sektörde firma sayısı çoğaldı. 114 metrekarelik standart prefabrik bir dubleks villa 35 bin 500 TL'den başlıyor. Arsa hariç böyle bir ev yaklaşık 48-50 bin liraya maloluyor. Bu maliyetle bile İstanbul civarında ev sahibi olunabilir. 58 metrekare ve 15 bin TL'lik tek katlı prefabrik villa projemiz var; bu ev de, arsa hariç 25 bin TL'ye malolabilir. `Amerikan tarzı' dediğimiz hazır villa çözümünü tercih edenler, 100 metrekare villayı 60-65 bin TL'ye maledebilir. Bu fiyata arsa ve zemin betonu dahil değil. Zemin betonu 5-10 bin TL'ye malolur. Lüks hafif çelik villa sisteminde ise zemin betonu dahil, 100 metrekare konutu (arsa hariç) 85-90 bin TL'ye maletmek mümkün."

91 metrekare prefabrik villa arsa hariç 30 bin TL
Standart prefabrik villa çözümleri sunan Yapı Prefabrik firmasının yetkilisi Levent Songelen, farklı büyüklüklerde villa çözümleri sunduklarını belirtiyor. Son gelen, "91 metrekarelik bir prefabrik villa, 16 bin 500 TL'den satılıyor. Bu fiyata zemin betonu, fayanslar, arsa dahil değil. Arsa hariç, anahtar teslimi fiyat 30 bin TL'ye gelebilir" diyor. 16 bin 500 TL'lik paket fiyata çelik taşıyıcı, betopan panel iç ve dış duvarlar, vitrifiye malzemeler, elektrik tesisatı, sıhhi tesisat, iç ve dış boya, montaj dahil.  Alıcının sorumluluğundaki işler şunlar: "Malzemenin eslim alınması, korunması, montaj alanına gerekli elektrik temini, belediye izinlerinin alınması, proje onayları, nakliye, bina harici dış bağlantılar, zemin betonu, şap, seramik, fayans, parke, ısıtma ve soğutma tesisatı, iki katlı binalarda merdiven, bina kurulumu için iskele, ofis-mutfak-yatak malzemeleri, oluklar, topraklama, telefon-bilgisayar hattı, İstanbul dışı montajlarda montaj ekibinin yol, yemek konaklama, şantiye-konaklama arası geliş gidişleri." Prefabrik konut firmalarından Akademi Prefabrik'in yetkilisi Soner Kurnaz ise "Sektörün tanıtım eksikliği var. Hazır villa çözümleri ne kadar iyi tanıtılırsa o kadar çok insanımız bu villaları tercih edecek. Biz, son yaptığımız kampanyada 70 metrekarelik tek katlı villayı, arsa hariç anahtar teslimi olarak 30 bin TL'ye malettik. 50-60 metrekarelik tek katlı villalar 15-16 bin TL'den paket fiyat olarak satılıyor. Anahtar teslimi olarak maksimum 25 bin TL'ye maledilebilir" diyor. Soner Kurnaz, 100 metrekarelik, dubleks lüks çelik villaların ise anahtar teslimi olarak (arsa hariç) 90 bin TL'ye kolayca maledilebileceğini ifade ediyor.
Hürriyet Seri İlanlar


Geri Dön