10 / 05 / 2024

25 soru 25 cevap! TOKİ hakkında tüm merak edilenler!

25 soru 25 cevap! TOKİ hakkında tüm merak edilenler!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 25 soruda TOKİ hakkında merak edilenleri paylaştı. İşte 25 soruda TOKİ detayları…



4-HANE HALKINDAKİ FARKLI KİŞİLER PROJELERE BAŞVURU YAPABİLİR Mİ?

Evet başvuru yapabilir.

5-ŞEHİT AİLESİ KATEGORİSİNDE YAPILACAN BAŞVURULARDA YAŞ SINIRI VAR MIDIR?

Yaş sınırı sadece bu kategoride yoktur.

6-VEKALETNAME İLE PROJEYE BAŞVURU YAPILABİLİR Mİ?

Evet.

7-HER İLDEN TOKİ’YE BAŞVURU YAPILABİLİR Mİ?

Banka şubeleri üzerinden başvuru yapacak olanlar, sadece projenin bulunduğu ildeki yetkili şubelerden başvuru yapılabilir. Ancak şartları taşıyanlar e-devlet üzerinden istenilen yerden başvuru yapılabilir.

8-BAŞVURU ŞARTLARI GEÇERLİLİĞİNDE HANGİ TARİHLER ESAS ALINACAK?

Kişilerin gelir, konut olmama, ikametgah, yaş şartlarını başvuru tarihinde taşıması gerekmektedir. Başvuru tarihinin ardından sonraki değişiklikler dikkate alınmayacaktır.

9- ADINA KAYITLI “YAPI KULLANIM BELGESİ” OLAN KİŞİLER PROJELERE BAŞVURU YAPABİLİRLER Mİ?

Konut başvurusunda bulunan vatandaşların kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine tapuda kayıtlı bağımsız bir konutun bulunmaması, daha önce Toplu Konut İdaresince satılmış bir gayrimenkule sahip olmamış ve daha önce Toplu Konut İdaresinden kredi kullanmamış olması şartı aranmaktadır. Yapı kullanım belgesi TOKİ başvuru şartları arasında yer almamaktadır.

10-KONUTUNU İADE/FESİH EDENLER VE İŞYERİ ALANLAR BAŞVURU YAPABİLİR Mİ?

Konutunu iade ve fesih edenler ve işyeri alanlar da başvuru yapabilecektir.

11-E-DEVLETTEN BAŞVURU YAPILABİLİR Mİ?

Evet. Ancak E-devlet başvurularında başvuru yapabilmek için aktif bir başvurusunun olmaması gerekmektedir. Ancak sistemden veya kişini bilgilerinin eksikliğinden dolayı e-devlet başvuru yapılamadığında, bankadan başvurusu yapmalıdır.

12-HİSSELİ TAPU SAHİBİ OLANLAR BAŞVURU YAPABİLİR Mİ?

Bu kişiler bağımsız ve tam hissesi olmadığı sürece başvuru yapılabilir.

13-ENGELLİ VE KISITLI KİŞİLERİN BAŞVURUSU NASIL OLACAKTIR?

Başvuru şartlarında engelli kategorisinden başvuru yapılabilmesi için en az yüzde 40 engelli olunması gerekmektedir. 18 yaşından küçük engelli çocuğu olan anne veya baba kendi adına Engelli kategorisinden başvuru yapabilecektir. 18 yaşından büyük kısıtlı olan engelliler vasi/velileri aracılığı ile başvuru yapacaklardır. Bu konuda vasilik kararında hüküm bulunmalı (borçlandırma işlemlerine, konut alım işlemlerine yönelik) veya vasilik makamı olan mahkemeden uygunluk yazısı getirilmelidir.

14-BAŞVURU BEDEL İADELERİ NE ZAMAN VE NASIL YAPILACAKTIR?

“Başvuru dönemi içinde” başvuru bedelini alarak başvurusunu iptal edebilir. Daha sonra asil hak sahibi olmayanların başvuru bedelleri kuradan sonra 5 işgünü sonra iade edilecek.

Başvurusu iptal edilenler de kurayı beklemeden başvuru bedelini iade alabilecekler.

15-AYLIK HANE GELİRİ HESAPLAMASI NASIL YAPILMALIDIR?

Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 16 bin TL. (İstanbul İli için 18 bin TL) olması gerekmektedir. (Başvuru sahibinin ve eşinin gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dâhil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin toplamı.) Maaşında icra kesintisi olanların icra kesintisinden önceki geliri dikkate alınacaktır.

 


Geri Dön