01 / 10 / 2024

280 bin hektar araziden 15 milyar dolar sağlanacak

280 bin hektar araziden 15 milyar dolar sağlanacak

 HÜKÜMET, 10’uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in vetosuna takılan, 2 yıldır üzerinde çalıştığı orman arazisi vasfını yitirmiş ve üzerinde 1981 yılından beri yapı bulunan 2B arazilerinin satışı için d




Hükümet, eleştirilerin aksine satış işlemini Anayasa değişikliği değil, yasa değişikliği ile yapacak. Maliye Bakanlığı’nın hazırlıklarını sürdürdüğü taslağa göre, 2B kapsamında olan ve 31 Aralık 1981’den önce orman olma vasfını yitirmiş 280 bin hektar arazi ile tamamının hak sahipleri belirlendi. Ancak fiyatlandırma işlemi 140 bin hektar arazi için bitirilebildi. Hükümet, ocak ayında TBMM’de yasalaştırmaya düşündüğü tasarı gündeme gelene kadar diğer fiyatlandırmaları da bitirmeyi planlıyor.

Taksitle satış olanağı
Satışta, öncelik hak sahiplerine tanınacak. Belirlenen rayiç fiyattan satış için hak sahiplerine 3 ay süre verilecek. Satışta, bedelin yüzde 10 ile 30’u peşin istenecek. Kalan bölüm 6’şar aylık ödemeler halinde 5 yılda tamamlanacak. Taksitlendirilmesi durumunda TÜFE faizi uygulanacak. Hak sahibi satın alamazsa, ihaleye çıkartılacak. Satıştan sonra bu bölgelerde kentsel dönüşüm uygulanacak ve  TOKİ  söz sahibi olacak.

İptale karşı önlem
Yasanın, muhalefet tarafından iptal edilme ihtimaline karşı da önlem alındı. Anayasa Mahkemesi’nin yasayı iptal etmesi aşamasına kadar ilana çıkılacak. Fiyat ve büyüklükler önceden belirlendiği için süreç derhal başlatılacak. Yasa iptal edilse bile daha önce yapılan satışlar bundan etkilenmeyecek.

1981 yılından önce orman vasfını yitiren arazileri kapsayacak düzenlemeden elde edilecek gelirin 15 milyar dolar olacağı iddia ediliyor. 2B arazilerinin bulunduğu iller sıralamasında, Antalya birinci sırada yer alıyor. Antalya’yı Balıkesir, Mersin, Adapazarı, Muğla ve İstanbul takip ediyor. Yüksek gelirin Antalya, İstanbul ve Muğla gibi illerden sağlanacağı, diğer illerdeki bedellerin düşük olacağı hesaplanıyor.
Hürriyet/Nuray Babacan


Geri Dön