2B arazilerini Ruslar ve Azeriler satın almaya başladı!
2B arazilerinde satışların başlamasıyla birlikte, 2B'lerin yoğun olduğu Göktürk'te hareketlilik başladı. Bölgede tapusu alınmış 2B'lere Arap ülkelerinden yatırımcılar ilgi gösterirken, Ruslar ve Azeriler satın almaya başladı.
Orman vasfını yitirmiş 2B alanlarındaki taşınmazların, kullanıcılarına satışlarının başlamasıyla birlikte, 2B arazilerinin yoğun olduğu bölgelerde hareketlilik yaşanmaya başladı. Ancak fiyatların yüksek olması ve emsal oranların düşürülmesi hak sahiplerini farklı arayışlara sürükledi.
Göktürk, Beykoz gibi 2B'lerin yoğun olduğu bölgelerde, tapusunu alamayan hak sahipleri haklarını yatırım amaçlı gelen kişilere devretmeye başladı. Arsalarını satın alabilen vatandaşlar ise yatırımcılara milyon liralık satışlar yapıyor.
Bu kapsamda Türkiye'de gelişen bölgeleri takip eden yabancı yatırımcılar bölgeye akın ederken, özellikle Arap ülkelerinden yoğun talep geliyor. Suudi ve Lübnanlı yatırımcıların arsa arayışında olduğu Göktürk'te, Ruslar ve Azeriler de yatırım amaçlı arsa satın alıyor.
Arsaların tapulu ve tapusuz olarak ayrıldığı bölgede yabancı yatırımcının özellikle tapusu alınmış araziye ilgi duyduğunu belirten emlak danışmanı Yetiş Kanal, yabancıların herhangi bir sorunla karşılaşmak istemediğini ifade etti. Kanal, "Yabancılar tapusu olmayan 2B'leri almaya korkuyor. Sorun yaşamaktan çekiniyor" dedi.
15 milyon liralık satış Arap yatırımcıların bölgeyle yoğun olarak ilgilendiğini ifade eden Yetiş Kanal, Göktürk'ün yatırımcılar açısından önemli fırsatlar sunduğunu da ekledi.
Bölgeyle ayrıca Rus ve Azeri yatırımcıların da ilgilendiği aktaran Kanal, "Geçtiğimiz günlerde Azerbaycanlı bir yatırımcıya 4.500 metrekarelik bir arsayı 15 milyon liraya sattık. Burada konut projesi yapmayı planlıyor "dedi. Kanal, ayrıca Suudi ve Lübnanlı vatandaşlarla görüşmelerinin devam ettiğini vurguladı.
'Tapulu arsada fiyat yükseliyor' 2B arazisinin tapusunu satın alamayan hak sahiplerinin yoğun olduğunu dile getiren Yetiş Kanal, imar değişikliği nedeniyle vatandaşın tedirgin olduğunu söyledi. Belediyenin daha önce 1,5 ya da 2 olan emsali l'e çekmesi nedeniyle hak sahiplerinin arsalarını satmak istediğini ifade eden Kanal, "Hakkını devreden vatandaş da oluyor, arazisi satın aldıktan sonra daha yüksek fiyata satan da. Arsa fiyatları da tapulu ve tapusuz olarak değişiyor" dedi.
Tapusu olmayan arazilerin metrekarelerinin 700 ile 1000 lira arasında değiştiğini ifade eden Kanal, "Tapulu arsalar da ise fiyatlar bir anda yükseliyor.
1.500-2000 dolar arasında arsa satışı gerçekleşiyor" diye belirtti.
Kanal, bireysel yatırımcılardan çok müteahhitlerin ve büyük firmaların bölgeyle ilgilendiğini anlattı.
İmar durumu belli değil Yine 2B arazilerinin yoğun olduğu Beykoz'da ise durum biraz daha farklı, îmar planlarının henüz belli olmadığı bölgede, satışlar yapılamıyor. Rayiç bedellerinin de farklılık gösterdiği bölgede, metrekare fiyatları 200 lira ile 500 lira arasında değişiyor. İmar planlarının mart ayında yapılacak olan yerel seçimlere kadar açıklanmasının beklendiğini ifade eden emlak danışmanı Süleyman Meriç, "İmarın ne olacağı belli olmasa da bölgedeki emsalin ortalama 0.30 olması bekleniyor. Bu düşük bir oran ama villa yapımı için uygun" dedi.
Yatırımcıların henüz bölgeyle ilgilenmediğini söyleyen Meriç, bireysel yatırımcıların ve kelepir alıcıların bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini vurguladı.
İstanbul İstiklal Gazetesi