18 / 05 / 2024

2B arazilerinin satışı ile ilgili anayasa engeli kalktı mı

2B arazilerinin satışı ile ilgili anayasa engeli kalktı mı

Basında son günlerde sıklıkla Anayasa Mahkemesi raportörünün 2B arazilerin satışına yönelik düzenlemenin Anayasaya uygun olduğu şeklinde rapor düzenlediği hakkında yanıltıcı yazılar yayınlanmaktadır



Basında son günlerde sıklıkla Anayasa Mahkemesi raportörünün 2B arazilerin satışına yönelik düzenlemenin Anayasaya uygun olduğu şeklinde rapor düzenlediği hakkında yanıltıcı yazılar yayınlanmaktadır. Anayasa Mahkemesi raportörü tarafından düzenlenen olumlu rapor 2B arazilerinin vatandaşa satışına ilişkin değildir. Anayasa Mahkemesine iptal talepli açılmış olan dava 2B araziler üzerinde 5831 Sayılı Yasa kapsamında yapılan kullanıcı ( zilyet ) belirlemelerinin ve yapılan kadastro işlemlerinde Toprak Koruma Kanunu ve İmar Kanunundaki kısıtlamalara uyulmaksızın ifraz edilmesi ve kazandırıcı zaman aşımı ile ilgilidir.
Daha önce çıkan muhtelif Yasaların 2b arazilerin satışa ilişkin hükümleri Anayasa Mahkemesince iptal edilmiştir. İptal kararlarından sonra 2B arazilerin vatandaşa satışına ilişkin henüz çıkmış bir yasa yoktur.

Bu nedenle şu anda 2B arazilerin satışının Anayasaya uygun olmadığı iddiası ile açılmış bir iptal davasıda  yoktur. 2B arazilerin vatandaşa satışı konusunda çıkarılması muhtemel olan yasanın çıkması halinde bu yasanın iptali için Anayasa Mahkemesine gidilebilir. Ancak tarafımca bu tarz bir iptal davasınında 2B arazilerin satışının engellenmesinde etkili olacağını zannetmiyorum.
Çünkü Türkiye kapsamında 5831 Sayılı Yasa kapsamında yapılan kadastro çalışmalarının büyük bir kısmı tamamlanmak üzeredir, Yasanın çıkması ile üzerinde kullanıcısı belirlenmiş olan ve tapunun beyanlar hanesine işlenmiş bulunan kullanıcılara avans alınma yöntemi ile birgün içinde bile 2B arazilerinin satışının tamamlanması olanak dahilindedir. Anayasa Mahkemesi tarafından 2b arazilerin satışına ilişkin verilebilecek olan iptal  kararı geriye yürüyemeyeceği için bu satışların iptalide söz konusu olmayacaktır.

Ancak 5831 Sayılı Yasa kapsamında yapılan kadastro çalışmalarında, alana itiraz, isim yanlışlığı, tespite itiraz gibi herhangi bir nedenle Kadastro Mahkemesine dava açılan 2b niteliğindeki taşınmazlara ilişkin Mahkeme kararının sonucunun beklenmesi gerekeceğinden, 2b arazilerin vatandaşa satışı ile ilgili çıkacak yasanın Anayasa Mahkemesince iptal edilmesi halinde davalara konu olan 2b niteliğindeki taşınmazlar bu iptal kararından etkileneceklerdir.
Hukukçu Cihangir Dönmez


Geri Dön