30 / 04 / 2024

3. çeyrekte Türkiye de inşaat sektörü de iyi büyüdü!

3. çeyrekte Türkiye de inşaat sektörü de iyi büyüdü!

Türkiye İMSAD tarafından düzenlenen 2017 yılının dördüncü Gündem Buluşmaları gerçekleştirildi. 



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) "Gündem Buluşmaları" kapsamında planlanan 2017 yılının dördüncü toplantısı bugün Ortaköy’deki Feriye Lokantası’nda gerçekleştirildi. 


Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan’ın açılış konuşmasını ve moderatörlüğünü yaptığı ‘Gündem Buluşmaları-Özel’ toplantısına panelist olarak katılan Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Vahap Munyar, Sabah Gazetesi Köşe Yazarı-Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz ve Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ekonomi-iş dünyası ile ilgili değerlendirmelerini ve öngörülerini katılımcılarla paylaştı.


Başkan Erdoğan'ın yaptığı açılış konuşmasında, "Büyüme oranlarına baktığımızda inşaat sektörü her zaman ülke büyümesinin üzerinde bir performans gösteriyor” dedi. 2017 yılında işlerin tekrar düzeldiğini bu açıdan sektörün yüzünün güldüğünü belirten Ferdi Erdoğan, “Büyüme rakamları oldukça umut verici. 2016 verileriyle, Türkiye’nin ihracatı 142,0 milyar dolar. 104 milyon ton mal yurtdışına taşınmış. Bu ihracatın 30 milyon tonu inşaat malzemelerine ait. Yani 3’te 1’i" dedi. 


Finansman sıkıntısı son 3 ayda arttı

Erdoğan, sektördeki talep artışına karşın finansman sorunlarının faaliyetleri kısıtlayan en önemli engel haline geldiğini söyledi. Erdoğan, "Yaz aylarında göreceli olarak hafifleyen finansman sorunları son üç ayda arttı. İnşaat sektöründeki finansman sorunları, tüm iş ortaklarını etkileyebileceği gibi inşaat malzemesi sanayisi için de yakından izlenmesi gereken bir risk haline geldi. Tahsilat konusu sektörümüzün en önemli sıkıntısı. Konutlar satılamıyor, müteahhitler parasını alamıyor, bu da doğal olarak malzemecileri etkiliyor. Dolayısıyla Güven Endeksi de 100 üzerinden 60’lı rakamlarda dolanıyor. Ekonomik beklenti konusunda ne yazık ki herkes kaygılı. İşlerimiz iyi ama geleceği açık ve net iyi göremiyoruz. Arada bir çelişki söz konusu. Her şeye kısa vadede bakmak mecburiyetinde kalıyoruz. Uzun vadeli bakışın ülke ekonomisine yerleşmesi gerekiyor. Tahsilat tarafındaki sıkıntının da bir an önce çözülmesi gerekiyor." açıklamasında bulundu.


Hakan Güldağ: 2018’de bu rakamları yakalamamız mümkün değil

Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, "3. çeyrekte büyümede şampiyon olduk ama unutmayalım ki geçen sene de en küçük büyümelerden birini yaşamıştık. 2018’de bu rakamları yakalamak mümkün değil" dedi. 


Vahap Munyar: İnşaatın arkasında ciddi bir sanayi var

Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Vahap Munyar, inşaatın, sanayinin önüne geçtiği eleştirilerini değerlendirdi. Munyar, "Paranın inşaata, betona, toprağa gömüldüğü yönünde eleştiriler var. Ama inşaatın arkasında da ciddi bir sanayi olduğunun, yani inşaat sanayicilerinin, sizlerin olduğunun iyi anlatılması gerekiyor" dedi.


Şeref Oğuz: Büyük kırılmalarla büyük fırsatlar ortaya çıkacak

Geçmişe bakılmaması gerektiğini ifade eden Sabah Gazetesi Köşe Yazarı ve Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz, "2018’in zor geçeceği konuşuluyor, 2017 için de aynı şey söylenmişti, 2020 için de söylenecek.Geçmişe bakmak lazım ama geleceği de görmek lazım" açıklamasında bulund. Oğuz sözlerini şu cümlelerle noktalandırdı; "Param olsa sizin şirketlerinize yatırırım. Barış ekonomisi yaklaşmaya başladı. Özellikle güneyimizdeki ülkeler yeniden inşa edilecek. Bu gerçekleştiği zaman büyük kırılmalarla büyük fırsatlar ortaya çıkacaktır. En büyük pastayı da sizin içinde bulunduğunuz grup alacaktır. Ben gelecek yıla bakarken büyük bir patlamanın yaşanacağı kanaatindeyim"

 


Geri Dön