28 / 04 / 2024

3. Havalimanı bütün dünyanın en büyük havalimanı olacak!

3. Havalimanı bütün dünyanın en büyük havalimanı olacak!

76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edilecek üçüncü havalimanının temeli, Başbakan Erdoğan’ın katıldığı törenle atıldı. 6 kıtanın, bütün dünyanın en büyük havalimanı, işte bugün burada yükselmeye başlıyor dedi...



76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edilecek üçüncü havalimanının temeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle atıldı.

 


Başbakan Erdoğan, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının temel atma törenindeki konuşmasına, "Ülkemiz adına, geleceğimiz adına tarihe şahitlik ettiğimiz bu güzel günde sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. İstanbul, bugün tarihi günlerinden birini yaşıyor. Bugün sadece İstanbul değil, Türkiye tarihi bir anı yaşıyor. 6 kıtanın, bütün dünyanın en büyük havalimanı, işte bugün burada yükselmeye başlıyor. Şahsen bu tarihi ana şahitlik etmenin bahtiyarlığı içindeyim. İstanbul adına, Türkiye adına, insanlık adına büyük bir heyecanı yaşıyor, buna şahitlik ediyor olmanın iftiharı içindeyim" sözleriyle başladı.


Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu günden bugüne kadar, 91 yıl içinde nice büyük yatırımlara, nice büyük projelere şahitlik ettiğini ancak bugün temeli atılan projenin, 91 yıllık süreç içinde çok farklı bir yerde durduğunu ve büyüklüğüyle, kapasitesiyle Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olma özelliğini taşıdığını dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

"Bu havalimanı, 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa ediliyor. Bu büyük bölge üzerinde 1 milyon 471 bin metrekare genişliğinde kapalı alan bulunacak. Bu boyutlarıyla havalimanı dünyanın en büyüğü. 6 bağımsız pistiyle, 500 uçak kapasitesiyle, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkıyla, özellikle de yıllık 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacak. Bu millete, bu yakışır. Bu ülkeye, bu yakışır. Burada sadece bir havalimanı değil, adeta büyük bir şehir inşa ediyoruz. İnşaat dönemi boyunca burada 80 bin kişi istihdam edilecek. Havalimanı hizmete girdiğinde yıllık ortalama 120 bin kişi burada istihdam edilecek. Hastanesinden oteline, ibadethanesinden kongre merkezine kadar bir şehirde olması gereken ne varsa, bu havalimanında bunların hepsi bulunacak. Her türlü konforun yanında havalimanı, kendi enerjisini üreten, çevreci, engelsiz ve yeşil bir havalimanı olarak inşa edilecek, bu şekilde hizmet verecek. Sadece büyüklüğüyle değil, yeşiliyle, sosyal yapısıyla, sosyal altyapısıyla dünyanın en modern havalimanını, Türkiye'ye, inşallah dünyaya kazandırmış olacağız."

 

“Türkiye'nin ticareti daha da canlanacak”

 

Erdoğan, havalimanı tamamlandığında doğu ile batı, kuzey ile güney arasında çok önemli merkez haline geleceğini belirterek, "Bu havalimanıyla Türkiye'nin ticareti daha da canlanacak, ekonomisi daha da büyüyecek. Bu havalimanı, altını çizerek ifade ediyorum, kamu kaynaklarıyla değil, özel sektörümüzün kaynaklarıyla, yap-işlet-devret modeliyle inşa edilecek. Havalimanının inşası, özel sektör tarafından gerçekleştiriliyor. 25 yıl, buranın işletmesini bu firmalarımız yapacak, ayrıca devlete de bunun karşılığında kira ödeyecekler. Kamu kaynaklarını kullanmadığımız gibi, bu havalimanı sayesinde kamuya çok önemli miktarda kaynak da kazandırmış oluyoruz" diye konuştu.

 

Yatırımın temelini atarken 77 milyonun her bir ferdinin gurur duymasını, ülkesiyle iftihar etmesini arzuladığını ifade eden Erdoğan, katılımcılara şöyle seslendi:

 

"Türkiye artık bu seviyelere ulaştı. Şu anda burada yapılan yatırımı gelirken gördünüz. Şu ana kadar şu çevrede gördüğünüz iş makineleri, daha henüz beşte biri. Şu anda iş makineleri gemilerle geliyor, yurt dışından onlar da geliyor."

 

“İnşallah bir olacağız, iri olacağız, beraber olacağız”

 

Başbakan Erdoğan konuşmasında, Gezi Parkı odaklı olaylara değindi. Erdoğan, şöyle konuştu: "Biliyorsunuz, geçen yılın Mayıs ayında, bazı 'Gezi zekâlılar' türedi. Bu 'Gezi zekâlılar' maalesef, bu havalimanını hazmedemediler. Çünkü onların böyle devasa bir havalimanının yapılmasını tahayyül etmeleri mümkün değildir. Zira onların hayalleri, bizim fiillerimizin ulaştığı yere ulaşamaz ve onlar Türkiye'yi hala 12 yıl önceki gibi görmek istiyorlar. Biz ise öyle değil. Biz, dünyada Türkiye'nin marka olduğu günlere dönmek istiyoruz. Anlıyorsunuz değil mi? İnşallah, o günler geri gelecek, sene 2023. 2023 çok önemli. Çok çalışacağız ve inşallah bunu da başaracağız. Biz bu yola çıktık. Bu yola başımızı koyduk ve 2017'de bu havalimanının ilk etabını inşallah açıyoruz. Biraz sonra, yüklenici firmalarımızla burada inşallah, sizler karşısında bunu haykıracağız." 

Türkiye'nin dünyanın en büyük havalimanını inşa edebilecek bir seviyeye ulaştığını kaydeden Erdoğan, "İnşa ettiğimiz okullar bizim için, millet için bir iftihar vesilesiydi. İnşa ettiğimiz 17 bin kilometre bölünmüş yol..." derken sözü "Türkiye seninle gurur duyuyor" tezahüratlarıyla kesildi.

 

Erdoğan, "Biz sizlerle gurur duyuyoruz. Bu milletle gurur duymayacaksın da kiminle gurur duyacaksın? Sizin bu birliğiniz var ya, sizin bu beraberliğiniz var ya, işte o birilerini çıldırtıyor. İnşallah bir olacağız, iri olacağız, beraber olacağız, diri olacağız kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız" şeklinde karşılık verdi.

 

Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "600 bin konut, 12 senede oldu. Barajlar, üniversiteler, köprüler, tüneller; hep bunlar Türkiye için iftihar vesilesi. Küresel projeler, Marmaray... Bunun da önünü kesmek istediler. Evet... 4 yıl en az bize orada geri adım attırdılar ama durmadık, usanmadık. Şu anda  Marmaray  çalışıyor mu? Çalışıyor, elhamdülillah. Yüksek hızlı tren; Eskişehir'den İstanbul'a... Bu vatan hainleri, bu vicdansızlar bunların kablolarını kestiler. 250 noktada. Unutmayın, 'Hırsızın mumu da yatsıya kadar yanar'. İnşallah şu anda tamirat, tadilat, farklı bakımlar yapılıyor. Çok kısa zamanda Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Treni'ni inşallah devreye alıyoruz."

 

Yapımı süren Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bağlantı yollarının da bu bölgeden geçeceğini, şu anda çalışmaların devam ettiğini ve 5 bin kişinin orada çalıştığını hatırlatan Erdoğan, "Bizim işimiz var işimiz... Biz bu ülkeye aşığız. Bu millete aşığız. Biz dertliyiz. Yapacağımız çok iş var. Bunları beraber yapacağız. Beraber yapacağız inşallah, hiç endişeniz olmasın. El ele vereceğiz, bunlar olacak" ifadelerini kullandı.

 

İstanbul'a yapılacak 3. köprüde raylı sistem olacağını, Marmaray'ın güneyinden de otomobiller için çift katlı tüp geçiş sistemi bulunacağını, kuleleri bitmek üzere olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de gelecek yıl açılacağını aktaran Erdoğan, şunları söyledi:

 

"Yan gelip yatanların işi değil bu. Bugün temelini atacağımız bu büyük proje, tüm projelerimizi taçlandıran bir proje. Bu projenin sembolik anlamı var. Bu proje, Türkiye'nin artık nerelere ulaştığını gösteriyor. Bu proje, Türkiye'nin artık neleri başarabildiğini gösteriyor. Bu büyük proje, Türkiye'nin artık hangi kulvarda yer aldığını tüm dünyaya gösteriyor. İşte onun için 77 milyon, aziz vatandaşlarımın, yurt dışındaki tüm kardeşlerimin, tüm dostlarımızın da bizimle birlikte bu heyecanı, bu sevinci hep birlikte paylaşmalarını özellikle kendilerinden istirham ediyorum."

 

“Bütün gözler Türkiye'nin üzerinde”

 

Tüm gözlerin Türkiye'nin üzerinde olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bütün dostlarımız bugün bizi seyrediyor ve bize gıptayla bakıyor. Bizimle iftihar ediyorlar. Düşmanlarımız da şu anda bizi seyrediyor. Bu büyük projeyi engelleyemedikleri için onlar da büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorlar. Şunu herkes bilsin; Türkiye artık eski Türkiye değil. Türkiye başarısızlığı kabullenmiş, talihine boyun eğmiş, kendisine çizilen role mahkûm olmuş bir Türkiye asla değildir. Türkiye engelleri aştı, kendisine biçilen elbiseyi yırtıp attı ve olması gereken yere ulaştı. Tekrar söylüyorum, bu bölgede artık biz varız, bu dünyada artık biz de varız. Aziz milletim, artık gündemi belirlenen bir Türkiye yok, gündem belirleyen bir Türkiye var" dedi.

 

Temel atma öncesi Başbakan Erdoğan, yüklenici firma temsilcisi Mehmet Cengiz'e, "Ne zaman yapıyoruz?" diye sordu ve Cengiz'den "2017 yanıtını aldı. Erdoğan, tören alanında bulunan vatandaşlara, "İlk etap, senede 70 milyon ila 90 milyon yolcuya hizmet verebilecek. Açılışı da, sözünü aldık ve gününü belirledik, 29 Ekim 2017. Razı mısınız? Şahit misiniz? Demek ki şu anda 2014'teyiz, artık Ekim yaklaştı zaten, yani 3,5 yıl bile yok. İnşallah yoğun bir çalışmayla 29 Ekim'de, o gün anlamlı bir gün, birinci etabın açılışını yapacağız. Hayırlı olsun" şeklinde seslendi.

 

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Başbakan Yardımcıları Ali Babacan ve Emrullah İşler, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve yüklenici firma temsilcileri, butona basarak üçüncü havalimanının temelini attı.

 

 

TOKİ 


Geri Dön