23 / 12 / 2024

3. havalimanı inşaatında zamanında yetiştirme stresi!

3. havalimanı inşaatında zamanında yetiştirme stresi!

Daha önce 3. havalimanının ilk etabının 2018 yılının şubat ayında hizmete alınmasının planlandığı açıklanmıştı. Havalimanı inşaatını yoğun tempoyla devam ettiren yetkililer ciddi anlamda “zamanında yetiştirme” stresi yaşıyorlar.



Habertürk Gazetesi'nden Güntay Şimşek bugünkü köşesinde 3. havalimanı inşaatını yoğun tempoyla devam ettiren yetkililerin ciddi anlamda zamanında yetiştirme stresi yaşadıklarını belirtti. İşte o yazı.. 


Başlık, matematik denklemi gibi oldu. Ancak böylesine büyük projelerin aceleye getirilmemesi ve sorunsuz bir şekilde bitirilebilmesi için çalışanların zaman baskısı altında tutulmaması lazım. İnşaat projelendirilirken zaten belli kriterlerle hareket ediliyor ve genelde açılış tarihi projenin bitimine doğru netleştiriliyor. Önceden açıklanan net tarihler ise bu tarz büyük projelerde sıkıntıya sebep olabiliyor.


Türk Hava Yolları ve özel havayollarının, yabancı şirketlerin, havacılık sektörünün, İstanbul’un ve Türkiye’nin açılışını merakla beklediği 3. havalimanının halihazırda yüzde 38’inin 16 ayda bitirildiği düşünülürse, geriye kalan kısmının kaç ayda tamamlanabileceği şüphesiz merak konusu. İlan edildiği üzere 2018’in ilk çeyreğine yetişme ihtimali var mı? Gecikme olursa sıkıntı yaşanır mı? Veya yetişmesi için sahada çalışanlar kendilerini ne derece psikolojik baskı altında hissediyorlar?


Daha önce 3. havalimanının ilk etabının 2018 yılının şubat ayında hizmete alınmasının planlandığı açıklanmıştı. Havalimanı inşaatını yoğun tempoyla devam ettiren yetkililerle konuştuğumda da ciddi anlamda “zamanında yetiştirme” stresi yaşadıklarını söyleyebilirim.


Sadece terminal yapılmıyor. Sıfırdan dünyanın da dikkatini çeken bir havalimanı, çok geniş bir alanda ve zorlu arazi şartları altında, en son teknolojiyle, ama birçok yeniliklerle inşa ediliyor. Nerede, ne zaman ve nasıl bir sorun çıkacağını öngörmek zor. Dolayısıyla amaç, sorunsuz olarak hizmete sokmak olmalıdır.


Berlin’de bir türlü bitirilemeyen Brandenburg Havalimanı var. Havalimanı “vitrin proje” olarak sunulmuştu. İnşaatına 2006’da başlandı, 2012’de de hizmete açılması planladı. Ancak açılışa günler kala, tören iptal edildi. Sene 2016. Ne zaman açılacağı ise belli değil!


Yaklaşık 8 milyar dolara mal olan Heathrow Havalimanı’nın Terminal 5’i de 2008’de hizmete açıldığında ciddi sorunlar yaşandı.


Geçen hafta Singapur’daydım. Sürekli olarak dünyanın en iyisi seçilen Singapur Havayolları’nın merkezi Changi Havalimanı Terminal 4’ün planlamaya göre şu an açılmış olması gerekiyordu. Ama o da açılamamış.


Dünyanın tam otomasyona geçen ilk terminali, en modern, en teknolojik ve en yenilikçi özellikleri sebebiyle açılışını 2017’nin birinci çeyreğine ertelemiş. Havalimanının diğer etabı Terminal 5 ise 2022’de hizmete girecek şekilde planlanmış.


Tüm bu sorunların kaynağında, uygulamaya konulmak istenen teknolojik yenilikler başta olmak üzere çeşitli problemler yer alıyor. Yeni nesil havalimanlarında daha yoğun teknolojiler, yazılımlar, dijital dönüşümler kullanılıyor, daha verimli olması için çaba sarf ediliyor.


3. havalimanı inşaatının son durumu hakkında bilgi veren İGA Havalimanları İnşaatı Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu, havalimanı inşaatının yüzde 38’inin tamamlandığına dikkat çekmiş. Şantiyede kullanılan iş makineleri açısından Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye aday olduğunu ve dünyanın en büyük projesi olma özelliğini taşıdığını, ayrıca dünyanın tek çatı altındaki en büyük terminaline de sahip olacağını vurgulamış. Bunlar elbette güzel şeyler.


Ancak, benim vurgulamak istediğim şu: Nitelikli yapalım. Güzel yapalım. Sağlam yapalım. Sorunsuz yapalım. Belli tarihe odaklanarak işleri aceleye getirmeyelim.


Not: Bu yazımın, 3. havalimanı konsorsiyum ortaklarından Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ile girdiğim havalimanının açılış tarihine yönelik iddiayla bir ilgisi yoktur. 1 Ocak 2018’de havalimanı açılamayacağına göre...



MPT-76’da sorumluluk MKE’nin


Milli Piyade Tüfeği (MPT) hakkında 10.11.2016’daki yazıma MKE Genel Müdür Yardımcısı Dr. Akif Akgül ve Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Edip Bülent Dilaveroğlu, bir düzeltme yapmam için cevap göndermişler. Kaç yıldır yazdığım ve defalarca tekrarladığım bir konu için neden böyle bir zamanda düzeltme ihtiyacı duyduklarına ise anlam veremedim. Düzeltmek istedikleri husus şu:


“MPT-76’da tasarımı Kalekalıp yaptı, seri üretimi de üstlenmeyi beklerken görev MKE, Kalekalıp ve Sarsılmaz arasında ihalesiz olarak dağıtıldı” şeklindeki ifademde yer alan “Kalekalıp yaptı” bölümü için “Tamamen gerçeğe aykırıdır” diyerek tasarımda sorumluluğun MKE’ye ait olduğuna dikkat çekiyorlar. Demek ki sorumlu olmak ile yapmak arasında bir nüans var. MPT-76’nın projesinin ana üstlenicisi MKE, alt üstlenicisi olarak Kalekalıp seçilmişti.


Habertürk/Güntay Şimşek


Geri Dön