03 / 05 / 2024

3. köprünün Çinlilere satışını koronavirüs etkiledi! 

3. köprünün Çinlilere satışını koronavirüs etkiledi! 

Çin’den yayılan ve tüm dünyayı etkisi altında alan, birçok ülkeyi sağlıktan eğitime, turizmden ticarete “kırmızı alarm” durumuna geçiren ölümcül koronavirüs, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün satışını da etkiledi... 



IC İçtaş İnşaat–Astaldi konsorsiyumu ICA’nın, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu’nun yüzde 51’i için Çinliler ile yürüttüğü görüşmeler, koronavirüs salgını sebebiyle önemli düzeyde azaldı; diğer bir deyişle durma noktasına gelmiş durumda. Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre, bu sebeple satış ya da devir için salgın öncesinde öngörülen takvimde “zorunlu” değişiklik yapılmasının gündeme geldiği ifade ediliyor. Sürecin uzamasına kesin gözüyle bakılıyor.

China Merchants Expressway, CMU, Zheijiang Expressway, Jiangsu Expressway, Sichuan Expressway ve Anhui Expressway’nin oluşturdukları fonla Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun yüzde 51’ini 688.5 milyon dolara satın alacakları belirtilmişti. 

Yavuz Sultan Selim- Kuzey Çevre Otoyolu, Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, Avrasya Tüneli, yap-işlet devret (YİD) modeliyle yapıldı.

Bu projelerde araçların geçiş bedelleri, döviz olarak düzenlendi. Devlet, bu projelere belirli sayıda araç geçiş garantisi sundu. Araç geçişleri, garanti sınırının altında kaldığında aradaki fark devlet tarafından ödeniyor.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu’nun işletmesi, IC İçtaş İnşaat–Astaldi konsorsiyumu ICA'da. ICA, bir süre önce Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu’nun yüzde 51’inin satılması için Çinliler ile görüşmeler yaptı.

Köprüde Hisse Devri 'İzne Tabi' Değil

Görüşmeler sürerken ve satış için önemli bir aşamaya geçilmişken, Çin’den dalga dalga yayılan ölümcül koronavirüs dünya gündemine geldi. Virüs, başta Çin ve İtalya olmak üzere birçok ülkede “kırmızı alarm” verilmesine sebep oldu. Bu durum, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün satış görüşmelerini de etkiledi.

Bu nedenle devir veya satış için salgın öncesinde öngörülen takvimde değişiklik yapılmasının öngörüldüğü söyleniyor.


Geri Dön